Et fælles sprog for bæredygtighed i byggeriet

Det bæredygtige byggeri er kun så godt som ambitionerne bag

Gennem de sidste ti år har Green Building Council Denmark gennem DGNB-certificeringen arbejdet med at sætte bæredygtighed på formel og gøre den målbar. Nu er det tid til at hæve barren.

Der findes mange forskellige niveauer for, hvordan man ønsker at arbejde med bæredygtighed, når man bygger nyt eller når man renoverer. Da vi først etablerede DGNB-certificeringen i Danmark for 10 år siden, arbejdede vi med en ramme, der dækkede over i alt 3 niveauer: sølv, guld og platin. Men selvom der skal arbejdes meget målrettet for at opnå en DGNB-platin certificering, så er der stadig mulighed for at hæve barren endnu mere.

Det har Green Building Council Denmark forsøgt at imødekomme bl.a. gennem udviklingen af tillægscertificeringen DGNB Hjerte, og ved at give mulighed for bonuspoint f.eks. i forbindelse med indarbejdelse af cirkulær økonomi eller ved at stille krav om en lav CO2-udledning.

Gode cases og solid data

– DGNB blev først etableret for at skabe et fælles sprog i branchen for, hvordan vi taler om bæredygtigt byggeri. Men nu danner DGNB også rammen for vidensopsamling, innovation og afprøvning. Det er vi utroligt stolte af at bidrage til, siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.

Med færdig-certificeringen af mere end 100 byggerier og over 300 flere på vej, så er det nu blevet muligt at generere data, der kan understøtte udviklingen af nye initiativer og kriterier. For eksempel viser de indsamlede data fra de første 100 certificerede byggerier, at det ikke behøver at være fordyrende for et byggeri at stille krav om et lavt CO2-udslip – blot det tænkes ind helt fra start, allerede inden designfasen går i gang. På den måde koster det nemlig ikke ekstra hverken i materialeforbrug eller håndværkerudgifter, og det er jo en viden, som er uvurderlig for branchen, og for de politikere, som skal tage stilling til, hvordan vi i fremtiden stiller krav til bæredygtighed i vores byggeri.

Bonuspoints: incitament til ambition

Siden DGNB-certificeringens spæde start for ti år siden er vi nået rigtig langt med bæredygtighed i byggeriet i Danmark, og i dag er der et øget behov for at sætte yderligere skub i den bæredygtige dagsorden. Samtidig efterspørger en lang række investorer og bygherrer muligheden for at stille endnu højere krav til bæredygtighed i deres byggerier. Det arbejde forsøger Green Building Council Denmark gennem DGNB-bonuspoints at gøre det endnu mere attraktivt, så man belønnes for den ekstraordinært bæredygtige indsats.

Ved Green Building Council Denmarks online konference den 10. marts kan du høre meget mere om, hvordan man opnår bonuspoints, og hvordan der f.eks. arbejdes med DGNB Hjerte, eller med social beskæftigelse i det bæredygtige byggeri. Samtidig får du også byggebranchens og politikernes syn på, hvordan bæredygtighed i byggeriet skal se ud i fremtidens Danmark. Du kan se hele det spændende program her.

Det er gratis at deltage, og du kan tilmelde dig ved at sende en mail til konference@dk-gbc.dk med fulde navn, firmanavn (hvis relevant) og emailadresse.

Flere artikler
Med Googles Air View data og Gehls innovative tilgang er det gjort muligt at synliggøre luftforurening gennem urbant design. Læs mere her.
Mindre luftforurening gennem urbant design