Lau Raffnsøe på Bæredygtig transformation om cirkulær økonomi

Transformation er den ultimative cirkulære økonomi for byggebranchen

Bæredygtig Transformation den 25. & 26. oktober er Lau Raffnsøe, teknisk direktør i Green Building Council Denmark, med i en spændende debat om certificering af transformerede projekter og bygninger.

Læs et interview med Lau her.

Hvad er din baggrund? Og hvordan arbejder du med transformation til dagligt?

Jeg er uddannet ingeniør med speciale i bygningsenergi og indeklima. De sidste ti år har jeg arbejdet med DGNB certificering af bæredygtighed i byggeriet, hvor den største nyskabelse har været ændring af fokus fra udelukkende driftsenergi til livscyklusvurdering. Dette paradigmeskifte har været med til at aktualisere transformation, fordi når vi medregner miljøbelastning fra byggematerialerne, så er det ofte en bedre løsning at transformere end at rive ned og bygge nyt.   

Hvad ser du som de største muligheder og udfordringer i forbindelse med bæredygtig transformation?

Transformation er den ultimative cirkulære økonomi for byggebranchen, fordi transformation fastholder flest mulige materialer på højeste værdi i materialecyklussen. De fleste bygninger har uendelig levetid, hvis de bare vedligeholdes. Bygninger rives sjældent ned fordi de er funktionelt nedslidte. Bygninger rives ned, fordi de er placeret det forkerte sted, eller deres funktion ikke længere er efterspurgt.

Hvad mener du, vi skal være særlig opmærksomme på, når vi transformerer eksisterende byggerier? 

Når vi genbruger, risikerer vi desværre at videreføre fortiden synder i form af sundhedsfarlige stoffer. Vi skal altid være på vagt overfor forureninger såsom bly, asbest, PCB og andre sundhedsfarlige stoffer i vores eksisterende bygninger.      

Vil du høre mere fra Lau og transformation af bygninger?

Du kan opleve Lau Raffnsøe på Bæredygtig Transformation den 25. & 26. oktober som paneldeltager i en spændende debat om udfordringerne ved at certificere transformerede bygninger og projekter. Læs mere om den spændende konference her og tilmeld dig her.

Flere artikler
Hør Pelle Munch-Petersen tale om materialepyramiden på Build in Wood. Læs et interview her.
Træs største potentiale er dets overlegne muligheder for genbrug