Se vinderne af Det Bæredygtige Element 2023

Der var stor glæde, da vinderne af Det Bæredygtige Element blev kåret på Building Green København den 2. november. Ildsjæleprisen gik til Anne Katrine Harders, Nauticon løb med Løsningen, mens Katrine Østergaard Bang og Birgitte Lindegaard Jensen vandt Samarbejdet for ”A guide to Danish Architecture. Towards the UN Sustainable Development Goals”.

Det kræver engagement, stærke samarbejder og nye løsninger at omstille byggeriet i en mere bæredygtig retning. Prisen Det Bæredygtige Element hylder de mennesker og virksomheder, som arbejder dedikeret for at få omstillingen til at lykkedes. Prisen uddeles af WE BUILD DENMARK og Building Green, og i år var mere end 35 personer og virksomheder indstillet til hyldesten.

Anne Katrine Harders får Ildsjæleprisen

I kategorien Ildsjæleprisen stod finalen mellem Kent Fonseca fra STARK, Anne Katrine Harders fra DAC og Kirstine Bentsen fra AKF. Anne Katrine Harders løber med prisen, fordi hun er en stærk kommunikator, som tør gå ind i de svære debatter, bruge eksempler fra sit eget liv og ikke er bange for at få øretæver for sine holdninger. Dertil kommer, at hun er ingeniør og dermed repræsenterer en gruppe, som sjældent blander sig i debatterne indenfor byggeriet.

– Jeg er vildt glad for prisen. Det kan være fagligt og personligt hårdt at sætte sig selv i spil, men vi er nødt til at diskutere den svære opgave, vi står overfor med en kolossal omstilling af byggeriet. Det handler ikke bare om at finde den næste tekniske løsning. Det handler om, at vi alle har et etisk ansvar, og hvordan håndterer virksomhederne det, når de samtidig skal tjene penge? Det er sindssygt svært, men jo mere vi taler om det, jo nemmere bliver det, siger Anne Katrine Harders.

Nauticon vinder Løsningen

Løsningen går til Nauticon foran Less og Rehandle. Nauticon er en 24.000 kvadratmeter kontorbygning på Sluseholmen, som skal transformeres. Derfor bliver dele af bygningen nedtaget skånsomt, og materialer med potentiale for direkte genbrug kortlægges. Samtidig bliver flere af materialerne fra Nauticon indbygget i to nye byggeprojekter, så de bliver holdt i materialekredsløbet. Bag løsningen står Danica Ejendomme, Søren Jensen, Tscherning og Artelia.

– Det er så skønt, at vi har vundet prisen. Kæmpe ros til Danica Ejendomme sætte fokus på materialernes genbrugspotentiale i et innovativt projekt. Prisen viser, at det nu er muligt at genbruge en helt almindelig bygning. Det giver grundlag for at vende designprocessen på hovedet, og skatte de materialer vi allerede har. Tid til at kortlægge materialerne, tillid mellem samarbejdspartnerne og transparens for at få det fulde billede af udfordringerne undervejs, har kendetegnet projektet siger Olga Truelsen, fagleder i Søren Jensen.

Samarbejdet går til arkitekturguide

A Guide to a Danish Architecture towards UN Sustainable Goals vinder foran Bystart og LCA Collect. Guiden er redigeret og projekt ledet af arkitekt MAA Katrine Østergaard Bang og cand.comm. og indholdsredaktør Birgitte Lindegaard Jensen. Guiden giver inspiration, værktøjer og eksempler på best practice til grøn omstilling i byggeriet. Den dækker alt fra transformation over træbyggeri og biodiversitet til sociale sammenhænge.

– Vi er sindssygt stolte over prisen, som i virkeligheden tilfalder en langt større skare end bare os. Vi har samarbejdet med en masse aktører, som har hjulpet med at realisere guiden lige fra Arkitektforeningens lokalafdelinger over tegnestuer til samarbejdspartnere i produktionen. Guiden giver erfaringerne videre fra de gode projekter, så vi kan skabe en mere bæredygtig verden, siger Birgitte Lindegaard Jensen.

Flere artikler
bæredygtige tiltag i udbudsfasen
Pt. 2: Hvordan styrker vi de bæredygtige tiltag i udbudsfasen?