REBUS har nøglen til bedre facaderenovering

REBUS har nøglen til bedre facaderenovering

Skræddersyede facadeløsninger med stor designfrihed, høj performance og samme lave omkostninger som vi kender fra masseproduktion. Det lyder for godt til at være sandt, men ikke ifølge samfundspartnerskabet REBUS, som afslører, at samarbejdet mellem arkitekt og materialeproducent er afgørende.

Digitalisering har åbnet op for nogle helt nye muligheder, hvor industriel produktion kommer meget tættere på både rådgivningsopgaverne og byggeprojekterne. Det kan løse en række af de udfordringer, som vi ser på renoveringsområdet i dag og sætte gang i flere renoveringer med bedre resultater – og reducere CO2-udslippet væsentligt. Men det kræver nye typer samarbejder mellem materialeproducent og arkitekt.

Det forklarer kommerciel direktør i materialekoncernen Saint-Gobain, Klavs Eske. Han er ikke i tvivl: Mass-customization af facader er en central del af løsningen.

– Vi står overfor et udtalt behov for langt flere fleksible løsninger, der kan bidrage til optimeret performance og minimere spild. For at kunne indfri de behov, er industrielle processer essentielle. Og her er mass-customization en vigtig brik.

Fremtidens komplekse krav vil, ifølge Klavs Eske, medføre en række muligheder for virksomheder, der kan levere mere end de gængse standardvarer.

Mass-customization, eller massetilpasning på dansk, er en fremstillingsteknik, der giver skræddersyede produkter til samme lave omkostninger, som traditionelt forbindes med masseproduktion. Kunsten er at opnå stor designfrihed og høj performance med de samme lave omkostninger som masseproducerede varer.

Derfor samarbejder Saint-Gobain med arkitektvirksomheden Henning Larsen om et nyt facadeprodukt og et tilhørende designværktøj – en såkaldt konfigurator. Samarbejdet er en del af det større REBUS-partnerskab, hvor kompetencer fra alle byggeriets parter bringes i spil.

Mere performance

Ifølge Signe Kongebro, partner i arkitektvirksomheden Henning Larsen, forventer bygherrer i stigende grad produkter, der kan tilpasses det konkrete projekt:

– Facader skal løse meget i dag, men budgettet er det samme. Vores kunder forventer performance i forhold til varmetab, ventilation, dagslys og æstetik. Vi skal derfor ikke tale om en one size fits all-model, men snarere en fleksibel løsning, der passer til specifikke behov. Her giver industrialisering og den digitale udvikling nogle unikke muligheder, siger Signe Kongebro.

Massetilpasning er tæt knyttet til en konfigurator, som er en brugerflade til kunder, som er analog til måden, mange selv sammensætter og køber for eksempel biler og køkkener i dag. Derfor skeler arkitekterne netop til andre industrier i udviklingen: – Når bilfabrikanterne designer deres konfiguratorer, så er alle kombinationsmuligheder afprøvet, så bilen fremstår som en helhed, uanset hvilken kombination du vælger. Som arkitekter kan og skal vi ikke bare lave en konfigurator, der kan levere hvad som helst, vi skal netop skabe et katalog af ”varer på hylderne”, der er designmæssigt og performancemæssigt gennemtænkt, siger Signe Kongebro.

OM REBUS

REBUS er et samfundspartnerskab, der samler alle led fra byggeriets værdikæde for at fremme bæredygtige renoveringer til gavn for brugere, industrien, miljøet og samfundsøkonomien. REBUS er en sammenskrivning af ordene Renovating Buildings Sustainably. Med partnerskabet har vi sat os for at finde nye løsninger på de udfordringer, som præger renoveringsområdet i dag. Gennem en række fokusområder og afprøvning i fuldskala, udvikler vi metoder og værktøjer til renovering, der gavner miljøet, beskæftigelsen, indeklimaet og innovationskraften i byggeriet.

Hør mere om de nye facadeløsninger, når REBUS holder Renoveringsbrag den 20. april 2021. Det er gratis at deltage i Renoveringsbraget, som produceres og streames direkte online i samarbejde med Building Green. Tilmeld dig her

Flere artikler
Det Bæredygtige Element 2023 er nu åben for indstillinger