Olav de Linde deltage ri en debat om cirkulært byggeri på Building Green. Læs et interview her.

Vi skal have flere til at tænke bæredygtigheds tanker

Olav de Linde er bestyrelsesformand for Ejendomsselskabet Olav de Linde A/S, som han grundlagde for mere end 40 år siden. Det er et af landets førende private ejendomsselskaber med en ejendomsportefølje på over 500.000 kvadratmeter i Aarhus, Odense og København. Deres store passion er at skabe nyt liv i gamle bygninger og at fornye for at bevare.

Building Green den 3.-4. november deltager Olav de Linde i debatten ‘Hvor meget må cirkulært byggeri koste?’, hvor et panel diskuterer behovet for opskalering af det cirkulære byggeri, hvad det må koste og hvem der skal betale. Her i artiklen kan du læse et interview med Olav de Linde.

Hvordan arbejder du med bæredygtighed?

Vi arbejder med bæredygtighed i alle vores byggeprocesser hvis muligt. Ved vores renoveringer bruger vi fra vores lagre af genbrugsmaterialer osv.

Hvilke udfordringer og muligheder ser du inden for bæredygtigt byggeri?

Der er mange udfordringer. Folk skal forholde sig til at bæredygtigt byggeri er et forsøg. Et forsøg, der sagtens kan medføre et dyrere byggeri. Vi skal have flere til at tænke bæredygtigheds tanker. Baglandet til bæredygtigt bygger skal være velforberedt og opbygget. Det vil sige, at der skal være større lagre af genbrugsmaterialer for eksempel.

Det er også en udfordring, at prisen bliver højere ved bæredygtigt byggeri, og der er ikke genbrugsmængder nok. Man skal være forberedt på at bæredygtigt byggeri sagtens kan forøge prisen pr. kvadratmeter. Det handler også om hvordan man ser bæredygtigt byggeri. Vil man bygge bæredygtigt, fordi man holder af det og har økonomien til det, så er der færre udfordringer, men skal det være byggeri i konkurrencemarkedet, så kan det være svært. Er det til boliger eller udlejning, så skal bygherren se på byggeriet med lange briller, det vil sige, se på økonomien på langt sigt. Det er ikke noget, man skal gøre for gevinsten nu og her. Man skal have en holdning til, at det vil man, og man skal kunne lide det.

Hvilke overvejelser har du og Ejendomsselskabet Olav de Linde, når I vælger materialer til et projekt?

Først og fremmest skal det være holdbare materialer, der er pæne og funktionelle, og så skal de også gerne være bæredygtige. Hvis materialerne ikke er genbrug, så skal de kunne genbruges bagefter, og det er udfordrende i de standardbyggerier, vi har i dag, men det er noget, alle bør arbejde med. Vi vælger materialer ved at analyse og vurdere de materialer, der indgår i byggeriet, og ved at vurdere de metoder byggeriet kommer op at stå på og hvordan det fysisk kommer til at hænge sammen.

Hvem eller hvad inspirerer dig i forhold til bæredygtigt byggeri? 

Jeg er allermest inspireret af de tanker jeg får ved at se byggeri rundt omkring, og se hvordan det kan lade sig gøre, hvordan man kan bruge alternativer materialer og hvilke alternative materialer man kan bruge i stedet for de gængse. Det er en ideudvikling.

Du deltager i IDA Bygs debat ’Hvor meget må det cirkulære byggeri koste?’, hvorfor er det en vigtig debat?

Den er vigtigt fordi cirkulært byggeri er noget, vi alle skal forholde sig til, og det er et følelsesmæssigt spørgsmål, men også fordi det er meget vigtigt, at vi finder ud af metodikker til at kunne genanvende så meget som muligt. Det kræver lovgivningsmæssige ændringer for at sætte prisen ned, ellers vil der være mange materialer, der ikke genbruges, men som godt kan genbruges.

Vil du høre mere fra Olav de Linde og være med i debatten?

Vær med i debatten og deltag på Building Green den 3.-4. november. Læs mere her og tilmeld dig gratis her.

Flere artikler
De nominerede til Det Bæredygtige Element 2022 er…