Regenerativt byggeri skal ikke være det nye buzzword – men en ny retning for byggeriet

Vi skal op i helikopteren og forstå hele vores økosystem for at kunne skrue op for de bæredygtige ambitioner i byggeriet og sætte en retning for fremtiden. Sådan lyder det fra Building Green, der snart åbner dørene til Forum og byder byggebranchen op til dialog, debat og sammenhold.

Velvidende at regenerativt byggeri ikke må blive det nye buzzword, har Building Green valgt et meget ambitiøst tema til årets store event i næste uge. De har valgt temaet ’Det regenerative byggeri’, fordi de tror på, at principperne bag kan være en mulig ny vej for byggeriet. De regenerative principper sigter efter, at byggerier og de miljøer, de indgår i, ikke blot er bæredygtige, men kan bidrage positivt til det omkringliggende økosystem. Det skal være ”win-win” for alle parter og interessenter i og omkring byggebranchen. Det betyder, at det er tid til et markant retningsskifte, der kræver, at vi anskuer klimakrisen og byggebranchen anderledes og se det som noget, der i højere grad er forbundet, lyder det fra Building Green.

Fremtiden byder på et paradigmeskift

En af de 150 talere, der i næste uge indtager scenerne i Forum for at tale om bæredygtighed og regenerativt byggeri er fremtidsforsker Anne Skare. Abstrakte begreber som fremtidsforskning og trends er aldrig kedelige, når fremtidsforskeren med glimt i øjet og kendskab til mange cases begynder at tolke tidens tegn. Set med en fremtidsforskers synsvinkel kan den udfordring byggeriet står over for ende med at betyde, at nogle aktører bliver efterladt på den forkerte side af fremtiden, hvis vi ikke går sammen om at løse den:

– For byggeriet er den rigtige retning at bygge bedre. Den gamle retning var at bygge mere, højere, større, hurtigere, presse hinanden på priserne og lave noget, der kan stå og råbe til himlen som en ener, uden rigtigt at tænke på bæredygtighed og hvordan byggeriet falder ind i det omkringliggende samfund, fortæller Anne Skare.

Anne Skare Nielsen, chief futurist, Universal Futurist

Der er et paradigmeskifte på vej for byggeriet, og ifølge Anne Skare rammer Building Greens tema i tidens ånd med behov for forandring:

– Den store gamechanger i tiden er at gå fra matadorspilsbyggeri, hvor det gælder om at lave noget, som er flot og stort og blive hurtigt færdigt, til at lave noget, som faktisk er bedre. Og det tror jeg, der vil være en stor lydhørhed efter. Jeg tror, der er rigtig mange i byggeriet, som tænker: Ja, men det er jo den måde, vi altid gerne ville bygge på. Men reglerne har været imod os. Nu vil reglerne være for dig. Vores tid minder rigtig meget om den tid, hvor industrisamfundet begyndte at tage fart og man havde brug for entreprenører, som forstod, hvad den nye måde at bygge på bliver, hvad det nye byggematerialer bliver, hvordan vi ansætter folk og hvilke uddannelser de skal have, lyder det fra Anne Skare.

Vi skal ikke længere kun tænke reduktion

Ifølge Building Green skal byggebranchen skrue lidt op for modet og tænke længere end reduktion af negativ påvirkning og i stedet stræbe efter positive forandringer og regenerering. Bæredygtighed i en traditionel forstand er ikke længere målet, men en milepæl på vejen.

Sarah Elhauge, direktør, Building Green

– Det er med stor ærefrygt, at vi tager et tema op, hvor vi skal diskutere, at vi alle sammen er forbundet – også med naturen. Men vi har brug for et skifte. Det er utrolig svært at forandre branchen alene, derfor er det gode samarbejde og fokus på alle i det omkringliggende økosystem en nødvendighed. Heldigvis findes der mange blomstrende eksempler på det gode samarbejde og holistiske arbejdsgange, der har skabt løsninger og projekter, der belaster langt mindre og bidrager positivt. Det er blandt andet nogle af disse ideer og projekter, vi ønsker at vise på Building Green København, fortæller Sarah Elhauge, direktør, Building Green, der afslutningsvis inviterer hele branchen til at være med til at se nærmere på den nye vej for byggeriet og til at være åbne i processen:

– Jeg håber, at vi i år kan sende folk hjem med en større refleksion, og måske en følelse af at vi og alt er forbundet. Den følelse kan være meget stærk og kan flytte medarbejdere, ledere, organisationer og dermed arbejdet for en ændring af byggebranchen. Derfor er mit eget personlige budskab, at man skal deltage på Building Green København i år med et nysgerrigt og åbent sind, være modig og lytte dybt til de svære og triste fakta og se det opløftende i nye principper og tilgange – på den måde tror jeg at flere og flere får øjnene op for en fremtid, der kan se anderledes ud.

Læs mere om Building Green København og tilmeld dig her

Flere artikler
Nordic waste wood for good
Nordic Waste Wood for Good