Se de nominerede til Det Bæredygtige Element 2024

Prisen ’Det Bæredygtige Element’ hylder de personer, produkter og samarbejder, som medvirker til at gøre byggebranchen mere grøn. Fredag den 27. september lukkede muligheden for at indstille ildsjæle, løsninger og samarbejder og siden har vores fantastiske fagjury vurderet, hvilke 9 der skal nomineres.

Building Green og WE BUILD DENMARK har modtaget 36 spændende indstillinger, og fagjuryen har nu været igennem alle indstillingerne og vurderet de 3 nominerede i hver kategori. Herunder kan du læse om de nominerede og et par sætninger om, hvorfor netop de er med i slutspurten om priserne.

Det Bæredygtige Element bliver uddelt på Main Stage på Building Green København den 31. oktober kl. 12.10.

Ildsjælen

Dani Hill Hansen

Dani Hill Hansen arbejder som architect & sustainable design engineer hos EFFEKT. Hun er indstillet til ’Ildsjælen’ grundet hendes engagerede og visionære arbejde inden for Doughnut for Urban Development og Reduction Roadmap. Hun har været en afgørende faktor i at skabe mere bæredygtige og socialt ansvarlige indsatser i byggebranchen.

Hendes tilgang balancerer økonomisk udvikling med planetære grænser og menneskelige behov, hvilket ikke blot har inspireret branchen, men også har sat konkrete spor i praksis.

Dani arbejder utrætteligt for at drive forandring og fremme en bæredygtig fremtid.

Jesper Møgelhøj

Jesper er partner og adm. direktør hos Møgelhøj Arkitekter. Han er indstillet til prisen, fordi han gennem mange år har kæmpet for fornuftige, bæredygtige og fremtidssikrede løsninger gennem alle sine projekter med fokus på holdbarhed, bygbarhed og økonomi.

I den proces har han løbende specialiseret sig for at kunne udfordre de gængse vanetænkte løsninger samt de ingeniører, entreprenører og bygherrer, som ikke har samme erfaringer – og være med til at pege på nye veje frem. Alt sammen med afsæt i de traditionelle byggetraditioner, og med et fokus på at lave grønnere løsninger i en tid med klimakrise.

Jesper er en ildsjæl, som med høj grad af integritet og ærekærhed altid kæmper for de ”rigtige” løsninger, og altid forsøger at vise vejen for samarbejdspartnere og alle de ansatte på tegnestuen.

August Sørensen

August Sørensen er ingeniør og bæredygtighedsspecialist hos Ekolab ApS og ekstern lektor ved Aarhus Arkitektskole. August er indstillet til prisen ’Ildsjælen’ på baggrund af hans ekstraordinære engagement i bæredygtigt byggeri og hans evne til at gøre en reel forskel inden for feltet. Som uddannet bygningsingeniør og rådgivende ingeniør har August både arbejdet med bæredygtighed i praksis, men også undervist og inspireret fremtidens fagfolk til at tænke og handle bæredygtigt.

August har gjort en forskel ved bl.a. at udarbejde CO2-reduktionsstrategien for Danmarks største arbejdsplads. Han har udført over 100 LCA-beregninger på mere end 5 mio. m2, og må derfor anses som en af Danmarks mest erfarne LCA-eksperter.

August har på trods af sin unge alder allerede vist sig som et fagligt fyrtårn og et eksempel til efterfølgelse. Hans evne til at arbejde med komplekse metoder som fx konsekvensbaseret LCA gør, at hans projekter leverer håndgribelige bæredygtige resultater, der gør en målbar forskel. Hans evne og lyst til at dele og formidle sikrer at hans ekspertviden ikke tilkommer de få og privilegerede, men de mange.

Løsningen

Næste

Næste er nomineret til ’Løsningen’ for deres succesfulde arbejde med at genbruge og genanvende byggematerialer i sekundært byggeri. De har udviklet en model for genanvendelse af materialer kombineret med social bæredygtighed. Det er de lykkedes med at omsætte til en forretningsmodel på almindelige markedsvilkår.

Næste viser vejen med en høj grad af genbrug af træ i deres arkitekttegnede skure, der skaber rum for læring, fællesskaber og forskellige driftsfunktioner som affaldssortering og cykelparkering.

Clevertrack

Clevertrack er nomineret, fordi de tackler et kritisk problem i bygge- og anlægsbranchen; manglende overblik over flådedata, som fører til ineffektiv drift og unødvendige CO2-udledninger.

Ved at samle flådedata fra forskellige maskiner og køretøjer på én platform giver Clevertrack virksomhederne et klart overblik over energiforbrug, CO2-aftryk og motortimer. Dette muliggør datadrevet beslutningstagning, der kan reducere unødig tomgang, forlænge maskinernes levetid og minimere brændstof- og vedligeholdelsesomkostninger. Resultatet er en reduktion af både driftsomkostninger og miljøpåvirkning. Disse data gør ligeledes virksomhederne klar til at rapportere på deres flådes CO2-udledning i forbindelse med udbud og ESG-rapportering.

STARK KlimaLog

STARKs KlimaLog er nomineret for at bidrage til at reducere byggesektorens belastning af klimaet ved at hjælpe Starks kunder med at skabe et overblik over data, der kan benyttes i bl.a. certificeringsordninger og klimakrav. På samme tid gør værktøjet det meget mere enkelt og effektivt for kunderne at få overblik over data og dokumentation.

Med få klik laver KlimaLog en samlet rapport over kundernes indkøb. KlimaLog viser bl.a. den totale mængde CO2-udledning på produktniveau på en lang række byggematerialer, andelen af varer med miljø- og indeklimamærker og andelen af certificeret træ. Dokumentationen for et enkelt produkt fylder gerne 20 sider, men med KlimaLog bliver data bearbejdet og kogt ned til én linje med produktets CO2-aftryk.

Samarbejdet

Cirkulær transformation af Tscherninghuset

Samarbejdspartnerne bag den cirkulære transformation af Tscherninghuset er nomineret, fordi de har vist et glimrende eksempel på – og bidrag til – at skalere de cirkulære løsninger og sætte fart på den grønne omstilling.

Løsningen er et bevis på at det kræver en modig bygherre og dygtige rådgivere, der ikke giver op, når det bliver svært – og hvor mange af de valgte materialer ikke er inden for standarden. Der er løbende stillet skarpt på, hvor vigtigt det er, at lovgivningen understøtter den nødvendige skalering, og dette er i høj grad også blevet udnyttet som en mulighed for at indsamle vigtig erfaring til efterfølgende vidensdeling med branchen.

Gennemførelsen af den ambitiøse cirkulære transformation er udført i et tæt samarbejde mellem bygherre Søren Tscherning og arkitekt My Lunsjö fra 3XN/GXN.

4 til 1 planet

’4 til 1 planet’ er et samarbejde mellem Realdania og Villumfonden. Samarbejdet er indstillet til Det Bæredygtige Element, fordi det understøtter et helt nødvendigt arbejde og har været med til at højne standarden for bæredygtig udvikling i byggebranchen. Deres fokus på at reducere klimabelastningen gennem bedre og mere bæredygtige byggeprocesser er ikke blot vigtigt, men helt essentielt, hvis vi skal opnå vores klimamål.

Det der virkelig gør ’4 til 1 planet’ til et forbillede inden for samarbejde er deres “Open Source”-tilgang og filosofien om, at “Caring is Sharing”. Ved løbende at dele deres innovationer og den nyeste viden – for eksempel om brandsikkerhed – offentligt og tilgængeligt for hele branchen, skaber de et fundament for kollektiv læring og udvikling.

Denne form for samarbejde, hvor transparens og fælles vidensdeling er i centrum, er ikke bare inspirerende – det er afgørende for, at vi som samfund kan rykke hurtigt nok til at imødekomme de klimaudfordringer, vi står overfor. Deres model for at dele viden og gøre den frit tilgængelig er et forbilledligt eksempel på, hvordan innovation kan skaleres og blive til gavn for hele sektoren.

Biofacade:UpHigh

Samarbejdsprojektet Biofacade:UpHigh er nomineret til årest ’samarbejde’, fordi det rykker på grænserne for, hvor højt man kan bygge biogene facader i Danmark uden brug af kemiske brandhæmmere og sprinkler anlæg. Projektet er et partnerskab mellem Fælledby, NREP, CPH Village, Frøslev Træ og DBI – Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut med støtte fra Realdania.

Det unikke ved projektet er, at det tackler en konkret brandteknisk højdebegrænsning i vores Bygningsreglement med ny viden om materialer og brandspredning i facader via 10 konkrete fuldskala demonstrationsprøvninger, som benyttes i konkrete byggerier som opføres i det virkelige byggeri.

Hver bygherre har i projektet et byggefelt, som skal opføre etagebyggeri med træfacader på op til 4-5 etager med biogene materialer uden brandhæmmer. Indenfor de præaccepterede løsninger er højdegrænsen 1 etage. Projektet medvirker til at realisere arkitektoniske, sociale og økonomisk attraktive byggerier, der opererer indenfor de planetære grænser.

Vil du vide hvem der vinder? Vær med til at hylde vinderne på Building Green København den 30.-31. oktober. Hent din gratis billet her.

Flere artikler
Vær med på konferencen Biobaserede Byggematerialer
Biobaserede byggematerialer på agendaen igen i år