New York-arkitekten Charles Renfro taler på Building Green

New York-arkitekten Charles Renfro taler på Building Green

Charles Renfro fra Newyorker tegnestuen Diller Scofidio + Renfro taler på Building Green i Forum. Tegnestuen blev verdenskendt, da de omdannede en nedlagt højbane på Manhattan til en park i 3. sals højde.

Diller Scofidio + Renfro er for mange synonym med New Yorks ikoniske bypark the High Line. Parken blev anlagt på en nedslidt højbane i Manhattens ’Meatpacking District’ og forvandlede en forfalden strækning til en verdenskendt park.

 – Vi opdagede, at vi kunne genbruge en gammel jernbanelinje til at skabe en park i 3. sals højde. Lige pludselig så vi byen fra et nyt perspektiv, som vakte undren og glæde. En hverdagsting blev forvandlet og fik en helt ny identitet. Denne tankegang driver meget af vores arbejde i det offentlige rum. Vi ønsker at twiste hverdagen, så vi får et nyt og uventet perspektiv på byen, siger Charles Renfro, der er partner i tegnestuen.

Projektet the High Line er et samarbejde mellem James Corner Field Operations, Diller Scofidio + Renfro og Piet Oudolf. Foto: Iwan Baan

Bevar bygningerne

High Line-projektet viser værdien i at bevare fremfor at rive ned, og det er i virkeligheden også en strategi til at få mere bæredygtigt byggeri:

 – Jeg oplever, at branchen som helhed er meget optaget af at bygge bæredygtigt. Vi vil gerne gøre det bedre. En tilgang kunne være at stille spørgsmålstegn ved behovet for at bygge nyt hver gang. Kan vi i stedet udnytte eksisterende strukturer på nye måder, der indfrier behovene, spørger Charles Renfro og tilføjer: – Ja, i det hele taget skal vi spørge os selv, om vi virkelig skal bygge nyt, når vi ved, at 40% af verdens emissioner stammer fra byggeriet. 

Radical Mixed Use

Charles Renfro er vant til at stille spørgsmålstegn ved tingenes tilstand. Tegnestuen Diller Scofidio + Renfro voksede ud af et punkmiljø i New York i 1980’erne og havde fra starten et kritisk blik på byens magtstrukturer.

I dag designer de parker og kulturbygninger i storbyer som New York, Moskva, Tianjin og London. Men trods deres økonomiske succes er social ulighed, demokrati og åbenhed stadig på agendaen. Således mener Charles Renfro, at Coronakrisens mange tomme kontorer burde føre til radikale ændringer i måden, vi bruger bygningerne på. Ja, faktisk burde de slet ikke huse så mange kontorer mere, men åbne op for et væld af forskellige aktiviteter:

 – Hvad nu hvis vi kunne tænke bygningerne på ny og bruge strukturerne til at genskabe fællesskab, fjerne ulighed og racisme? Vi kunne skabe en helt ny form for bygning med det, jeg kalder ”Radical Mixed Use”. Kontorbygninger kunne omdannes til billige lejligheder, fællesskabsfaciliteter, skoler, parker, indkøb, kultur, sundhedspleje og ja, kontorer. Det ville give de billige boliger, som byen trænger til og genoplive de bydele, som bliver spøgelsestomme efter mørkets frembrud, når folk forlader kontorerne. Vi ville vinde så meget, hvis vi turde udfordre strukturerne, slutter Charles Renfro.

Oplev Charles Renfro tankevækkende idéer på Building Greens Main Stage den 3. november. Tilmeld dig gratis her

Flere artikler
EY Innovation Award 2023
VELUX Gruppen vinder EY Innovation Award 2023