Byggebranchen skal have to plus to til at give fem

Building Green fortsætter i det regenerative spor, når de endnu engang inviterer til stort event i Aarhus til april med temaet ’Livgivende byer og arkitektur’. Vi skal gentænke byggeriet, hvis vi skal bygge inden for de planetære grænser, og det kræver, at vi ser nærmere på vores byer og boliger, lyder det fra Building Green, der netop har lanceret årets program.

Hvordan skaber vi byer, arkitektur og samfund, der er i synergi med naturen og giver mere tilbage end de tager? Det vil Building Green se nærmere på, når de slår dørene op i Aarhus den 10. og 11. april, hvor de retter fokus mod livgivende byer, der er sunde, gode at bo i og som giver mere tilbage end de tager. På den måde fortsætter de i sporet fra afholdelsen i København i november, hvor de satte fokus på regenerativt byggeri. Temaet vækker begejstring i branchen, og ifølge Darma Duus, der er innovationskonsulent hos WE BUILD DENMARK, er den holistiske tankegang essentiel for at rykke byggebranchen:

– Den holistiske tankegang, der ligger under tematikker som regenerativ og livgivende, er absolut essentiel for at rykke byggebranchen fra at være en af de mest klimabelastende brancher til en branche, der kan give tilbage og finde en plads i samfundet med mulighed for aktiviteter i balance med klodens grænser. Vi skal alle lære at få to plus to til at give fem i alle aktiviteter fremover. Dette er det eneste, der kan retfærdiggøre at vi fortsat bygger i Danmark – for at tilbyde vores indsatser og erfaringer som inspiration for resten af verden. Vi skal starte en ny vindmølle succes blot med eksport af viden om ansvarligt byggeri i stedet for ansvarlige energiproduktion, fortæller hun.

Darma Duus, innovationskonsulent, WE BUILD DENMARK

Lokalt fokus i programmet

Når Building Green byder indenfor til to dage med fokus på bæredygtighed i byggeriet og livgivende byer er det med særlig fokus på lokale ildsjæle og lokale projekter og på både by og land. Det er vigtigt at finde konkrete løsninger, der kan bruges begge steder, og vi skal i gang nu med at finde løsninger til den grønne omstilling, lyder det fra Building Green:

– Vi har lanceret et stort program i Aarhus med en masse lokalt fokus og med fokus på sunde byer, der giver mere tilbage end de tager. Det er den vej, vi er nødt til at gå nu for at komme i mål med den grønne omstilling, og vi kan simpelthen ikke vente længere. Sammen med vores partnere har vi lavet et program, der giver de besøgende en masse praktiske og konkrete erfaringer og løsninger med hjem krydret med inspiration fra lokale projekter, lyder det fra Sarah Elhauge, direktør, Building Green.

Scenerne bliver indtaget af blandt andet Aarhus Center for Regenerativt Byggeri, stadsarkitekterne i Aarhus og Horsens Anne Mette Boye og Jesper Pagh, arkitekt Rie Øhlenschlæger, transformationspioner Olav de Linde, byudvikler Rune Kilden, Bente Lykke Sørensen fra Aarhus Kommune, formidlingschef i Bolius Kristine Virén og mange flere.

Også lokale projekter som for eksempel transformationen af amtssygehuset i Aarhus til boliger og højhus-projektet TRÆ på Sydhavnen i Aarhus har fået en stor plads i programmet, og så kommer der internationalt islæt, når den prisvindende og internationalt anerkendte arkitekt Gianluca Racana, der er director i Zaha Hadid Architects, kommer og fortæller om deres arbejde med det nye Aarhus Stadion og området Kongelunden.

– Der er mange gode grunde til Building Green også skal foregå i Aarhus, den vigtigste er selvfølgelig at give flere bedre mulighed for at få relevant viden på tværs af landet. Jeg kender mange ambitiøse projekter i Jylland og rigtig mange ambitiøse aktører i Jylland, det er kun naturligt, at der er en platform for at de kan dele og inspirere lokalt i Jylland også, lyder det fra Darma Duus.

Naturen rykker ind i Aarhus Congress Center

Sidste år rykkede Building Green i endnu større lokale i Aarhus Congress Center og i år fortsætter de succesen. Det betyder, at der vil være flere scener, flere udstillere, flere specialområder og flere besøgende. I tråd med temaet om livgivende byer tager Building Green også naturen helt ind i Aarhus Congress Center. I samarbejde med anlægsgartnergruppen idverde Danmark og LABLAND vil de lave et loungeområde med navnet ’The power of nature’, der handler om at få naturen ind i byerne og som vil vise hvordan man kan gøre det helt lavpraktisk. Der kommer også til at være et særligt område med fokus på små startup-virksomheder og innovation, så de gode ideer og løsninger kan komme ud til branchen, lyder det fra Building Green.

Se programmet og tilmeld dig gratis her.

Flere artikler
Der er få i branchen, der er klar til den radikale forandring, som ikke længere kan vente