Bæredygtighed bør være det centrale tema i ethvert byggeprojekt

I en tid med klimakrise stilles der nye krav til, hvordan arkitekter arbejder og hvilke materialer, æstetik og løsninger der anvendes. På Building Green Aarhus den 10.-11. april kan du høre et spændende indlæg med Lasse Lind, der er partner i 3XN arkitekters forskningsfirma GXN. Han vil give dig eksempler fra både forskning og praksis på, hvordan rejsen mod ny bevidst byggeskik med fokus på lavt klimaaftryk og genanvendelse kan tage sig ud. Fra genbrug af byggeaffald til søjler groet af bakterier, fra Sydney til Holstebro.

I denne artikel kan du læse et interview med Lasse Lind.

Hvad er din baggrund og hvordan arbejder du med bæredygtighed?

Jeg er uddannet arkitekt og har arbejdet med bæredygtighed hele mit arbejdsliv både igennem forskningsprojekter, demonstrations- og fuldskala byggerier. Min tilgang til bæredygtighed i byggeriet er, at der er brug for at udvikle nye metoder og måder at tænke på, der kan hjælpe vores branche med at være en del af omstillingen. Det prøver jeg at medvirke til igennem projekter og videndeling.

Hvilke udfordringer og muligheder ser du overordnet inden for bæredygtighed i byggeriet lige nu?

Der er mange gode tendenser, men det overordnede billede er, at det går alt for langsomt. Byggebranchen er ikke bæredygtig, og det vil kræve en blanding af lovgivning, økonomisk pisk og gulerod samt ny teknologi at speede omstillingen op. Jeg ser egentlig at store dele af branchen er klar til at gøre tingene anderledes, men at der stadig oftest går ’business as usual’ i projekterne, når virkeligheden rammer. Bæredygtighed bør være det centrale tema i ethvert byggeprojekt, og det er det ikke nu.

Årets tema er ’Livgivende byer og arkitektur’. Hvordan ser du at vi kan bevæge os mod byer og arkitektur, der giver mere tilbage end de tager?

Jeg synes, at det livgivende må handle om de muligheder for fællesskaber som byer tilbyder. Byer er vores menneskes primære habitat, men vi skal blive bedre til at dele det med andre arter og gøre mere plads til natur. Samtidig vil vi til enhver tid gøre krav på ressourcer for at skabe byer, og det er vigtigt, at de ressourcer bliver brugt på en måde, så der et grundlag for fremtidig tilpasning og forandring. Vi skal skabe byer, der er åbne for det liv, der skabes, og som kan forandre sig med skiftende former for liv, uden at overbruge klodens ressourcer.

Kan du nævne et spændende projekt eller to, hvor der er arbejdet med livgivende og regenerative principper? Eller hvor der er arbejdet med bæredygtighed på en innovativ måde?

Jeg vil nævne vores eget Green Solution House 1+2, hvor der er arbejdet med bæredygtighedsprincipper i alt fra materialer til forretningsmodel, og hvor vi arbejder med løbende forbedring, hvilket jeg synes er centralt. Herudover vil jeg som mange andre nævne Reduction Roadmap, hvor en lang række aktører forsøger at samle branchen omkring ambitiøse klimamål. Jeg tror næppe, der er nogle andre steder i verden, hvor byggebranchen så entydigt og samlet har kaldt på mere regulering og højere ambitionsniveau fra politikerne.

Hvad vil du gerne inspirere til bliver anderledes i byggebranchen?

Jeg vil gerne inspirere til mere mod og nytænkning. Klimakrisen er mange ting, men det er for mig at se en mulighed for at skabe ny betydning og relevans med det vi bygger. Men det kræver åbenhed overfor nye materialer og måder at designe og bygge på.

Hvad taler du om på Building Green Aarhus?

Jeg vil fortælle om hvordan 3XN og GXN i mere end 15 år har arbejdet i krydsfeltet mellem forskning og praksis med det formål at skabe mere klimavenlig og socialt inkluderende arkitektur.

Vil du høre mere fra Lasse Lind?

Vær med på Building Green Aarhus den 10. og 11. april og hør det spændende indlæg fra Lasse Lind, der handler om vejen mod en klimabevidst byggeskik. Læs mere og tilmeld dig gratis her.

Flere artikler
Ton Venhoeven on nature-inclusive cities and regions
Nature-inclusive cities and regions for all