Kristian Fribo, bæredygtighedschef ved STARK

Vi skal også have de udførende til at drive den bæredygtige agenda

Kristian Fribo er bæredygtighedschef hos den landsdækkende byggemarkedskæde STARK. På Building Green København i november 2021 holdt Kristian Fribo et indlæg på det nye område Bæredygtighed i praksis – powered by STARK, som var et samarbejde mellem Building Green og STARK.

Kristian Fribo inspirerede i sit indlæg om materialevalg og hvordan man vælger de rigtige materialer for at bygge grønt. Det nye samarbejde mellem STARK og Building Green udspringer af et fælles ønske om at rykke hele byggebranchen i en mere grøn retning. Området havde fokus på bæredygtighed i praksis for håndværkere og SMV’er gennem rådgivning, konkret viden og netværk.

I følgende artikel kan du læse et interview med Kristian Fribo.

Hvor langt er håndværkere ift. bæredygtighed?

Det er meget forskelligt. Enkelte er meget langt fremme, andre er slet ikke kommet i gang. Det hænger helt naturligt sammen med, hvilke krav og behov de møder hos deres kunder. Vi kan se, at de håndværkere, der er involveret med de store bygherrer, også er længst fremme på bæredygtighedsagendaen. Samtidig ser vi stigende efterspørgsel hos for eksempel private boligejere, hvilket øger interessen for bæredygtighed hos de håndværkere, der servicerer den kundegruppe – ikke mindst de små og mellemstore håndværkere, som er den største kundegruppe i STARK. Vi oplever, at SMV’erne i stigende grad ønsker at differentiere sig overfor deres kunder ved hjælp af bæredygtighed – det er lige så stille ved at blive et konkurrenceparameter. Derfor uddanner vi vores egne bæredygtighedsambassadører til at hjælpe og servicere de små og mellemstore håndværkere bedst muligt inden for bæredygtigt byggeri. Det kan for eksempel være ved at hjælpe dem med den nødvendige dokumentation eller at formulere en indkøbspolitik med dem, så vores kunder kan differentiere sig markedet.

Hvorfor er det vigtigt med et område om ’Bæredygtighed i praksis – powered by STARK?’

Det er vigtigt at få en dialog på tværs af værdikæden i hele byggeriet, og vi vil gerne vise, hvad det er STARK kan bidrage med ude på byggepladserne, så vi sammen kan komme i mål med ønsket om mere bæredygtighed i byggeriet.

Tidligere har det været bygherrer og arkitekter, der har drevet agendaen – nu skal vi også have de udførende og andre aktører i branchen med på vognen. Og det har vi i høj grad fået på dette Building Green: Vi har haft dialoger med alt fra de største investorer og entreprenører over arkitekter og private boligejere til de små og mellemstore håndværkere, som er vores kernekunder. Vi har simpelthen ramt alle i værdikæden, så det har været en stor succes.

Hvad fik I ud af at deltage på Building Green?

Vi fik virkeligt mange spændende kontakter, gode diskussioner og samtaler om de forskellige problemstillinger, som vi skal løse for at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Det har været meget opmuntrende at opleve den fælles interesse og vilje, der er til at få løst udfordringerne. Folk var utroligt åbne og interesserede i at lære og bidrage. Vi har haft nogle fantastiske dialoger i løbet af de to dage med stort fokus på vidensdeling. Nu skal vi bringe den viden ud i markedet til vores kunder, og gøre dem til en aktiv spiller i det her. Det vil vi blandt andet gøre ved at oplyse håndværkerne om det potentiale, der er for dem i at komme på forkant med bæredygtighed og de kommende lovkrav, som de skal leve op til. 

Hvad er næste skridt i at flytte håndværkerne i en mere bæredygtig retning?

I STARK er vi godt i gang med dialogen med håndværkerne – for eksempel gennem de medarbejdere som vi uddanner til at blive bæredygtighedsambassadører. De har en bred og dyb viden, så vi kan hjælpe håndværkerne med alt fra dokumentation, produktvalg, services og lovkrav. På den måde gør vi det lettere for vores kunder at bygge bæredygtigt, hvilket giver dem i en konkurrencefordel i et marked, der kun vil se øget efterspørgsel på bæredygtigt byggeri fremover.

En anden vigtig indsats bliver øget dialog og vidensdeling med dem, der uddanner fremtidens håndværkere – altså akademiuddannelser, erhvervsuddannelser, AMU-centre osv.

Endelig vil vi synliggøre for håndværkerne, at vi i STARK allerede har taget så mange klimavenlige valg, at ved at vælge os som leverandør, er de faktisk allerede i gang med at tilbyde deres kunder mere ansvarligt og miljøvenligt byggeri. På den måde begynder de ikke på bar bund.

Flere artikler
Mikkel Schlesinger på Building Green om reduction roadmap
De næste otte år er afgørende