Byggebranchen kræver klimahandling

På fredag den 17. maj starter forhandlingsmøderne om stramning af CO2e-grænseværdien for byggeriet. Hvis du vil være med til at skubbe på dagsordenen og bakke op om at lovgivningen skal flugte med Paris-aftalen, så opfordrer partnere bag Reduction Roadmap til at dele initiativet på dine sociale kanaler nu.

Den 13. maj blev der afholdt et Klima-rally på Dansk Arkitektur Center for at markere behovet for politisk handling nu og for at styrke grundlaget for lovgivningen med faglig dialog og udveksling. Blandt andet deltog politikere og repræsentanter fra alle led af byggeriets værdikæde. Lydmuren mellem byggeriet og politikerne blev brudt, og det er nu, vi skal fastholde momentum og sikre, at de politiske stemmer lytter med, lød det til mødet.

Reduction Roadmap-bevægelsen tegner sig som den grønne progressive stemme i byggeridebatten med opbakning fra over 600 virksomheder, organisationer og kommuner til, at CO2-loftet skal flugte med Paris-aftalen. Den massive opbakning fra alle dele af branchen er historisk og understreger, at kravet om 5,8 ikke er et ekstremt scenarie, men at det derimod er skalerbart, at der er forretning i det og at branchen er klar til at levere på det.

– Regeringen er nødt til at prioritere byggeriet med det samme og indse, at der er sket en kæmpe mobilisering og bevægelse i branchen hen mod en forsvarlig måde at bygge på i forhold til klima, siger Mikkel Schlesinger fra CEBRA, der er initiativtager til Reduction Roadmap sammen med EFFEKT og Artelia.

Byggeriet giver politikerne et historisk og stærkt mandat

Bevægelsen har på kort tid mobiliseret København og Odense Kommune med alle de borgere og fremtidige byggerier, de tilsammen dækker over. Nordens største udvikler, NREP og flere af de almene boligselskaber tror på, at de kan forløse visionen. Landets mest toneangivende arkitekt- og ingeniørfirmaer kan allerede demonstrere eksempelbyggerierne, der viser, at det kan lade sig gøre. De mest magtfulde pensionsselskaber bakker op, fordi linjen flugter med deres egne bæredygtighedsstrategier. Entreprenørfirmaerne melder sig under fanerne i en overbevisning om, at der ikke vil være kunder til byggeri, der ikke er fremtidssikret.

Alle står de klar til at levere på strammere klimakrav, og alle er de enige om, at forandringen kun kan finde sted ved at udligne spillefeltet for alle igennem en ambitiøs lovgivning.

– Markant strammere lovgivning er nødvendigt for, at der bliver sat en øvre grænse for udledningerne, så markedet rykker sig hurtigt og på samme tid. Ellers bliver vi ved med at overshoote i byggeriet, fordi omstillingen går for langsomt, siger Schlesinger og fortsætter:

– Ingen kan gøre det alene, og vi ønsker virkelig politikernes hjælp til, at vi kan nå Paris-aftalen i fællesskab i byggeriet og på Christiansborg. Vi har over 600 toneangivende kommuner, udviklere og virksomheders ord for, at vi er klar til at levere. Det giver politikerne et historisk og stærkt mandat, siger Schlesinger.

SF, Enhedslisten, Alternativet og Konservative er positive over for forslaget – nu skal klima-rallyet råbe boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil op i en tydelig opfordring til at bruge det mandat byggebranchen har givet hende i de politiske forhandlinger om CO₂-loftet for nybyggeri fra 2025.

On Reduction Roadmap

Reduction Roadmap er et forskningsbaseret målsætningsværktøj, der omsætter Paris-aftalen til konkrete, årlige CO2-mål. I oktober lanceredes Reduction Roadmap 2.0, som dækker over 90 % af alt nybyggeri i Danmark. Roadmappet viser at den gennemsnitlige udledning fra nybyggeri skal nedbringes fra 9,5 kg CO₂/m²/år til bare 0,3 senest mellem 2026 og 2030 for at byggebranchen overholder Paris-aftalen. Teamet bag har siden fået 600 firmaers underskrifter på, at CO₂-loftet i det kommende bygningsreglement for 2025 skal lyde på maksimalt 5,8 – en halvering af den gældende lovgivning.
Artelia, CEBRA og EFFEKT står bag Reduction Roadmap, som er finansieret af Realdania og Villum Fonden. Forskere fra Aalborg Universitet, DTU, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet har bidraget med udarbejdelse af white-paper og data-validering. Se mere på ReductionRoadmap.dk.

Hvis du vil høre mere om hvordan byggebranchen lever op til Parisaftalen og hvordan vi kommer i mål, så vær med på Building Green København den 30.-31. oktober, hvor årets tema er ‘Beyond the Roadmap’. Læs mere og tilmeld dig gratis her.

Flere artikler
På få uger omlagde Building Green jubilæumsevent i Forum til en virtuel event med streaming. Over 12.000 seere så med.
Building Green gør status på en stor vidensfest for byggebranchen