Prisen Årets Bæredygtige Træbyggeri, som foreningen Træ i Byggeriet står bag, har til formål at hylde bemærkelsesværdige træbyggerier, som har lavt CO2-aftryk og særligt fokus på bæredygtighed. På trækonferencen Build in Wood den 23. maj i København blev Bofællesskabet Kløverbakken i Odder kåret som vinder som følge af et meget helstøbt projekt med stort fokus på materialer og CO2-aftryk og på en proces, hvor beboerne fra starten har været inddraget i skabelsen af byggeriets mange bæredygtige elementer.
Foreningen Træ i Byggeriet lancerede sidste år prisen ”Årets Bæredygtige Træbyggeri”, som uddeles en gang årligt til et prisværdigt byggeprojekt, der har anvendt træ som byggemateriale, og som opfylder kravene til de lave CO2-aftryk i den frivillige lavemissionsklasse.
På trækonferencen Build in Wood den 23. maj, der blev afholdt i København, blev prisens første vinderprojekt hyldet. Her afslørede dommerkomitéen, at Bofællesskabet Kløverbakken i Odder var årets vinder blandt andet som følge af projektets holistiske tilgang, hvor beboerne har været medskabende til et byggeri med CO2-besparende valg i hver en afkrog af boligerne og deres omgivelser. Det er Thybo Ejendomsudvikling, der er bygherre og entreprenør på projektet, mens Tegnestuen Arken har fungeret som arkitekt og rådgivende ingeniør.
– Bofællesskabet Kløverbakken er et utrolig fascinerende projekt og ikke kun i en træmands øjne. Aktørerne bag projektet har nemlig i fællesskab formået at opføre en lille landsby i samarbejde med de fremtidige beboere, der har haft stor indflydelse på materialevalg, udformning og beplantning. Resultatet er 58 boliger opført i træ og med en væsentligt mindre størrelse end landsgennemsnittet, hvilket også sparer CO2 per beboer. Beboerne har adgang til sociale mødesteder i form af fælleshus og et orangeri, mens beplantningen består af stedhørende arter for at fremme den lokale biodiversitet, lyder det fra sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen, og fortsætter:
– Det imponerende byggeri er således opført i fællesskab mellem bygherre, tegnestue og beboere med fokus på miljø og brugerindflydelse, og vi håber, at vi i 2023 kommer til at se mange flere lignende projekter, hvor slutbrugerne har taget ejerskab over de CO2-besparende tiltag.
I opløbet var der i alt tre finalister, som udover Bofællesskabet Kløverbakken også var Børnehuset SejsSvejbæk i Silkeborg og demonstrationsprojektet Living Places i København. Ved førstnævnte, som Silkeborg Kommune er bygherre på, har arkitekt, entreprenør og rådgivende ingeniør skabt en imponerende og fremtidssikret børneinstitution. Sidstnævnte, som VELUX er bygherrer på, er et projekt, hvor arkitekt, entreprenør og rådgivende ingeniører har udfordret tankegangen inden for fremtidens boligbyggeri.
– Der blev i året indstillet flere spændende projekter, der virkelig kan være med til at inspirere og ikke mindst sætte fokus på træbyggeriets muligheder – ikke alene i forhold til klimapotentialet, men også designmæssigt. Vi glæder os derfor til igen at kåre Årets Bæredygtige Træbyggeri næste år, hvor de nye lovkrav fra januar 2023 om maksimale CO2-aftryk vil animere til endnu flere projekter i lavemissionsklassen, lyder det fra Lauritz Rasmussen.
Udover Lauritz Rasmussen består dommerkomitéen af formand i Træ i Byggeriet, Martin Tholstrup, næstformand i Træ i Byggeriet, Martin L. Petersen, direktør i Træinformation, arkitekt Mikael Koch, og head of sustainability i C.F. Møller, Rob Marsh.
Faktaboks
- Bofællesskabet Kløverbakken, Odder
- Samlet klimapåvirkning: 6,9 kg CO2-ækv./m2/år
- Certificering: DGNB guld el. platin (afventes)
- Areal: 6000 kvadratmeter
- Partnere i byggeriet: Thybo Ejendomsudvikling (bygherre) og Thybo Huse (entreprenør), Tegnestuen Arken (arkitekt og rådgivende ingeniør)
Bedømmelseskriterier
Formålet med prisen er at anerkende aktører indenfor byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har særligt fokus på bæredygtighed og lavt CO2-aftryk. For at blive nomineret til Årets Bæredygtige Træbyggeri skal følgende kriterier kunne opfyldes:
- Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2022
- Byggeriet skal være et træbyggeri
- Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) iht. gældende beregningsregler
- Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til den frivillige bæredygtighedsklasse iht. gældende lovkrav (<8,0 kg. CO2 ækvivalenter/m2/år)
- Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret
For yderligere oplysninger kontakt venligst
Lauritz Rasmussen, Træ i Byggeriet, tlf. dir. 21 24 64 55 og e-mail: LR-consult@taasingemail.dk
Presseservice: Gitte Dons, Publicity, tlf. dir. 28 30 29 75 og e-mail: gitte@publicity.dk
Om Træ i Byggeriet
Træ i Byggeriet er en interesseorganisation for danske virksomheder, der har træ og træbaserede produkter som hovedaktivitet. Foreningen er stiftet i foråret 2019 og består af toneangivende virksomheder inden for træindustrien. Alle har fokus på træ og er dedikerede til en øget anvendelse af træ i byggeriet. Læs mere her.