Kent fonseca - debatindlæg

Kent Fonseca: Vi skal dele vores viden om grønne løsninger med hinanden

At gøre noget ved klimaforandringerne er ofte en opgave, der havner nederst i bunken. Det kræver nye måder at tænke og arbejde på, og derfor er det vigtigt, at vi sørger for at inspirere hinanden til at handle.

Debatindlæg af Kent Fonseca, national projektleder for bæredygtighed, STARK. Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger og afspejler nødvendigvis ikke Building Greens synspunkt.

Det er tirsdag aften, klokken er 18.30, og jeg står foran godt 60 håndværkere fra vores STARK-forretning i Holbæk. Jeg har netop holdt et oplæg for de fremmødte om de nye klimakrav i byggeriet, der trådte i kraft fra årsskiftet 2023. Jeg kan se, at flere af dem virker lettede over, hvad jeg har fortalt dem. ’Nå, var det bare det’, siger én af håndværkerne. 

Du kender det sikkert fra dig selv. Du får en opgave, som du ikke umiddelbart ved, hvordan du skal løse. Det er uoverskueligt, og opgaven havner derfor nederst i bunken, til du, på et eller andet tidspunkt, har overskud til at grave den frem igen. Nu har vi alle sammen – hele menneskeheden – fået til opgave at sikre, at vi også kan leve på denne jord om 100 år. En opgave der for manges vedkommende også havner nederst i bunken.

Vi må hjælpe hinanden med få netop denne opgave gravet frem og sat i gang. Udfordringen er, at der ikke findes en facitliste, som giver os alle svarene. Vi skal tænke og arbejde på nye måder. Det kræver, at vi bliver bedre til at dele vores viden om grønne løsninger med hinanden. Uanset hvilke branche vi arbejder i. Denne opgave skal vi løfte i fællesskab, hvis vi skal lykkes med den, da et led som bekendt ikke udgør en hel kæde.

Som ringe i vandet

Jeg tror på, at en del af løsningen på klimaudfordringer er at inspirere hinanden og dele de gode eksempler. Hos STARK gør vi det på flere måder. Internt har vi inden længe uddannet over 200 bæredygtighedsambassadører, som er klædt på til at hjælpe kollegaer og kunder. Alle medarbejdere har desuden fået tilbudt et kursus i klimavenligt byggeri, og vi holder møder med vores kunder om klimakrav og deres muligheder for at bygge grønnere. Derudover har vi oprettet en Klima-hotline, hvor alle kan ringe og få svar på spørgsmål omkring den grønne omstilling. Vi har udgivet fem små tegnefilm, der helt nede i harehøjde fortæller, hvordan man kan tage mere miljøvenlige valg, når man skal bygge. Vi går i dialog med vores leverandører for at inspirere dem til at vælge mere miljøvenlige alternativer, og vi er partner på Building Green for også her at dele ud af vores viden. Vi samarbejder også med erhvervsskoler og tekniske skole, så vi kan inspirere de unge til at skabe mere bæredygtige løsninger i fremtiden.

Alle disse er eksempler på, hvordan man som virksomhed kan udbrede sin viden. Det spreder sig som ringe i vandet. Hver medarbejder, kunde, leverandør og studerende vi har fat i, bliver klædt lidt bedre på til at bidrage til menneskehedens største opgave til dato. 

Jeg bilder mig ikke ind, at vi har alle de rigtige svar på, hvordan man gør det bedst, men jeg er ikke bange for at dele ud af min viden og gå i dialog om bedre løsninger i byggeriet.

Så tag et kig på, hvilken rolle din virksomhed kan spille derfra, hvor I står. Hvilken viden om grønne løsninger kan I dele med branchen? Lad os blive bedre til at dele vores viden om grønne løsninger med hinanden, så vi sammen kan gøre en forskel. Se eventuelt mere på denne tjekliste, der skal ses som et menukort til at tage nogle aktive valg.

Om STARK

STARK er Danmarks største forhandler og distributør af byggematerialer med flere end 80 forretninger i Danmark og Grønland. STARK tilbyder også faglig rådgivning og en lang række services til både entreprenører og professionelle håndværkere. Virksomheden beskæftiger over 2.500 medarbejdere og er en del af STARK Group, der med flere end 20.000 medarbejdere og 1.100 forretninger og distributionscentre i Norden, Storbritannien, Tyskland og Østrig er en førende leverandør af byggematerialer i Nordeuropa.

STARK har tilsluttet sig FN’s Global Compact principper for ansvarlig virksomhedsførelse og arbejder med videnskabsbaserede mål for at holde den globale opvarmning under 1,5 °C. Målet er at nå netto nul emissioner inden 2050.

Debatindlægget er et nyt initiativ fra Building Green med ønsket om at få flere spændende synspunkter fra branchen.

Flere artikler
Vi mangler gode kommercielle argumenter for hvorfor bæredygtighed er en god forretning