Oplev Anne Skare som åbningstaler på Building Green København - fremtidens bæredygtighed

Bæredygtighed er fremtidens forretningsmodel

Anne Skare Nielsen er Chief Futurist hos Universal Futurist, og hun er netop blevet annonceret som åbningstaler på Building Green København den 3.-4. november.

Hvad er din baggrund?

Fremtidsforsker i 22 år, biolog og cand.scient.pol. Rejser verden tynd og møder mennesker i alle samfundslag og sektorer, så jeg har det store brede perspektiv og netværk kombineret med trends, overblik og er god til at få folk til at se nye veje til alt det, der endnu ikke eksisterer. 

Årets Building Green-tema er at ’alt er forbundet’, hvad er dine tanker om forbundethed? 

Når jeg skal interviewe tech-chefer fra de store internationale virksomheder, plejer jeg at sige til dem: “Du ved godt, at efter den 4. industrielle revolution, der kommer ikke nummer 5.” Så siger de “hvad kommer så” og jeg svarer “der kommer den spirituelle revolution”. Og så siger de “det ved jeg godt”. Og så vil de meget hellere snakke om det end om tech: hvad er meningen, hvor skal vi hen, hvad gør os glade, hvorfor det ene frem for det andet?

Forbundethed skal tænkes som “high tech high touch” – jo mere tech verden bliver, jo mere får vi brug for touch. Etik, samtaler, store visioner, kreativitet.  Alt det, der er sjovt og spændende, kommer til at fylde meget mere i de kommende år. Og jeg er ret sikker på, at den virkelige gamechanger bliver “human connectivity” frem for ”teknologisk connectivity”. 

Hvordan ser du forbundethed i forhold til arkitektur, hvordan vi lever og bor sammen, og i forhold til bæredygtighed i byggeriet? 

At man skal indlejre nogle principper, der kan styre og guide. Vi må ikke gå i gang med at bygge noget før, vi har afklaret hvem vi bliver i processen, hvad vi lærer undervejs, hvordan fællesskaberne bliver stærkere og hvordan vi kan vokse med alle problemerne. “Mere” kan vi sagtens – vi kan alt det der med hurtigere, højere, længere, og måle i penge og KPI’er og jadajadajada. “Bedre” er svært – men bedre er vejen frem. Arkitekter og bygherrer har ligget i strid med hinanden i 6.000 år, så måske det er på tide at slutte fred, så vi kan få der bedste fra begge verdener?

Hvilke muligheder ser du inden for bæredygtigt byggeri i fremtiden? 

Bæredygtighed er fremtidens forretningsmodel. Om 10-20 år, når flertallet har fået bedre, stærkere og mere meningsfulde forretningsmodeller, der måler på alt det der er vigtigt, vil vi kigge tilbage på den her tid og erkende, at intet af det, vi i dag ser som forretning, har givet overskud. 

Den eneste grund til at de konventionelle industrier i dag laver profit er fordi forretningsmodellen er iskold og narcissistisk konstrueret. Vi tillader, at man kan sende sine negative konsekvenser videre til de næste led i kæden: beboerne, samfundet, underleverandørerne, kommunen og de næste generationer. 

Ikke at ville tage ansvar, lære og bidrage til et nyt, værdigt og mere sympatisk og empatisk fundament, det er efterhånden ved at gå hen og blive latterligt. Men på den anden side har vi jo hverken løsningerne, redskaberne eller de nye forretningsmodeller klar. Derfor skal der være en vilje til at tænke stort og så få det til at fungere i det små. Lære nyt, bygge op og investere klogt – og bedre. Finde de rigtige samarbejdspartnere, skabe, reflektere, træne osv. Hvis vi skal fjender med nogen skal det ikke være med hinanden, men med sjusk, svindel og uretfærdighed. 

En del af forbundethed er også partnerskaber og samarbejde, hvad mener du der vil ske på den front i fremtiden?

Ingen af de problemer, vi har i dag, løses af nogen alene. De går på tværs af grænser, fagområder og hierarkier. Vi er på mange måder på vej ud af en “teenagetid” hvor vi bare kunne bygge løs uden at tage ansvar eller tænke i helheder. Nu stiger kravene, der skal tænkes i helheder og byggeri kan løfte og forløse rigtig mange samfundsproblemer – for eksempel ensomhed, den hybride arbejdsplads, lokal forankring, osv. Så fællesskab er helt afgørende. 

Vi bliver mere voksne klogere og mere rebelske. Der går tit pedel i den i byggeriet fordi man er så bange for at lave fejl. Fællesskaberne kan blive der hvor vi tør mere, hvor vi kan skabe den nødvendige psykologiske tryghed, så vi igen ser det som noget naturligt ar bakke hinandens røv når nye tiltag skal implementeres. 

Hvilke bæredygtige projekter synes du er spændende?

Jeg er lige kommet hjem fra opgave i NEOM i Saudi Arabien, hvor vi skal hjælpe med at skabe visioner for en region på størrelse med Belgien. Bæredygtighed er helt fundamentalt, og der skal tænkes hele vejen rundt. Ikke bare i forhold til natur og klima, men genskabelsen af oaser og dyreliv, men også i de regler og love landet skal følge. Der skal skabes lokal forandring, Bcorp-lignende økonomisk struktur og så skal NEOM være der hvor verden kan komme på besøg for at opleve fremtiden “in action”. Hvordan ser det ud, når “det hele spiller”? 

Det er et fantastisk projekt at være en del af – og så går det bare hurtigt! Der er virkelig ikke kort fra ide til handling! Og så kan man sige ”jaja, det er fordi de har penge nok”, men det har de sgu også i Norge.

Hvad taler du om på Building Green? 

  1. Hvordan man forudser fremtiden
  2. Hvordan forløser vi de store potentialer i byggeriet og hvilke trends er de vigtigste

Jeg håber deltagere går derfra med fornemmelsen af at alt er muligt de næste 10 år, at det er en tid der kalder på store visioner, vilje til samarbejde og lysten til at genopfinde sig selv og det man laver. 

Vil du høre mere om Anne Skares tanker om bæredygtighed og forbundethed i fremtiden?

Thomas Rau er desværre blevet forhindret, men vi har været så heldige at få Anne Skare Nielsen på som åbningstaler i stedet. Vær med på Building Green København den 3. og 4. november. Du kan læse mere her og du kan tilmelde dig gratis her.

Flere artikler
bæredygtige tiltag i udbudsfasen
Hvordan styrker vi de bæredygtige tiltag i udbudsfasen?­