Thomas Rau er endelig tilbage i Danmark

Den cirkulære frontløber Thomas Rau er endelig tilbage i Danmark

Den hollandske stjernearkitekt Thomas Rau er tilbage i Danmark og skal tale på Building Green den 3. og 4. november. Meget er sket siden sidst, han talte på Building Green i 2017, men nu er han igen klar til at inspirere den danske byggebranche og skubbe på den grønne agenda.

Hollandske Thomas Rau, der er grundlægger af RAU Architects, er blandt de mest inspirerende arkitekter i verden, når det kommer til bæredygtighed og cirkulært byggeri. Den visionære arkitekt er kendt verden over, og han har vundet priser for sit arbejde med at fremme bæredygtigt arkitektur. Han glæder sig til at indtage Main Stage i Forum med en tale, der går hånd i hånd med Building Greens tema ’Alt er forbundet’:

– Jeg vil tale om forbundethed. For mig handler det om livet, vi lever. Vi skal lære at være opmærksomme på det, der foregår omkring os, da vi som mennesker alle er forbundet på verdensplan både fysisk, socialt og mentalt. Kun når de tre niveauer er i balance, kan vi forbinde os med hinanden. De udfordringer, vi oplever nu, kalder på en ny form for opmærksomhed for at genetablere den forbundethed, fortæller Thomas Rau.

Thomas Rau, grundlægger af RAU Architects, foto: Juliette Polak

Nye projekter med fokus på genanvendelse og cirkulært byggeri

For Thomas Rau er en cirkulær bygning en midlertidig kombination af produkter, komponenter og materialer, der alle har en dokumenteret identitet. Det er vigtigt at både den originale og planlagte genanvendelse af delene er fuldt dokumenteret for at kunne bruge dem på ny i fremtiden, mener Thomas Rau.

Den tilgang har han for eksempel brugt i et nyt, banebrydende projekt Triodos Bank i Zeist i Holland. Projektet er en kontorbygning i træ, der er designet, så det kan skilles ad og monteres igen. Kontorbygningen fungerer også som en midlertidig materialebank med et minimalt CO2-fodaftryk. Et andet interessant projekt, som Thomas Rau står bag, er det æggeformet Tij Observatory, der ligger i et naturreservat i Scheelhoek. Fugleobservatoriet er designet med de mest optimale former og positioner, så det også kan skilles os og genanvendes i andre projekter.

Triodos Bank, foto: Ossip

Vi har brug for en transformation i byggebranchen

Thomas Rau har designet bæredygtige bygninger siden 1992, og når vi ser mod fremtiden, er han ikke tvivl om, hvad der skal til for at fremme bæredygtigt byggeri:

– For omkring 12 år siden gik det op for mig, at udviklingen inden for bæredygtighed og cirkularitet kun handler om optimering, men optimering alene ændrer ikke systemet, og vi har brug for en større forandring. Selvom om cirkulær økonomi stille og roligt vinder frem i byggebranchen, så er det mest med fokus på optimering og ikke den transformation, vi har brug for.

Vi er meget glade for, at ikonet Thomas Rau har sagt ja til at indtage scenen på Building Green: 

– Vi er meget stolte og glade over at Thomas Rau er på programmet igen. Vi kunne mærke, at hans sidste indlæg gjorde stort indtryk på mange og har haft effekt på bæredygtigt byggeri i Danmark. Vi glæder os til at få en opdatering på hans videre arbejde og endnu engang blive inspireret af ham, fortæller Sarah Elhauge, administrerende direktør hos Building Green.

Du kan opleve Thomas Rau på Building Green København den 3. november kl. 9.20 på Main Stage i Forum. Der er gratis tilmelding.

Flere artikler
Oplev Jeba arkitekter på Building Green København når det taler om kulturel bæredygtighed
Arkitektur skal kunne meget mere end blot at være ‘bæredygtig’