Byggeriet har brug for en større politisk prioritering, hvis vi skal løfte ambitionerne

Sisse Norman Canguilhem er direktør for partnerskaber og strategisk udvikling hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der faciliterer en debat om grøn markedsføring i byggeriet på Building Green København den 30.-31. oktober. Sisse Norman Canguilhem modererer debatten, der stiller skarpt på hvordan byggebranchen kan markedsføre sig på bæredygtighedstiltag – uden at begå greenwashing.

I denne artikel kan du læse et interview med Sisse Norman Canguilhem.

Hvilke udfordringer og muligheder ser du i forhold til årets tema ’Beyond the Roadmap’?

Reduction Roadmap har givet branchen og politikerne et redskab til at mere konkret at forstå, hvor lagt vi er i for at kunne levere på Parisaftalens ambitioner i byggeriet. Og vi er langt fra målet. Jeg tror, at ’roadmaps’ for andre brancher ville være et godt redskab til give aktørerne en fornemmelse af størrelsesforholdene og vejen hen til noget, der er meget luftigt.

Reduction Roadmap har gjort klart, at der er behov for at handle nu. De nye grænseværdier og viljen til en gennemgribende revidering af Bygningsreglementet viser, at indsatsen har bidraget til politisk lydhørhed. Vi kan alle sammen gøre meget, men det er behov for, at vi har de rigtige rammer, så indsatsen bliver belønnet. Det kan hjælpe os med at navigere mod et fælles mål, og derfor er årets temaet vigtigt.

Hvad ser du som den største hæmsko for, at vi som branche bevæger os ud over de eksisterende bæredygtighedsplaner og skaber mere ambitiøse mål?

For at komme videre, skal vi fastholde den politiske opmærksomhed og bruge den til at skubbe på for at få en samlet indsats på tværs af ministerier og styrelser, der beskæftiger sig med byggeriet. Branchen står parat til at bidrage til en ambitiøs sammentænkt indsats.

Byggeriet har brug for en større politisk prioritering, hvis vi skal løfte ambitionerne og jeg synes, der skal arbejdes på en grøn trepartsaftale for byggeriet – en model, hvor offentlige myndigheder, erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter samles om at fastsætte mere ambitiøse mål. En sådan aftale kunne både rydde op i eksisterende lovgivning og sikre, at vi har de rette incitamenter for innovation og udvikling i bygge- og ejendomsbranchen.

Hvis du tager fremtidsbriller på, hvilken løsning, praksis eller metode ville du gerne se blive standard i alle byggeprojekter fremover?

Den vigtigste praksis er, at vi bliver ved med at udfordre status-quo og arbejde ambitiøst med hele tiden at forbedre os. Bygge- og ejendomsbranchen spiller en central rolle i samfundet, og vi har derfor også et ansvar for at være på forkant med udviklingen – både når det gælder CO2-reduktion og bredere bæredygtighedsområder som sundhed, ressourceforbrug og socialt ansvarlige byrum.

I lyset af de store klimaforandringer, hvordan mener du, at næste generation bør prioritere bæredygtighed i deres byggeprojekter?

Vi kan ikke skubbe ansvaret videre til næste generation. Vi skal handle nu. Det er den holdning, vi skal gå til arbejdet med. Vi skal ikke udskyde noget til i morgen, som kan klares i dag. Og næste generation har allerede ambitioner og visioner for, hvordan de vil arbejde – det er dem vi skal lytte til og lade os inspirere af.

Hvorfor er Rådet for Bæredygtigt Byggeris debat ’Grøn markedsføring i byggeriet’ vigtigt, og hvad håber du, der kommer ud af den?

Grøn markedsføring er noget, der vedrører alle aktører i branchen, og lovgivningen kan virke kompliceret, og der fortsat nye krav fra EU. Derfor er det vigtigt, at vi kontinuerligt debatterer, vejleder og deler erfaringer om, hvordan virksomheder kan markedsføre deres bæredygtighedsindsatser på en ansvarlig måde.

I disse år bliver bæredygtighed i stigende grad et konkurrenceparameter. Vi skal derfor sikre, at alle aktører forstår reglerne korrekt, og konkurrerer på lige vilkår. Det vil gøre det muligt for både forbrugere og virksomheder at træffe deres valg på et oplyst grundlag. Debatten skal bidrage til større klarhed omkring reglerne og samtidig inspirere til, hvordan man som aktør kan arbejde med de værktøjer, der er stillet til rådighed.

Vil du høre mere om grøn markedsføring?

Vær med på Building Green København den 30. og 31. oktober og hør debatten ’Grøn markedsføring i byggeriet’. Læs mere og hent din gratis billet her.

Flere artikler
Hør om bæredygtigt byggeri for SMV'er ifm. certificeringer
SMV’ere skal lukkes ind i varmen på certificerede byggeprojekter