Vær med til 1:1 matchmaking på Building Green København den 2.-3. november, og mød nye, inspirerende kontakter i byggebranchen – både i Forum og ugen efter online.
Sammen med WE BUILD DENMARK, Enterprise Europe Network og Erhvervshusene introducerer vi Matchmaking, hvor du kan arrangere 1:1-møder og på forhånd planlægge dine netværksaktiviteter i Forum og online den følgende uge den 9.-10. november.
Du kan læse mere om Matchmaking her
Hvis vi skal rykke mod en grønnere byggebranchen og tage hensyn til de planetære grænser, er det presserende at vi fremover kun gør brug af løsninger i byggeri og arkitektur, som ikke skader planeten, atmosfæren og menneskeheden unødigt.
Biobaserede materialers evne til at optage og lagre CO2 gør dem til en oplagt del af løsningen. På udstillingen Build Biobased på Building Green København den 2.-3. november kan du opleve en hel udstilling med fokus på biobaserede byggematerialer. Du kan se nærmere på alle materialerne, og du kan gå i dialog med en række af leverandører af biobaserede byggematerialer.
Du finder Build Biobased-udstillingen på balkonen i Forum.
Proptech – Nye teknologier til nye tider.
På udstillingen kan du møde en lang række af de mange fremadstormende startups, som spirer frem inden for bygge- og ejendomsbranchen og som tilbyder helt nye og innovative løsninger, der bidrager til at gøre byggeprocesser, bygninger og bygningsdrift mere bæredygtig og effektiv. På udstillingen får du et indblik i de store muligheder nye teknologier og digitale løsninger giver aktører inden for bygge- og ejendomsbranchen og blive præsenteret for konkrete løsninger der allerede er på markedet og klar til at blive anvendt.
Udstillingen er et samarbejde mellem Building Green og PropTech Denmark – en organisation, der arbejder for at fremme digital transformation, innovation og bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen. Udstillingen er støttet af Boligfonden.
Vil du vide mere om innovation inden for bæredygtigt byggeri? Så besøg Innovation Stage på Building Green København, hvor du får sat fokus på innovation i byggeriet.
På Innovation Stage kan du høre spændende talere fortælle, hvorfor innovation er relevant og vigtigt. Derudover får vi besøg af en række iværksættere og interessante startups, der fortæller om deres forskellige ideer og virksomheder og hvordan de vil være med til at skubbe byggebranchen i en grønnere og mere bæredygtig retning.
Dag 1: Teknologiens rolle i den grønne omstilling af byggebranchen
Dag 2: Biobaserede byggematerialers vigtige rolle


Kate Raworth’s Doughnut presents a vision of what it means for humanity to thrive in the 21st century – and Doughnut Economics proposes an approach to reaching this vision. A growing number of initiatives shows how the concepts are being explored and implemented in cities and places around the world. Learn more from Kate in a live streaming targeted the building industry.


På balkonen sætter STARK fokus på bæredygtighed i praksis. Vejen mod absolut bæredygtighed opnås kun ved at handle i fællesskab, og derfor byder STARK denne gang flere af deres partnerskaber omkring bæredygtighed inden for på standen. I STARK-området finder du desuden inspiration til cirkulær økonomi, også på byggepladsen, ligesom du bliver præsenteret for de nyeste tiltag, produkter og materialer i bæredygtighedens tegn. Det behøver nemlig ikke at være svært at have fokus på bæredygtighed, når man bygger. Tværtimod.
Du finder området på balkonen. Når du er ankommet til Forum og har fået navneskilt, så går du lige ud og op ad trappen.
På området får du sat fokus på følgende emner:
– Partnerskaber
– Nye klimakrav
– Dokumentation af miljøvenlighed
– Cirkulær økonomi
– Nyeste tiltag, produkter og materialer med fokus på bæredygtighed
Automatiseret beregning af klimaaftrykket fra byggeri igennem design og udførsel, baseret på rådgivernes 3D modeller og egenudviklet EPD Service, så man har kontinuerlig indsigt i projektets klimaaftryk og dokumentation i henhold til de nye krav i Bygningreglementet. Platformens anbefalingsmotor formidler forslag til forbedring af klimaaftrykket.
Martin Romby Hauge, CTO, Gaiup
Nabil Chaykh, CEO, Gaiup
De nye klimaregler kommer til at kræve et stort tidsforbrug, og det har motiveret C.F. Møller til at udvikle nye værktøjer til at sikre mere smidige og hurtigere arbejdsprocesser. Med udgangspunkt i konkrete eksempler og projekter bliver du inviteret ind til en typisk dag på tegnestuen. Du hører om arbejdet med bæredygtighed i praksis og hvordan man kan arbejde med livcyklusanalyser som en integreret, iterativ og tidsbesparende del.
Rob Marsh, bæredygtighedschef, arkitekt maa PhD, CF Møller Architects
Nicolaj Hostrup Langkjær, bæredygtighedsingeniør, CF Møller Architects
Når vi bygger i dag, udvinder vi materialer fra endelige ressourcer og efterlader et landskab af tømte stenbrud, grusgrave og miner. I en fremtid med bæredygtigt byggeri er materialer biobaserede og indgår i biologiske kredsløb i planetær balance. Men skal de biologiske materialer nødvendigvis høstes? Eller kan vi simpelthen bygge levende huse, hvor materialerne er i live og bidrager til CO2 lagring, naturnetværk og biokredsløb? Det vil vi i debatten undersøge muligheder og udfordringer for på tværs af forskning og praksis.
Moderator: Natalie Mossin, Institutleder, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering.






BLOXHUB er en nordisk innovationshub for bæredygtig byudvikling, der samler byggebranchens mange faglige aktører, forskningsinstitutioner og offentlige institutioner for at skabe partnerskaber, der sammen løser de komplekse, grønne udfordringer i verdens byer.
Mød BLOXHUBs ecosystem i form af medlemmer, der skaber bæredygtige løsninger, deltag i pop-up roundtables for at prøve en tværfaglig metode til at kickstarte en problemløsning eller bliv klogere på, hvordan BLOXHUB kan hjælpe med at danne internationale relationer, der kan lede til forretningsmuligheder og skalering.
Du finder udstillingen på balkonen.
Mycelium-based materials are gaining increased attention as viable construction materials. These materials are based on the growth of the three-dimensional fibrous network of fungi. A key characteristic of their production and life-cycle is that they can be grown using renewable feedstocks, and are fully biodegradable – critical factors in circular production, and making them promising alternatives to less-sustainable materials currently in use. Another interesting property of these materials is that they can be considered as computing substrates when in their living state.
Fungal Architectures (FUNGAR) is an EU-funded project investigating the architectural potentials of mycelium-based materials. Rather than considering these simply as replacements for existing materials, we seek a more disruptive approach. We ask how these materials and their properties can lead to new kinds of architecture, new kinds of architectural production, new methods of design and the embodiment of alternative values and ethics for a society with enhanced ecological awareness.
Carbon Reduction Roadmap er en reduktionsplan, der – for første gang nogensinde – oversætter den planetære grænse for CO2-udledning og Parisaftalen til konkrete, årlige reduktionsmål for dansk boligbyggeri.
Reduktionsplanen klarlægger, hvor byggebranchen står i dag, hvor vi skal hen og hvor hurtigt vi skal reducere vores CO2-udledning for at leve op til Parisaftalen.
Reduction Roadmap er udviklet af et partnerskab bestående af virksomhederne EFFEKT, CEBRA og MOE i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, Build, DTU og SDU, som har beregnet mål for plantære grænser. Projektet er støttet af Realdania og Villumfonden som en del af deres 4til1 Planet initiativ.






Social værdiskabelse i arkitektur og byplanlægning er nøglebegreber i f t at sikre miljømæssig og økonomisk værdiskabelse. Social værdiskabelse har imidlertid alt for lidt opmærksomhed i den lineære økonomi, og det kan worst case få negativ betydning for såvel den bæredygtige kvalitet af vores byggeri, og den kulturarv, som vi efterlader os fra vores tid. For at kunne forvalte en cirkulær økonomi skal vi derfor kunne italesætte den sociale værdiskabelse tydeligere, end vi gør i dag.
Vibeke Grupe Larsen, ph.d., forsker, Danske Arkitektvirksomheder
40% af energiforbruget i Danmark kommer fra bygninger, 35% af alt affald kommer fra bygge- og anlægsbranchen, 20% af CO2 udledningen kommer fra bygninger, mens 10% stammer fra bygge- og anlægsprocesser. Derfor kan vi ikke nøjes med at drifte bygninger klimavenligt, vi skal også have minimeret det overforbrug af ressourcer, som foregår i byggefasen. Det kan vi blive bedre til ved at monitorere ressourceforbruget og handle på baggrund af data, hvilket vil være med til at accelerere den grønne omstilling i byggeriet.
ConTech Lab har i bred alliance med branchen indledt et pionerprojekt, der skal teste sensorteknologi på en række byggepladser og skabe en fælles metode og dataplatform for branchen, der gør det lettere for hver aktør minimere ressourceforbrug på byggepladsen.
På Innovation Stage kan du høre Bæredygtighedschef Lars Dithmer fortælle, hvordan Per Aarsleff A/S benytter teknologi til at minimere ressourceforbruget på deres byggepladser. Desuden vil Co-Founder i Maturix, Casper Bernhøj Harlev, fortælle om potentialet ved dataopsamling og om at få udbytte af sin teknologi. Og Teknologichef i ConTech Lab, Mayes Ali, vil introducere pionerprojektet.
Thomas Juhl, business development manager, Maturix
Tine Park, senior manager, Per Aarsleff
Ole Berard, head of ConTech Lab
Mayes Ali, head of technology, ConTech Lab
I takt med det øgede fokus på bæredygtigt byggeri er der også kommet et støt stigende fokus på dokumentation og beregninger af byggeriets klimapåvirkning. Men har vi nået grænsen for, hvor mange ressourcer, der skal bruges på dokumentation og beregning fremfor reel handling?
I Dansk Standard og ETA-Danmark ser vi det som en fælles opgave, at vi som samfund rammer en fornuftig, ensartet balance, så alle ved, hvad der forventes af dem og har nogle fornuftige redskaber til at levere den fornødne dokumentation. Kom og hør Dansk Standard og ETA-Danmark indlæg.
Anne Holm Sjøberg, afdelingschef, Dansk Standard
Thomas Bruun, administrerende direktør, ETA-Danmark
Vejen mod absolut bæredygtighed er ikke nem! For hvad betyder absolut bæredygtighed egentlig i praksis? Hvordan får vi værdikæden til at samarbejde mod målet? Og hvordan sikrer vi at den sociale bæredygtighed ikke bliver glemt?
Home.Earth er initiativtager til ’Byggeriets Doughnut’, som er en open source metode som sætter tal på byggeriets planetære grænser og sociale fundament. I denne debat har de samlet nogle af Danmarks ledende forskere, ingeniører, arkitekter og brancheaktører, for at dykke ned i de store spørgsmål i rejsen mod absolut bæredygtighed.
Moderator: Emil Bender Lassen, medstifter, Home.Earth














Hvis byggeriet skal blive mere bæredygtigt, kræver det både målrettede indsatser, dokumentation og prioritering. Men hvem skal prioritere indsatserne, og hvem skal sætte rammerne op for, hvordan man dokumenterer dem? Og vil de snart lovpligtige LCA-beregninger give den ønskede effekt og de nødvendige fremskridt – og kan vi bruge dem aktivt i designprocessen og til at fremme udviklingen af nye mere miljøvenlige materialer og løsninger?
Det er nogle af de spørgsmål, der bliver drøftet i denne debat, som skal være med til at sikre, at byggebranchen bidrager til den grønne omstilling og undgår greenwashing.
Moderator: Steen Breiner, journalist












I forbindelse med initiativet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet” har VILLUM FONDEN og Realdania i et åbent call efterspurgt løsninger til markant at reducere byggeriets klimaaftryk. Mere end 100 virksomheder og vidensinstitutioner har bidraget med deres forslag til dels nye boligkoncepter og dels nye byggeklodser der radikalt mindsker CO2 udledningen fra byggeriet – samtidig med at den arkitektoniske helhed såvel som materialerne og produktionsformerne gentænkes. På denne learning session ser vi tværs af forslagene og møder fire af vinderne fra det åbne call, der præsenterer deres projekter.
Indblik i læringerne fra de indsendte forslag v. Mikkel Thomassen, Smith Innovation, der har været fagligt sekretariat på det åbne call. Fire af vinderne fra det åbne call.
Træ bliver ofte promoveret som et mere klimavenligt byggemateriale i sammenligning med fx mineralske byggematerialer. Men i takt med byggeriets stigende efterspørgsel på træ, ser vi allerede nu tendenser til træmangel, som forventes forstærket i de kommende år. Høster vi mere træ, påvirker det lageret af kulstof i skovene, men også deres evne til at optage CO2 fra atmosfæren. Samtidig kan intensivering af skovdriften have negative konsekvenser for biodiversiteten.
Hvordan påvirker den øgede efterspørgsel skovdriften? Vil stigende træforbrug bringe os tættere på eller fjernere fra absolut bæredygtighed? Og kan storproduktion af bygningstræ gøres absolut bæredygtig?
Jesper Kirkeskov, civilingeniør, IDA Bygs bestyrelse
Niclas Scott Bentsen, lektor, ph.d., Københavns Universitet
Vivian Kvist Johannsen, seniorforsker, ph.d., Københavns Universitet
Paul will explore the need for systems thinking and the deployment of regenerative design by architects and designers to go beyond sustainability in response to the climate and biodiversity emergency.


Grøn omstilling og arkitektonisk kvalitet skal gå hånd i hånd – også i enfamiliehuse, sommerhuse og andre mindre byggerier. Men hvordan overbeviser vi bygherrerne om, at de skal bygge klimavenligt, også når loven endnu ikke kræver det? Hør to mindre tegnestuer, der begge arbejder med at udfordre byggeriet med bæredygtige løsninger samt materialeproducenten, der søger grønne løsninger, give deres bud på, hvordan vi sikrer klimavenlige løsninger og skaber gode bygninger. Karina Søgaard har 20 års erfaring fra arkitektfaget med fokus på bl.a. klimavenlige boliger og projektudvikling. Nanna Kley er medstifter af den unge tegnestue Verna, der blandt har fokus på stedets traditioner til at svare på nutidens behov. Andreas Christensen fra Egernsund Wienerberger kan producere mursten med lavere CO2-forbrug, men efterspørger kunderne den klimavenlige løsning?
Moderator: Lars Autrup, direktør, Arkitektforeningen








Bæredygtighed og digitalisering hånd i hånd, når FM skal sikre at bæredygtige byggerier forbliver bæredygtige i hele deres levetid, eller når bæredygtigheden i eksisterende byggerier skal øges. Desværre er FM branchen i dag mindre digitaliseret end f.eks. byggebranchen, og det gør det i nogle tilfælde svært at indfri bæredygtighedspotentialet til fulde.
Dansk Facilities Management (DFM) vil I et nyt stort udviklingsprojekt, støttet af Realdania, udvikle guides og koncepter til FM-branchen, for at understøtte at fundamentet for digital og bæredygtig FM kommer på plads hurtigst muligt. Projektet har udpeget 4 nedslag, der tilsammen skal accelerer den digitale og bæredygtige udvikling af FM-branchen.
Du kan høre Helle Lohmann Rasmussen fortælle om det samlede projekt og de i alt 4 del-projekter. Hør også Kim Jacobsen fortælle om del-projekt A: FM-anvendelse af digitale bæredygtighedsinformationer og Susanne Balslev Nielsen fortælle om del-projekt B: FM-specifikation af bæredygtige driftsplaner og -budgetter.
Der vil også være rig mulighed for at du kan give dit eget bidrag til, hvad du mener FM-branchen bør tænke på i forbindelse med digitalisering og bæredygtighed.
Helle Lohmann Rasmussen, programleder, Dansk Facilities Management
Kim Jacobsen, projektleder, Jacobsen
Susanne Balslev Nielsen, projektleder, Niras
Vores måde at arbejde på er under voldsom forandring, og det stiller krav til, hvad fremtidens kontor konkret skal kunne. Bygningsejere har derfor behov for bedre indsigt i, om deres kontorerne bliver brugt som tiltænkt og hvordan de kan forbedres.
ConTech Lab arbejder med et nyt pionerprojekt sammen med bl.a. Københavns Kommune, Henning Larsen, Danielsen Space Planning, Ubiqisense, ClimAID og 3XN/GXN om, hvordan teknologi (bevægelsessensorer) og antropologi (undersøgelse af brugerbehov) kan klæde os på til at skabe fremtidens kontormiljøer.
På denne Learning Session får du indsigt i en metode til, hvordan man med teknologi kan undersøge brugsmønstre i moderne kontorer og skabe grundlag for en databaseret tilgang til at designe og optimere kontormiljøer. Vi får bl.a. besøg af Ulrik Bech Holskov fra ActInFact, der forklarer, hvordan man trækker brugerindsigt ud af sensordata.
Ulrik Bech Holskov, direktør, ActInFact
Michelle Schlippe-Steffensen, sekretariatschef, Bygningsstyrelsen
Mayes Ali, teknologichef, ConTech Lab
Christina Haupt Toft, netværkschef, ConTech Lab
Et sundt indeklima med god akustik og effektiv ventilation fremmer både læring og trivsel. Mød specialister fra AART architects og Søren Jensen Rådgivende ingeniørfirma. De deler deres viden om at designe bygninger med et sundt indeklima blandt andet med udgangspunkt i det nye Vrå Børne- og Kulturhus, som er kåret som Årets Skolebyggeri 2022. Hør også om materialers indflydelse på indeklimaet og om Troldtekt ventilation, der giver frisk luft uden træk, støj eller synlige installationer.
Kathrine Hegner Stærmose, partner & kunderelationschef, AART
Hanne Tine Ring Hansen, bæredygtighedsingeniør, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
Tina Snedker Kristensen, bæredygtigheds- og kommunikationschef, Troldtekt
Absolut bæredygtighed er ikke noget der sker af sig selv – heller ikke i byggeriet. Men hvad skal der til for at vi når derhen, og er det overhovedet realistisk? Vi står med en stor udfordring, idet vi skal vende udviklingen inden for de næste tre år, men livscyklusvurderinger af bygninger er over en 50-årig periode. Det kræver handling nu.
Drøftelsen fokuserer på byggeriets bidrag til at løse klimaudfordringerne. Hvilke tiltag er der behov for, for at rykke markant hurtigere på denne dagsorden? Hvordan kan rammevilkår, befolkning og byggebranchen skubbe på. Hør panelet komme med deres bud på, hvordan vi kan nå målet.
Moderator: Lene Espersen, direktør, Danske Arkitektvirksomheder










Med etableringen af ForskBYG, som er en interesseforening med medlemmer af alle uddannelses, forskning og vidensinstitutioner i Danmark med fokus på forskning, udvikling og innovation i byggebranchen, er fundamentet skabt for at få en fællesplatform til gavn for byggesektoren. En platform hvor koordinerede initiativer bliver igangsat.
Oplægget vil være introduktion til ForskBYG, men også tanker om nødvendigheden i at vidensinstitutionerne investerer i forståelsen i praksis og omvendt. Hvordan kan vi i fællesskab få skabt den viden, der skal til for hele tiden at flytte grænserne?
Mikkel K. Kragh, formand for ForskBYG og institutleder på Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet
Natalie Mossin, institutleder for Bygningskunst og Teknologi, Det Kgl. Akademi
Klimakravene i bygningsreglementet kan være en udfordring for både store og små virksomheder. Nu har Danske Arkitektvirksomheder sammen med Det Kgl. Akademi udviklet et værktøj, hvor du kan arbejde med materialer, konstruktioner og få feedback til dit klimaregnskab hurtigt og overskueligt. Vi tryktester værktøjet med byggeriets værdikæde.
Moderator: Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent, Danske Arkitektvirksomheder










Martin will explore the key challenges that the Architecture, Engineering and Construction (AEC) sector is facing and explain how adopting the principles of the Circular Economy can help paving the way towards a more sustainable, resilient, and productive built environment.


Erfaringerne fra anvendelsen af ventilationsvinduer og LivingBetter-løsningen i talrige nybyg- og renoveringsprojekter taler sit tydelige sprog. LivingBetter fokuserer i indlægget på konkrete gennemførte projekter, hvor forenkling og besparelser i processen går hånd i hånd med stor grad af værdiskabning for alle interessenter fra rådgiver til bygherre og til brugerne, som får forbedret og godt indeklima for få midler.
I indlægget kommer vi omkring flere typer byggeprojekter og dokumenterer udbyttet af, at man qua nytænkning og valg af LivingBetter har opnået unikke resultater med færre resurser.
Peter L. Clausen, adm. direktør/partner, LivingBetter
Kom og bliv klogere på havd proptech egentlig er og hvordan det i praksis kan hjælpe bygge- og ejendomsbranchen til at blive mere bæredygtig. Få indblik i konkrete proptechløsninger og hør om erfaringerne og resultaterne ved at bruge digitale løsninger i den grønne omstilling af byggeri og bygningsdrift. Mød PropTech Denmark og en række af de mest spændende proptech-startups netop nu.
Session 1#: Hvordan kan proptech-løsninger hjælpe med den bæredygtige omstilling af bygningsdriften i praksis?
- Anders Barkholdt, COO, Aguardio
- Søren Als, co-founder, Biodry
- Christopher Tolstrup, co-founder, Enyday
- Moderator: Per Andersen, proptech investor og bestyrelsesmedlem, PropTech Denmark
Session 2#: Towards data-driven decision-making in real estate – how do we get most sustainability for the money?
- Natalia Rincón, co-founder, CHAOS Architects
- Palle Dinesen, co-founder, Ubiqisense
- Søren Andersen, co-founder, Climaid
- Per Holst, co-founder, Wise Home
- Moderator: Rasmus Juul-Nyholm, chaiman, PropTech Denmark
Absolute sustainability is a difficult and complex thing to achieve. However, as structural engineers we are responsible within the structural frame alone for about 10% of total global carbon emissions. These emissions arise as embodied carbon in the structural materials based on production methods and how the structure is erected.
Engineers should be concerned about designing structures with low embodied carbon. We believe that the total global emissions could easily be reduced by around 3% just by properly using the knowledge and technology that we already have.
Alan Burden will talk about how low carbon structures are achievable and give project examples from around the world.
Alan Burden, director, structural engineer, Structured Environment
The Japanese Shigeru Ban is a world-renowned architect and the recipient of the Pritzker Architecture Prize, TIME Magazine Innovator of the Year, and many more. He and his studio are known for large scale timber and bamboo structures and innovative work with paper, mostly recycled cardboard, which they use to design fast and effective solutions for housing of natural disaster’s victims. In this lecture, he will share some of the most interesting projects, his approach to sustainability and humanitarian activities.


Hvordan sørger vi for at bæredygtigt byggeri er højt på dagsordenen ellerede i udbudsfasen? Det er vigtigt at se på, hvordan ”projekterne starter” så vi reducerer de barrierer, der i dag bremser bæredygtigheden hele vejen på tværs af værdikæden og hele vejen igennem projekterne. Deltag i debatten om, hvordan vi allerede i vores udbud og beskrivelse af projekterne sørger for at definere og italesætte bæredygtighed.
Moderator: Emil Bender Lassen, co-founder, Home.Earth










Kom og hør om overskrifterne i Svanemærkets kommende kriterier for nybyggeri, der forventes lanceres primo 2023. I de kommende kriterier bliver der især strammet på de krav, der kan være med til at reducere klimabelastningen og fremme den cirkulære økonomi. Svanemærkets kommende krav dækker ligeledes EU’s taksonomikriterier for klimaområdet. Og som noget nyt bliver det fremover også muligt at certificere kontorbyggeri.
Henrik Hougaard, relationschef, Miljømærkning Danmark & Svanemærket
Heidi Belinda Bugge, kriteriechef, Miljømærkning Danmark
I januar 2023 starter indfasningen af skærpede krav til det bæredygtige byggeri i Danmark. Dokumentation og digitalisering skal i højere grad være med til at kvalificere vores bygningers bæredygtighed og klimapåvirkning. Men hvor starter vi, hvad er vigtigst og hvordan kommer dette til at ændre hverdagen hos rådgivere såvel som materialeproducenter?
Lise Munk-Schaltz, marketing director, Knauf
Mathilde Husted, bæredygtighedskonsulent, Rambøll
Når klimakravene til nybyggeri træder i kraft i bygningsreglementet fra 2023, bliver hele byggebranchen påvirket. Kom til debat om betydningen af kravene, hvor de peger hen, hvordan vi får alle med, og hvilke nye procedurer og opgaver, det giver for de forskellige aktører i byggebranchen.
Moderator: Thilde Fruergaard Astrup, Videncenter om Bygningers Klimapåvirkninger.






Når en ny bygning indvies, står den allerede i en gæld til planeten. Metaller, olie og ler er udvundet og kommer ikke tilbage i kredsløb, og hvor godt bygningen end er bygget, er planetens grænser igen overskredet. Vi er vant til at løse behov i byggeriet ved netop at bygge – men når problemet er overforbrug – hvad gør vi så? I debatten udfordrer vi byggeriet og spørger: hvordan trækker vi fra, frem for at lægge til, når vi løser udfordringer i byggeriet? Hvordan bygger man ingenting?
Moderator: Natalie Mossin, institutleder, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering










Hvert år koster spild i byggeriet tocifrede milliard beløb, hvis man tæller tid, kørsel og materialer med. Der er således penge, ressourcer og klima at spare, hvis man tænker sig om. På denne learning session ser Energiforum Danmark på konkrete eksempler på hvordan spildet kan minimieres. Fx mere renovering mindre nedrivning, bæredygtig nedrivning når genbrug af det byggede ikke er muligt og sidst men ikke mindst ressourcebevidst brug af nye materialer – det handler om vaner.
Line Nørmark, bygningsingeniør & partner, Transition
Marlene Thorman, markedsudviklingschef – Bæredygtighed, nedrivning og genanvendelse, WSP
Morten Roar Berg, Saint-Gobain
Komproment kommer ind på de vigtigste parametre, når man som bygherre og arkitekt skal vælge klimaskærm til fremtidens byggeri.
– Design til adskillelse, materialevalg, overflader, dokumentation og brand stop i ventilerede hulrum
– Innovative løsninger, som grønne facader, integreret solenergi, genbrugstegl mv.
Niels Heidtmann, udviklingsdirektør, Komproment
Vær med til 1:1 matchmaking på Building Green København den 2.-3. november, og mød nye, inspirerende kontakter i byggebranchen – både i Forum og ugen efter online.
Sammen med WE BUILD DENMARK, Enterprise Europe Network og Erhvervshusene introducerer vi Matchmaking, hvor du kan arrangere 1:1-møder og på forhånd planlægge dine netværksaktiviteter i Forum og online den følgende uge den 9.-10. november.
Du kan læse mere om Matchmaking her
Hvis vi skal rykke mod en grønnere byggebranchen og tage hensyn til de planetære grænser, er det presserende at vi fremover kun gør brug af løsninger i byggeri og arkitektur, som ikke skader planeten, atmosfæren og menneskeheden unødigt.
Biobaserede materialers evne til at optage og lagre CO2 gør dem til en oplagt del af løsningen. På udstillingen Build Biobased på Building Green København den 2.-3. november kan du opleve en hel udstilling med fokus på biobaserede byggematerialer. Du kan se nærmere på alle materialerne, og du kan gå i dialog med en række af leverandører af biobaserede byggematerialer.
Du finder Build Biobased-udstillingen på balkonen i Forum.
Proptech – Nye teknologier til nye tider.
På udstillingen kan du møde en lang række af de mange fremadstormende startups, som spirer frem inden for bygge- og ejendomsbranchen og som tilbyder helt nye og innovative løsninger, der bidrager til at gøre byggeprocesser, bygninger og bygningsdrift mere bæredygtig og effektiv. På udstillingen får du et indblik i de store muligheder nye teknologier og digitale løsninger giver aktører inden for bygge- og ejendomsbranchen og blive præsenteret for konkrete løsninger der allerede er på markedet og klar til at blive anvendt.
Udstillingen er et samarbejde mellem Building Green og PropTech Denmark – en organisation, der arbejder for at fremme digital transformation, innovation og bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen. Udstillingen er støttet af Boligfonden.
Vil du vide mere om innovation inden for bæredygtigt byggeri? Så besøg Innovation Stage på Building Green København, hvor du får sat fokus på innovation i byggeriet.
På Innovation Stage kan du høre spændende talere fortælle, hvorfor innovation er relevant og vigtigt. Derudover får vi besøg af en række iværksættere og interessante startups, der fortæller om deres forskellige ideer og virksomheder og hvordan de vil være med til at skubbe byggebranchen i en grønnere og mere bæredygtig retning.
Dag 1: Teknologiens rolle i den grønne omstilling af byggebranchen
Dag 2: Biobaserede byggematerialers vigtige rolle


Problemer med leverancer og logistik, stigende priser, hårdere konkurrence – også om arbejdskraften, og måske byder vinteren på mangel på energi. Og som om der ikke er udfordringer nok, så skal vi samtidig tænke på klima og verdensmål. Alle taler om grøn omstilling, og mange arbejder på bedre og mere bæredygtige løsninger. Alligevel er der stadig for meget ’business as usual’.
Hvad er den smarte vej til bæredygtighed? Hvordan ser de næste skridt ud – og hvordan kan byggebranchen bidrage til en accelereret omstilling? Connie Hedegaard giver sine bud.


På balkonen sætter STARK fokus på bæredygtighed i praksis. Vejen mod absolut bæredygtighed opnås kun ved at handle i fællesskab, og derfor byder STARK denne gang flere af deres partnerskaber omkring bæredygtighed inden for på standen. I STARK-området finder du desuden inspiration til cirkulær økonomi, også på byggepladsen, ligesom du bliver præsenteret for de nyeste tiltag, produkter og materialer i bæredygtighedens tegn. Det behøver nemlig ikke at være svært at have fokus på bæredygtighed, når man bygger. Tværtimod.
Du finder området på balkonen. Når du er ankommet til Forum og har fået navneskilt, så går du lige ud og op ad trappen.
På området får du sat fokus på følgende emner:
– Partnerskaber
– Nye klimakrav
– Dokumentation af miljøvenlighed
– Cirkulær økonomi
– Nyeste tiltag, produkter og materialer med fokus på bæredygtighed
Byggebranchen står overfor en kæmpe udfordring i at skulle nedbringe byggeriets klimaaftryk betragteligt, og det kan ikke lade sig gøre ved ”business as usual”. Biobaserede materialer er en oplagt del af løsningen. Hør Lars Kellers indlæg om de muligheder og udfordringer der er ved at bruge biobaserede byggematerialer i byggeriet.
Lars Keller, direktør, EcoCocon Danmark
Bæredygtighedsprogrammet er den del af byggeprogrammet, der oversætter bygherrens bæredygtighedsvision for projektet til konkrete, operationelle målsætninger og krav. På denne session kan du få gode råd og praktiske perspektiver fra både rådgiver- og bygherresiden til, hvordan bæredygtighed blive en central del af byggeprocessen.
Christine Mosbech, arkitekt MAA og sustainability coordinator, Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Dorota Beres, projektleder og arkitekt, Bygningsstyrelsen
Stephan Sander, seniorprojektleder hos Værdibyg
Nu har du en unik mulighed for at være med, når vi løfter sløret for resultaterne i Bæredygtighedsrapporten 2023. Du får et veldokumenteret indblik i udviklingen for bæredygtighedstiltag på nybyggeriet i Danmark – inden for typer af byggeri, geografiske områder og ud fra bygherretyper. Og så zoomer vi ind på udbredelsen af bæredygtighedscertificeringer, de største byggerier med bæredygtighedstiltag, og hvem der er de største aktører indenfor bæredygtigt byggeri.
Anja Klint Christensen, markedsspecialist, Byggefakta
Der blæser grønne vinde igennem byggebranchen, og med det blomstrer der pilotprojekter op overalt, der skal vise vejen for, hvordan vi kan bygge cirkulært fremover. Men effekten på den brede branche udebliver. WE BUILD DENMARK inviterer til paneldebat med spørgsmålene: Hvordan skalerer vi de gode demonstrationer ud i landet? Og hvad skal der til for at få dem til at leve videre i branchens krav, efterspørgsel og samarbejder frem for blot at afføde flere pilotprojekter?
Moderator: Jens Runge, chefkonsulent & bæredygtighedsansvarlig. Københavns Kommune.












BLOXHUB er en nordisk innovationshub for bæredygtig byudvikling, der samler byggebranchens mange faglige aktører, forskningsinstitutioner og offentlige institutioner for at skabe partnerskaber, der sammen løser de komplekse, grønne udfordringer i verdens byer.
Mød BLOXHUBs ecosystem i form af medlemmer, der skaber bæredygtige løsninger, deltag i pop-up roundtables for at prøve en tværfaglig metode til at kickstarte en problemløsning eller bliv klogere på, hvordan BLOXHUB kan hjælpe med at danne internationale relationer, der kan lede til forretningsmuligheder og skalering.
Du finder udstillingen på balkonen.
Mycelium-based materials are gaining increased attention as viable construction materials. These materials are based on the growth of the three-dimensional fibrous network of fungi. A key characteristic of their production and life-cycle is that they can be grown using renewable feedstocks, and are fully biodegradable – critical factors in circular production, and making them promising alternatives to less-sustainable materials currently in use. Another interesting property of these materials is that they can be considered as computing substrates when in their living state.
Fungal Architectures (FUNGAR) is an EU-funded project investigating the architectural potentials of mycelium-based materials. Rather than considering these simply as replacements for existing materials, we seek a more disruptive approach. We ask how these materials and their properties can lead to new kinds of architecture, new kinds of architectural production, new methods of design and the embodiment of alternative values and ethics for a society with enhanced ecological awareness.
Den grønne omstilling skal være en kulturel bevægelse båret af borgerdeltagelse, æstetik og bæredygtighed. Det er visionen bag New European Bauhaus, som nu skal konkretiseres blandt andet af projektet DESIRE – Designing the Irresistible Circular Society, som er et af de fem fyrtårnsprojekter med danske og internationale partnere. Kan vi gøre absolut bæredygtighed uimodståelig?
Moderator: Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent, Danske Arkitektvirksomheder.












Aktører fra bygge- og solcellebranchen præsenterer solcellestrategier, EPD’er og hvilke elementer der har betydning for at opnå optimal bæredygtighed med solceller, samt konkrete cases.
Johan Hallgren Madsen, sustainability manager, NREP
Solcellestrategier som bæredygtig ejendomsinvestor og -innovator: ejendomsportefølje på 3 mio. kvm skal være med grøn strøm 2025.
Lars Brøndum Petersen, CEO, Ennogie
Solcelletage i beboelsesejendomme. EPD’er for Ennogie-solcelletaget belyst gennem cases, herunder Sønderhaven.
Karsten Hillmann, managing director, Solar Polaris
10 vigtige ting man skal huske når man etablerer solceller.
Seaweed, microalgae, shells, and eelgrass are the design palette of Kathryn Larsen, also known as The Seaweed Girl. In this talk, Kathryn will share her biomaterial innovation and experimental design work with materials derived from the ocean.
Kathryn Larsen, Studio Kathryn Larsen
EU-taksonomien er stadig ukendt land for mange, men taksonomien vil få stor betydning for, hvordan vi fremover vil betegne miljø- og klimamæssigt bæredygtige aktiviteter. I denne session vil vi demonstrere, hvordan DGNB og vores nye værktøj kan bidrage til at dokumentere, hvorvidt en bygning er taksonomi-compliant.
Amal El-Kaswani, teknisk konsulent, Green Building Council Denmark
Luise Christensen, partner, Attorney-at-Law, Accura
I VILLUM Fonden og Realdanias fælles initiativ ”Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet” arbejdes med at reducere klimaaftrykket fra nybyggede boliger med 75 %.
I den første fase af initiativet har vi arbejdet med indsamling af viden om hvor meget klimaaftrykket i boligbyggeri må reduceres for at være inden for de planetære grænser og overholde Parisaftalen. Vi har også gået på jagt efter inspirerende ambitiøse boligprojekter som har arbejdet med at reducere klimaaftrykket betydeligt. Målet er at bruge erfaringerne fra disse projekter til inspiration til endnu mere ambitiøse boligprojekter.
Vi diskuterer:
– Hvad ved vi om planetens kapacitet ift. klimaforandringer og byggeriets andel af udledningerne?
– Er de mål vi arbejder med i ”4 til 1 Planet projektet” er absolut bæredygtige?
– Hvor langt er vi fra mål, hvor vi bygger absolut bæredygtigt og kun bruger én planet?
I diskussionen indgår initiativets arbejde med ”CO2 budget” til byggeri, ”Roadmap for CO2-reduktion” og de bedste opførte bygningscases som kan dokumentere deres lave klimaaftryk med en LCA.
Moderator: Steen Breiner, journalist












Byggebranchen har kun få år tilbage, før den vil overskride CO2-budgettet for Parisaftalen. Hvordan kan vi reducere udledningen for at sikre, at vi holder os inden for Parisaftalens 1,5 graders mål, og kan det lade sig gøre?
Hvad hvis vi kunne designe vores bygninger, så de var sunde for både mennesker og planeten? Byggeprojektet ‘Levesteder’ er et forsøg på at gentænke vores forståelse af bygninger på en ny måde. Sammen har VELUX, EFFEKT og MOE udforsket, hvordan byggebranchen kan understøtte menneskers og planetens sundhed gennem et skalerbart koncept, der sigter mod et CO2-aftryk, der er 3 gange lavere og et indeklima, der er 3 gange bedre, og der samtidig sikrer en forbedring af beboernes sundhed og velvære, og til en pris der kan konkurrere på markedsvilkår.
Vi deler dette projekt, og tankerne og ideerne bag, i håbet om at rykke grænser og inspirere til nye ideer. Det første eksempel ”Bolig Værkstedet” bliver bygget i Jernbanebyen, København i forbindelse med Copenhagen in Common 2023.


Alice Andersen, der er sustainability specialist for West Europe hos Lindab Danmark fortæller, hvordan de som producent af ventilationsløsninger og byggekomponenter forbereder sig på fremtidens stigende krav og behov for bæredygtige løsninger.
Alice Andersen, sustainability specialist West Europe, Lindab
Diana Saleh har igennem en række eksperimenter fundet frem til en plade smurt ind i askebeton og kul, som har en god brandhæmmeværdi. Det er hensigten at bruge pladen til at bygge boliger i flygtningelejre, hvor boliger lavet af brandfarlige emner som træ, krydsfiner, bildæk og plastik hvert år går i brand og dræber flygtninge, giver alvorlige brandskader og efterlader dem uden tag over hovedet.
Diana Saleh
The technologies needed to decarbonize cities are available to us today. However, buildings continue to be a growing climate problem. Learn how software-driven integrated energy solutions can help accelerate a shared adoption of these technologies and, in turn, reduce buildings’ energy consumption by 90%, eliminate their operational CO₂ emissions, and cut operating costs by 80%.
Niels Sørensen, CRO, Energy Machines
Lasse Thomsen, director of R&D, Energy Machines
Er det bæredygtigt, når alle byggematerialer er biobaserede? Når energiforbruget stemmer overens med beregningerne? Skal byggepladsen være energieffektiv? Må materialerne transporteres langvejs fra? Og er det en forudsætning, at indeklimaet er godt, før byggeriet er bæredygtigt? Spørgsmålene er mange, og det samme er definitionerne. Men et faktum er, at i alle forsøg på at bygge bæredygtigt, har en særlig person og et nyskabende produkt gjort en forskel, inspireret branchen og været et eksempel til efterfølgelse! Der har med andre ord været ”et bæredygtigt element”. Igen i år hædrer Building Green og WE BUILD DENMARK en særlig person og et nyskabende produkt, som har gjort en forskel, inspireret branchen og været et eksempel til efterfølgelse!
PERSONPRISEN
Det er en ildsjæl, som har haft bæredygtighed med i designet, bygherren, som har valgt certificerede materialer, entreprenøren, som har insisteret på, at alt lys er slukket, når byggepladsen forlades. Vedkommende har nu muligheden for at blive anerkendt og modtage Det Bæredygtige Element – Personprisen.
PRODUKTPRISEN
Vi hædrer et produkt, der bidrager til et grønnere byggeri. Der finder mange spændende produkter, som bidrager til en mere bæredygtig bygge- og anlægsbranche. Et af de produkter sætter vi spotlight på med Det Bæredygtige Element – Produktprisen.
SAMARBEJDSPRISEN
Den uddeles til samarbejde og initiativer på tværs af aktører i værdikæden, som har haft bæredygtighed med i hele processen eller projektet. Det kan være mellem flere virksomheder, mellem organisationer eller andre typer samarbejde der vil blive anerkendt og modtage Det Bæredygtige Element – Samarbejdsprisen.
Faciliteret af Building Green og WE BUILD DENMARK. Prisen overækkes af fagjuryen.
Vi tager debatten om, hvordan arkitekter og byggebranchen kan gå mere radikalt til værks og samtidigt sikre bæredygtigt byggeri med høj arkitektonisk kvalitet. Hvordan får vi mest muligt ud af det, som vi allerede har, og skal vi i det hele taget bygge mindre nyt? Får vi et nyt blik på brug af materialer, funktion og ikke mindst æstetik? Vi skal de i kommende år finde nye grønne løsninger i både store og mindre byggerier. Hør både den etablerede og den unge tegnestue give deres bud på forandringen. Pihlmann Architects skaber bl.a. nye rammer for Bikubenfonden i Nordvestkvarteret og Henning Larsen løfter bæredygtigheden op i stor skala herhjemme og i udlandet.
Søren Pihlmann, grundlægger, Pihlmann Architects
Eva Ravnborg, arkitekt MAA, country market director, Denmark/partner, Henning Larsen
Moderator: Lars Autrup, direktør, Arkitektforeningen