Vi skal tale CO2, klimaforandringer og bæredygtighed op i stedet for altid kun at konkurrere på pris

Hvordan får vi for alvor skabt en forbrugeradfærd, hvor de mere bæredygtige materialer ender ud hos forbrugerne. I dag har vi et væld af bud på nye klimavenlige materialer og vi kan give gamle materialer nyt liv, men hvis skal vi i mål med den grønne omstilling i byggeriet, så skal vi gå fra småskala til kommerciel storskala.

Building Green København den 30. og 31. oktober står Arkitektforeningen for en debat om nye materialer, hvordan vi får forbrugerne med, hvem der kan drive forandringen og hvilke muligheder og barriere, der er for at forbrugerne står i byggemarkedet og vælger det grønne alternativ til deres byggeri.

En af debatdeltagerne er Hannah Brejnholt, der er bæredygtighedschef hos XL-BYG Brejnholt, og i denne artikel kan du læse et interview med Hannah.

Hvad er din baggrund, og hvordan arbejder du med bæredygtighed i byggeriet?

Jeg har egentlig en noget anderledes baggrund i forhold til byggeriet. Jeg er uddannet kandidat i fransk og internationale udviklingsstudier fra RUC. Herudover har jeg læst kurser inden for bæredygtig brug af jord.

Jeg har arbejdet internationalt i mange år, og den røde tråd i mit arbejde har altid været bæredygtighed. Jeg har arbejdet med governance, sociale aspekter, som fokus på køn, i udviklingsprojekter og især finansiering, herunder skat og klimafinansiering.

Har din tilgang til bæredygtighed i byggeriet ændret sig over tid? Hvis ja, hvad har været de vigtigste faktorer bag denne ændring?

Ja, de vigtigste faktorer i forhold til mit arbejde med bæredygtighed i byggebranchen er, at der nu stilles krav til dokumentation. Det har givet en hel ny interesse for hele bæredygtighedsagendaen.

Hvad ser du som den største hæmsko for, at vi som branche bevæger os ud over de eksisterende bæredygtighedsplaner og skaber mere ambitiøse mål?

Der er flere faktorer:

  1. At ændre vaner i forhold til måden hvorpå vi bygger, forventninger til, hvordan et byggeri ser ud, hvor stort det skal være mv.
  2. Dokumentationskravene er store, men vi mangler praktiske værktøjer til at rapportere efter. Det betyder, vi bruger meget energi på papir i stedet for praksis.
  3. Krav til brand og statik mm. betyder, vi kan være meget nervøse for at prøve nye materialer og teknikker – vi er bange for at stå alene med et kæmpe ansvar, som vi ikke kan løfte. 

Hvis du tager fremtidsbriller på, hvilken løsning, praksis eller metode ville du gerne se blive standard i alle byggeprojekter fremover?

Godt spørgsmål. Men jeg kunne godt tænke mig, at vi på tværs af kæden fra leverandører, forhandler og bygherre kunne lave en model for deling af ansvar, så vi kunne eksperimentere lidt mere med ”nye og anderledes” materialer. Og så ville det være godt om der kom noget mere pragmatik eller praksis ind i regler omkring f.eks brand og statik – det ville lette arbejdet med at få flere biogene materialer og eventuelt genbrugte varer ind i byggeriet.

Hvilket råd vil du give til næste generation inden for byggebranchen, som du selv ville have ønsket at få, da du begyndte at arbejde med bæredygtigt byggeri?

Jeg ved ikke om, der er noget, jeg gerne ville have vidst selv, men mit råd er: Hold af hele bæredygtigheds-dagsordenen. Den er kommet for at blive, så hvis du ikke allerede elsker den, så lær at holde af den og bær over med krav til dokumentation mm.

Hvorfor er debatten ’Nye materialer: Hvordan får vi forbrugerne med?’ en vigtig debat i dine øjne? Hvad vil være en eller to af dine hovedpointer i debatten?

Nye materialer: I alle led skal vi være gode til at fortælle om alternative produkter, vi har brug for showcases, så forbrugerne bliver bevidste og kan se produkterne i brug, og så skal vi tale CO2, klimaforandringer og bæredygtighed op i stedet for altid kun at konkurrere på pris.

Vi har bare en planet, og den kan ikke klare vores nuværende forbrug. Derfor er vi – især os, der bor i det globale nord, som forbruger langt flest varer – nødt til 1) skære ned på forbruget 2) være langt bedre til at genanvende produkter og materialer.

Vil du høre mere om hvordan vi får forbrugerne med ift. de nye materialer?

Vær med på Building Green København den 30. og 31. oktober og hør debatten ‘’Nye materialer: Hvordan får vi forbrugerne med?’’. Læs mere og hent din gratis billet her.

Flere artikler
Vær med på Build for Creativity - ny konference om Creative Placemaking
Building Green lancerer ny konference om Creative Placemaking