Vil du vide mere om innovation inden for bæredygtighed i byggeriet? Så besøg Innovation Stage på Building Green København, hvor du får sat fokus på innovation i byggeriet.
På Innovation Stage kan du høre spændende talere fortælle, hvorfor innovation er relevant og vigtigt. Derudover får vi besøg af en række interessante virksomheder, der fortæller om deres forskellige ideer, løsninger og hvordan de vil være med til at skubbe byggebranchen i en mere grøn og mere bæredygtig retning.
Du kan blandt andet blive klogere på, hvordan du med NBS Nordics gratis LCA-værktøj kan følge med i klimapåvirkningen af dit byggeri. Herudover præsenterer Dansk Facilities Management deres 3 nye guides og praktiske værktøjer i arbejdet med bæredygtighed i facilities management.


Byområder står for en betydelig del af verdens CO2-udledninger og danner et vigtigt grundlag for at kunne bygge bæredygtigt. På trods af dette er der meget lidt fokus på vejen til bæredygtighed i byudvikling. URBAN POWER har i samarbejde med Rådet for Bæredygtigt Byggeri udviklet platformen BYSTART, der hjælper kommuner, rådgivere og bygherre med at implementere bæredygtighed i byudvikling i de allertidligste faser.
Rune Veile, partner og arkitekt, URBAN POWER
fermacell® kommer ind på de vigtigste parametre, når man som byggeaktør skal nedbringe CO2-udledningen i byggeriet. De vil blandt andet behandle emner som genanvendelse, EPD og deres nye LCA-rapport.
Claus Møller, technical manager Scandinavia, James Hardie Denmark (fermacell®)
Morten Nymann Nielsen, bæredygtighedsspecialist og DGNB-konsulent, James Hardie Denmark (fermacell®)
Hvordan kan vi – med inspiration fra naturen – udvikle vores organisationer og samarbejdskulturer, så vi ud fra et mere regenerativt tankesæt giver mere end vi tager? Sammen med Nikolaj Sveistrup fra Copenhagen Institute for Future Studies undersøger vi det nye ledelsesparadigme og hører, hvordan omstillingen fra lineær til regenerativ ser ud for henholdsvis en arkitekt, en biolog og en byudvikler? Hvilke nødvendige forandringer og kompetencer kræver det? Og hvordan bygger vi et fælles fundament?
Moderator: Nikolaj Sveistrup, associated partner, Copenhagen Institute








Idéen om regenerativt byggeri kan synes højtravende og diffus, så hvordan kan vi oversætte principperne til en lokal virkelighed, som den ser ud rundt om i Danmark? I denne debat tager vi den nuværende lovgivning op til revision og ser på, om rammerne er de rette til at understøtte den grønne omstilling af branchen – og om regenerative principper på sigt kan vise vejen for ny udvikling lokalt og nationalt.
Selvom lovgivningen vedtages på Christiansborg, bliver meget af den til reel klimahandling lokalt. Navnlig i kommunerne, som har til opgave at få borgerne med sig, når det kommer til at træffe de nødvendige prioriteringer, som en grøn omstilling af branchen kræver. Derfor undersøger vi, hvordan samspillet mellem den nationale lovgivning og den kommunale virkelighed fungerer i bestræbelserne på at forløse ambitioner om en grønnere fremtid? Hvor er benspændene i den nuværende lovgivning på området? Og hvordan får vi borgerne til at efterspørge grønne løsninger? Dén samtale tager vi sammen med en række ordførere og borgmestre.
Moderator: Sisse Norman Canguilhem, direktør for partnerskaber og strategisk udvikling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri










Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma har siden 2017 løbende udviklet på firmaets tilgang til regenerativt byggeri.
Firmaet har i foråret 2023 afsluttet 5. Iteration på deres metode, hvor de har defineret første bud på Break-even (bæredygtige) og Positive Pursuits (regenerative) målsætninger for byggeriet. I denne session kan du få inspiration til, hvordan du selv kan evaluere på, om dit byggeprojekt er regenerativt.
Frank Jensen, ejer og bestyrelsesformand, Søren Jensen
Hanne Tine Ring Hansen, fagchef for regenerativt byggeri, Søren Jensen
Kasper Lynge Jensen, chef for sunde bygninger og digitalisering, Søren Jensen
Join us on an exciting journey into the building installations of the future! Our Specialist talk focuses on “Building installations in a sustainability perspective”, which takes you through the labyrinth of intelligent solutions that shape the buildings of tomorrow. Explore the art of intelligent lighting control, bespoke HVAC optimization and indoor environments that improve the quality of life. We also uncover the secrets behind sustainable construction and innovative materials that set new standards for responsible construction.
Be inspired to build a greener future by intelligent integrating technology and sustainability.
Peder Degnbol, senior advisor, Business Finland
Hvad er regenerativt byggeri – og hvordan adskiller det sig fra de begreber, vi hidtil har brugt? For uanset om vi taler om regenerativt, cirkulært eller et mere bæredygtigt byggeri, så er der et fælles mål om at reducere byggeriets totale aftryk på klima og miljø. Det betyder, at vi både skal fokusere på at fremme de positive parametre og stille skarpt på at bekæmpe de negative aftryk. I denne debat ser vi på, hvilke tiltag, muligheder og barrierer der eksisterer for at skabe et mere regenerativt byggeri.
Undervejs vil panelet debattere vigtige emner som: Hvilken rolle spiller brugen af kemikalier i forhold til at opnå et mere regenerativt bygger? Hvordan får vi genbrugte byggematerialer ind i de nye byggerier? Kan man give biodiversitet tilbage i bedre stand, end før man opførte et byggeri?
Moderator: Niels Krause-Kjær, journalist, tidl. DR2 Deadline vært










Tredje Natur arbejder med omstillingen af by og land til den nye klimarealitet. Tegnestuen har siden dag ét haft som ambition at designe livskraftig oplevelser fra den mindste enhed til de allerstørste sammenhænge og det har bragt tegnestuen vidt omkring. Oplev Flemming Rafn fortælle om de foreløbige resultater fra Danmark og helt til Japan, et regenerativt destinationsprojekt, der også pryder dette års plakat til Building Green.


Med udgangspunkt i en regenerativ tankegang renoveres et bevaringsværdigt bygningskompleks som et unikt ”living-lab”. Bygningen ligger på Djursland og skal være rammen for virksomheden, HEDESKOV Center for Regenerative Practice. I renoveringen, hvor flere forskellige (lokale) biobaserede løsninger er repræsenteret, indsamles løbende data med det formål at skabe viden om regenerative principper i en renoveringskontekst. Under denne session vil arkitekten bag projektet, en seniorforsker og bygherren give en status og et indblik i de erfaringer og barrierer, de er stødt på indtil nu i renoveringen, som forventes afsluttet medio 2024. Realdania har støttet projektet.
Sofie Aagaard, bygherre, Hedeskov
Justine Bell, co-founder, Djernes & Bell
Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD
Alan Burden will present some recent examples designed by Structured Environment that have achieved low embodied structural carbon, including one building with no concrete at all, even in the foundations. The latest approaches taken to quantifying the structural component of carbon will be reviewed, and suggestions given on how engineers can reduce the carbon in their structures even more.
Alan Burden, director, structural engineer, Structured Environment
Spillets regler i byggeriet ændrer sig dramatisk i disse år. Nu skal vi ikke “mere” med “bedre”. Det er ikke nok kun at mestre projektledelse, drift og faglighed, for der kommer hele tiden nye problemer, forandringer og behov til. Der har aldrig været kortere afstand mellem at nogen kan forestille sig noget og at det rent faktisk kan lade sig gøre. Regenerativt byggeri lød som en utopisk hippiedrøm for bare få år siden – nu kan selv de mest konservative godt se fidusen i det. Fremtiden er ankommet! “Alt kan lade sig gøre!”
Men…
Omvendt har der heller aldrig være mere stress og jag og mangel på tid til at fordybe sig og blive klar til det bedste af det næste. Men fortvivl ikke – for det er meget nemmere end du tror. Fremtidsforsker Anne Skare tager dig med på flyvetur ud i fremtiden, så du kan gå fra dagen med overblik, ro i maven og redskaberne til at satse på det rigtige.


Hvordan tager vi et social ansvar, når vi bygger planet- og menneskepositivt? Disse spørgsmål og flere diskuteres med udgangspunkt i bogen ’Byggeriets Doughnut’, som er baseret på den engelske økonom Kate Raworths principper om en økonomisk balance mellem et planetært loft og et socialt fundament.












Bygger vi rent faktisk bygninger til at leve i 50 år? Danmarks klimamålsætning er afhængig af byggeriets grønne omstilling, af at dansk byggeri markant og omgående reducerer miljøbelastninger fordelt over bygningers anslåede levetid. Vi arbejder i dag med en 50-årig betragtningsperiode, men hvad betyder det på klimakontoen, hvis bygninger ikke udnyttes så længe, skal renoveres, ombygges, transformeres eller bare nedrives, af den simple årsag, at vi ikke bygger til fremtidens behov? Og hvordan forholder vi os til de bygninger, der er her allerede, men står til nedrivning før deres praktiske levetid er ovre?
De to oplægsholdere kommer med deres bud på, hvordan byggeriet bliver bedre til, at håndtere begreberne fleksibilitet og tilpasningsevne så transformation bliver en naturlig del af dansk bygningskultur. Oplægget tager udgangspunkt i praktiske erfaringer med transformation af eksisterende byggeri, samt reflektion over, hvordan vi skal sætte nye mål til alt fra tilpasningskrav (EU’s bæredygtighedstaksonomi) til ydeevne af konstruktioner og bygningsdele.
Kåre Stokholm Poulsgaard partner, head of Innovation, 3XN/GXN
Kristoffer Negendahl, lektor, ph.d, DTU Construct
Aktører fra bygge- og solcellebranchen kommer med indfaldsvinkler til løsninger. Præsentation af nyudviklede Plug-ins til BIM.
København har udviklet sig fra nedslidt by til en af verdens mest attraktive metropoler at bo og leve i. En by for mennesker. Med et fokus på innovativ og bæredygtig byudvikling er København i dag fyldt med kilometervis af cykelstier, grønne byrum og et blandet boligmarked. Den bæredygtige og sociale byudvikling skal fortsætte, hvis også kommende generationer skal bo i verdens bedste by.


Kom til debat om klimakravene til nybyggeri i bygningsreglementet. Hvad er status efter godt 1 år med klimakrav, gør de en forskel, bør vi overhovedet bygge mere nyt, hvor langt er det realistisk at komme ned i klimapåvirkning, og hvordan spiller klimakrav sammen med ambitioner om regenerativt byggeri og cirkulær økonomi?
Debatten er modereret af Thilde Fruergaard Astrup, leder af Videncenter om Bygningers Klimapåvirkninger.








Det nystiftede Aarhus Center for Regenerativt Byggeri faciliterer en tværfaglig debat om, hvordan byggeriet skal bidrage til et regenerativt samfund, hvor byggeriet giver mere tilbage end det tager og hvad det stiller af krav til kompetenceopbygning og samarbejde i byggebranchen og (med) andre brancher. Debatten faciliteres af Christian Degn.
Moderator: Christian Degn








MicroShade®– en miljøvenlig teknologi, der løser udfordringen ved solafskærmning med lavt CO2-aftryk, reduceret energiomkostning og samtidig sikrer trivsel og indeklima. En effektiv solafskærmning, der er integreret i en termorude. MicroShade® består af mikrostrukturfilm, som nærmest er usynlig for øjet – herved bevares udsigten og et højt niveau af naturligt dagslys at lukkes ind.
Christian Lygum, salgsdirektør, Microshade
Michael Nielsen, intern salgschef, Glaseksperten
We shall explain the environmental issues and macroporous technology used for the first time, as well as how can it support the sustainability. By facing ever growing waste problem to humanity we found the way how to recycle leather waste and bring back to life by adding new properies. Moreover, in human history one of core elements challenging life was sand. It is still hard to control, it was covering villages and houses whether it was in the middle east or close to the Baltic sea. Using our innovation we brought new technical properties to sand, while producing exceptionally lightweight materials matching the highest standards for the building industry.
Dr Vladas Snieckus, MD, MBA, ph.d., Akses Swiss GmbH
Prof. Efim Vainerman, Akses Swiss GmbH
BUILD lancerer og demonstrerer LCAlive, et nyt gratis LCA værktøj med fokus på tidlig designfase for boliger. I udviklingen har der været to vigtige fokusområder: At gøre LCA beregninger på bygninger tilgængelige til så mange brugere som muligt, og at fylde værktøjet med materialer og løsninger, der kan bidrage til lavt klimaaftryk. Udviklingen af værktøjet er en del af projekt ’Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet’, som VILLUM Fonden og Realdania står bag. LCAlive er tilknyttet brancheværktøjet LCAbyg.






Når talen falder på regenerative bygninger, er det vi ser for vores indre øje; flotte bygninger, grønne facader, solceller, jordvarme, avancerede spildevands- og affaldsløsninger og godt indeklima, der holder brugerne sunde. Det kræver gode styringsløsninger og samtidig kommunikation mellem brugere og bygning og bygning og omverden. Derfor er digitalisering en vigtig brik i den praktiske virkeliggørelse af den regenerative bygning.
På denne learning session stiller Energiforum skarpt på digitaliseringens rolle i forhold til den grønne omstilling og den regenerative bygning. Vi har inviteret Henrik Lund Stærmose fra Neogrid til at fortælle hvordan data og kunstig intelligens konkret har hjulpet boligejere, boligselskaber og institutioner med at optimere driften og synergien med den grønne forsyning og Kasper Lynge Jensen fra Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma til at fortælle om deres erfaringer med mennesker, bygninger og digitalisering.
Henrik Lund Stærmose, Neogrid
Kasper Lynge Jensen, chef for sunde bygninger og digitalisering, Søren Jensen
In this talk, Michael Pawlyn will describe five fundamental shifts that will be required to make the transition to a regenerative paradigm. Based on his co-authored book Flourish: Design Paradigms for Our Planetary Emergency (written with Sarah Ichioka) he will make the case that this involves radically rethinking what it means to be human and how we relate to the rest of the living world.


Bliv klogere på ’’the power of nature’’
idverde Danmark og Building Green sætter fokus på ’the power of nature’.
Den naturinspirerede specialudstilling, designet og medfaciliteret af Opland, bliver mødested for den grønne branche og andre nysgerrige sjæle, der vil lære mere om, hvordan naturen bliver umulig at komme udenom i fremtidens byggeri. Her kan du blive klogere på aktuelle emner som biodiversitet, klimatilpasning, værdien af træer, LCA for landskab og mange andre temaer, der synliggør naturens evne til at løse store samfundsmæssige kriser — f.eks. klimaforandringer, tab af biodiversitet og lav mental sundhed.
Sammen med idverde Danmarks fem datterselskaber — OKNygaard, Malmos, Grøn Vækst, Lauge Bonde og ZinCo Danmark — er du sikret videndeling og praktisk erfaringsudveksling om, hvordan naturens potentialer kan aktiveres i planlægning, udførelse og drift af grønne områder for herigennem at understøtte skabelsen af mere modstandsdygtige samfund.
Du finder udstillingen på balkonen.
Under temaet ’Rebuilding’ udstiller Det Kongelige Akademi udvalgte eksempler på genopbygning fra overalt i verden. Projekterne tager afsæt i en bæredygtig genopbygning, som både tager hensyn til planeten og mennesker. Uanset hvor de er bygget og hvad, der er årsagen til, at der er behov for at gentænke og gen(op)bygge det specifikke sted, er omsorg, medfølelse og samskabelse fællestræk ved alle udvalgte projekter.
Fra en del af Realdania-udstillingen 4:1 præsenterer Det Kongelige Akademi, hvordan dansk/nordisk historisk byggeskik kan inspirere fremtidens bygningsdesign. Studier af byggeri med lokale og biobaserede materialer, skabelse af forskellige zoner i en bygning, traditionel detaljering og samlinger samt udnyttelse af principper som termisk masse, bygning i lag og tilpasningsevne er principper, der har potentiale til at bygge bedre til en mere bæredygtig, ressourcebesparende arkitektur i fremtiden.
Du finder specialudstillingen ved siden af cafeen.
ClimateCoating is a high-tech ceramic filter. Together with other ingredients, it can be used as wall paint. The ceramic filter has a major, positive influence on temperature and humidity regulation, light reflection and acoustics. It is ultra thin, extremely strong and elastic and is used indoors and outdoors. It is also a certified environmentally friendly liquid ceramic filter with a very long lifespan and properties that improve both living comfort and indoor climate in a room and reduce energy costs.
Henk van Leeuwen, director, ClimateCoating Benelux BV
Biodiversitetskrise og ekstremt vejr er blot nogle af verdens klimarelaterede udfordringer. Naturen er uundværlig i udviklingen af mere leve- og modstandsdygtige byer og landskaber, og den har en afgørende rolle for menneskers trivsel. Alligevel er naturen svær at få prioriteret.
Hvordan kan byggeriets parter understøtte tilblivelsen af naturbaserede løsninger og aktivere naturens potentialer?
Moderator: Søren Houen Schmidt, partner, Grandville














Rebuilding of the built environment is severely needed in societies facing conflict or natural disasters, be they immediate disasters and devastation, or ongoing irreversible climate change. When we rebuild, we have to balance both the urgent needs of the communities and the long term consequences of what and how we build. In this debate, we’ll discuss how to rebuild sustainably for the benefits of both people and planet.
Moderator: Ingeborg Hau, curator and consultant, Royal Danish Academy – Institute of Architecture and Technology










Det mest bæredygtige materiale er det, der ikke bliver brugt, så kan denne opfattelse anvendes som arkitektonisk strategi og muliggøre løsninger, der fungerer inden for planetens grænser? Denne session undersøger, hvilke designprocesser og æstetiske virkemidler vi skal arbejde med for at skabe et regenerativt byggeri, der ikke kun bygger mindre klimabelastende, men også bygger mindre.
Mikkel Thomassen, partner og stifter, Smith Innovation
Kim Lenschow Andersen, indehaver og stifter, Office Kim Lenschow
Vil du vide mere om innovation inden for bæredygtighed i byggeriet? Så besøg Innovation Stage på Building Green København, hvor du får sat fokus på innovation i byggeriet.
På Innovation Stage kan du høre spændende talere fortælle, hvorfor innovation er relevant og vigtigt. Derudover får vi besøg af en række interessante virksomheder, der fortæller om deres forskellige ideer, løsninger og hvordan de vil være med til at skubbe byggebranchen i en mere grøn og mere bæredygtig retning.
Du kan blandt andet blive klogere på, hvordan du med NBS Nordics gratis LCA-værktøj kan følge med i klimapåvirkningen af dit byggeri. Herudover præsenterer Dansk Facilities Management deres 3 nye guides og praktiske værktøjer i arbejdet med bæredygtighed i facilities management.


Studio Gang’s sustainability approach interweaves decarbonization with biodiversity strategies to create spaces that support new ways of belonging and connection to the natural world. A cross section of geographically diverse projects across the United States–including the David Rubenstein Treehouse at Harvard University, Beloit College Powerhouse, Nature Boardwalk at Lincoln Park Zoo, and Arcus Center for Social Justice Leadership–reveals unique solutions tuned to each specific site and climate.


Bygherrerne i projekt Boligbyggeri fra 4 til 1 planet arbejder ud fra en klar klimamålsætning på 2,5 kg CO2/m2. Men hvad med f.eks. biodiversitet, doughnut-økonomi og social regenerering? Skal det med, og hvordan kan det kvantificeres? Det diskuterer fire bygherrer, der hver især er i gang med meget forskellige pilotprojekter.
Moderator: Steen Breiner, forfatter og journalist










EU-taksonomien er omfattende, og den udvikler sig hele tiden. Det kan gøre det svært at forholde sig til den og ikke mindst omsætte den til det praktiske arbejde i hverdagen. Hvor ligger de største udfordringer i dag? Og hvordan overkommer vi dem? Rådet for Bæredygtigt Byggeri verificerer byggeprojekter i henhold til taksonomien, og i denne session kan du høre mere om det arbejde. Du kan også blive klogere på, hvordan du bedst griber taksonomiarbejdet an gennem konkrete nedslagspunkter i de vejledninger, Rådet har udarbejdet.
Amal El-Kaswani, teknisk fagleder, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Byggeriet skal være grønt, bæredygtigt, DGNB-certificeret, biobaseret, upcyclet, klimavenligt og CO2-neutralt. Og så skal det opfylde verdensmål, klimakrav, holde sig inden for doughnutten og nu skal det også være regenerativt. Giver de nye begreber mening eller blot (endnu) en anledning til greenwashing?
På tværs af byggeriets værdikæde indgår upcycling og planetære grænser som en helt naturlig del af vokabularet sammen med en række andre begreber, der på hver deres måde repræsenterer en tilgang til den bæredygtige omstilling. Der er verdensmåls-pins i jakkesættet og plaketter af guld og platin på bygningerne. Det går godt!
I hvert fald med at snakke om bæredygtighed. Men for branchen som sådan er der stadig langt til målet om rent faktisk at blive bæredygtig. Måske derfor, griber vi gerne nye begreber og perspektiver på bæredygtighed, som kan sætte endnu mere skub på den alt for træge omstilling?
Men giver de nye begreber, som fx regenerativt byggeri, faktisk mening og værdi? Eller skaber de mere forvirring og ikke mindst muligheden for at greenwashe? Og behøver det at være et problem så længe, vi stadig får bæredygtighed på dagsordenen?
Til denne helt særlige udgave af MorgenDAC på Building Greens hovedscene guider vi dig gennem bæredygtigshedslingoen anno 2023. Det gør vi sammen med journalist, forfatter og tidligere taleskriver, Villads Andersen, og Signe Kongebro, Global Design Director, og partner hos Henning Larsen Arkitekter. Vi hjælper dig med at gennemskue de nye begreber, så du enten kan udfordre dem som greenwashing – eller du kan lære, hvordan man anvender dem strategisk for at slippe af sted med at lyde mere bæredygtig, end du bygger.
Moderator: Anne Katrine Harders, programleder, Dansk Arkitektur Center






– debat om byggeriets værdiforståelse
Hvad er byggeriets værdiforståelse og hvordan kan byggeriet bidrage til grundlæggende forandringer fra en lineær økonomi med en monetær værdiforståelse til en cirkulær økonomi med en nuanceret værdiforståelse hvor både natur, miljø og sociale hensyn får en ligeværdig stemme? Hvad er byggeriets reelle omkostninger når forbrug af naturens begrænsede ressourcer indregnes, hvor langt strækker bygherres ansvar sig og hvilke konkrete handlinger kan gøre en forskel?
Moderator: Marta Katrine Sørensen, forretningsleder, Teknologisk Institut, sekretariatsleder, EPD Denmark










Byggebranchen har i dag en masse begreber og dokumentationskrav, som den skal forholde sig til – og ikke mindst leve op til. Og flere i byggeriet er godt på vej til at forholde sig til de nye krav ift. EU-taksonomien osv. Men det er ikke en nem opgave, der løses fra den ene dag til den anden.
Dansk Standard og ETA-Danmark A/S har redskaberne til at levere noget af den dokumentation, der kræves, men i forhold til regenerativt byggeri er der brug for at få samlet den eksisterende viden, for det er kun i fællesskab, at vi kan hjælpe branchen – uden vi skaber nye og unødvendige begreber.
Thomas Bruun, adm. direktør, ETA-Danmark
Poul-Erik Olsen, bæredygtighedschef, CG Jensen
Ejendomsselskabet Olav de Linde spiller en stor rolle i bevarelse og transformation af gamle bygninger, der udføres med respekt for bygningen og dens historie. Transition er bæredygtighedsrådgiver på det gamle Kornlager på Odense Havn, som transformeres til nyt kontorlejemål. For at sikre den gode arbejdsplads og et fleksibelt lejemål samt træffe de gode valg på en bred bæredygtighedsagenda er der mange valg, der skal træffes, analyser, der skal laves og løsninger, der skal implementeres.
Line Nørmark, partner og chef for bæredygtighed i byggeriet, Transition
Anders Lendagers oplæg vil kredse omkring konceptet om ”det regenerative byggeri” og hvordan man skaber arkitektur, der giver mere tilbage til planeten, end den forbruger. Arkitektur, der ud over at være æstetisk og funktionelt også producerer energi, lagrer CO2 i byggematerialer, skaber sundhed og trivsel, sociale potentialer og levesteder for biodiversitet.
I en gennemgang af Lendagers nyere projekter som TRÆ, Svanen, Grønttorvet, Sundmolen, Karstadt og Lisbjerg vil han vise, hvordan Lendager arbejder på at kvantificere projektets ”impacts” – det, de konkret bidrager med til deres omgivelser – ud fra centrale ”impact areas” som sundhed, det sociale, biodiversitet, vand, ressourcer, energi og innovation. Og hvordan man, ved at tænke holistisk og ud over de traditionelle bæredygtighedsstandarder, kan skabe arkitektur, der aktivt bidrager til at skabe positiv forandring i vores omgivelser.


Rasmus vil dele sin viden om kalkmørtel til nybyggeri, bedre arbejdsmiljø, mindre vedligehold og genbrug af materialer efterfølgende.
Rasmus Jørgensen, CEO, KALK
This panel will address why tackling emissions in embodied carbon is critical and can be done commercially, examine how product innovation and the implementation of financial mechanisms that mobilise capital are crucial and propose financial enablers that can help tackle this challenge. The panel will explore the challenge of moving further than embodied carbon and towards a regenerative economy approach and how this could work; an ecosystem approach that restores natural systems at the same time as meeting decarbonisation targets.
Moderator: Signe Fosgaard, director, GFI






Det Bæredygtige Element er et samarbejde mellem WE BUILD DENMARK og Building Green. Prisen hædrer dem, der gør en bæredygtig forskel i byggebranchen og som har medvirket til at gøre byggebranchen mere grøn. Prisen bliver uddelt på Building Green København hvert år. I 2023 er der særligt fokus på ‘Det Regenerative Byggeri’, og det lægges der vægt på i uddelingen af priserne.
PERSONPRISEN
Det er en ildsjæl, som har haft bæredygtighed med i designet, bygherren, som har valgt certificerede materialer, entreprenøren, som har insisteret på, at alt lys er slukket, når byggepladsen forlades. Vedkommende har nu muligheden for at blive anerkendt og modtage Det Bæredygtige Element – Personprisen.
PRODUKTPRISEN
Vi hædrer et produkt, der bidrager til et grønnere byggeri. Der finder mange spændende produkter, som bidrager til en mere bæredygtig bygge- og anlægsbranche. Et af de produkter sætter vi spotlight på med Det Bæredygtige Element – Produktprisen.
SAMARBEJDSPRISEN
Den uddeles til samarbejde og initiativer på tværs af aktører i værdikæden, som har haft bæredygtighed med i hele processen eller projektet. Det kan være mellem flere virksomheder, mellem organisationer eller andre typer samarbejde der vil blive anerkendt og modtage Det Bæredygtige Element – Samarbejdsprisen.
Faciliteret af Building Green og WE BUILD DENMARK. Prisen overækkes af fagjuryen.
Naturbaserede løsninger er svaret på klima- og biodiversitetskrisen. Men de mange ubekendte faktorer i arbejdet med etablering og drift af biodiverse arealer kalder på nye initiativer, fremgangsmåder og metoder på tværs af værdikæder.
Hvordan skabes dialog, samarbejde og fælles indsatser for at bevare og øge biodiversiteten?
Få inspiration – bl.a. med idverdes udgivelse ’’Planter & Biodiversitet’’.
Kristine Bergstein, bæredygtighedskonsulent, idverde Danmark
Vores byggematerialer er afgørende i den grønne omstilling og der er mange holdninger til, hvilke materialer vi skal og ikke skal anvende. Faktum er, at vi ikke kan bygge af ingenting, og selvom vi skal bygge mindre og både kan og skal blive bedre til at renovere og transformere vores eksisterende bygninger, så har vi brug for byggematerialer – også dem, som ikke er genbrugte og cirkulære.
På denne Learning Session kan du tage med Teknologisk Institut på inspirationsrejse i materialer. Vi ser på alternative materialer, biobaserede materialer, comeback til materialer og ikke mindst på, hvordan vi kan blive klogere på, hvordan de materialer vi anvender, opfører sig over tid i det danske klima.
Thomas Juul Andersen, sektionsleder, arkitekt MAA, Teknologisk Institut
Thue Trofod, forretningsleder, Teknologisk Institut
Et samfund i udvikling kræver gentænkning af de rammer og nedbrydning de søjler, vores lovgivning typisk definerer. Det gælder også i forhold til byudvikling, byggeri og anlæg. Her mangler samspil mellem forskellige love og regler, der ofte virker kontraproduktive i forhold til en ny bæredygtig virkelighed. I denne paneldebat sætter vi særlig fokus på sammenhængen mellem planloven og bygningsreglementet.
Moderator: Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen












Hvordan kan byggeriet sætte nye mål for at give mere tilbage til omgivelserne? Byggeriet har endnu ikke nået det vigtige delmål om at reducere C02 i forhold til Paris-aftalen. Der er dog allerede behov for at skubbe på og sætte nye standarder for et endnu mere bæredygtigt byggeri, der for alvor vender udviklingen og retter op på hidtidige belastning af kloden. I denne samtale mellem to progressive arkitekter – den etablerede og den ”up-and-coming” tager vi debatten om, hvordan arkitekten kan spille en rolle i det regenerative byggeri – og ikke mindst, hvad det vil betyde for arkitekturen.
Moderator: Natalie Mossin, arkitekt MAA, institutleder på Bygningskunst og Teknologi, Det Kongelige Akademi






Typically over 50% of embodied carbon relates to the building structure. Learn how clients, architects and engineers can make the decisions that have the greatest impact on reducing the environmental impact of our buildings. From adaptation of existing building stock, re-use through to new-build, we will demonstrate using projects examples and through the application of technology: how we can exceed the new Danish embodied carbon targets by focussing on structure.
Sabine Muller, associate director, Buro Happold. Paul Roberts, director, Buro Happold
Få en introduktion til, hvordan man med open source-design kan arbejde med cirkulære principper som komponent i regenerativt byggeri. Der tages udgangspunkt i ’design for disassembly and adaptability’ (DfD/A) både i forhold til nybyg, transformation og restaurering.
Du vil også få en introduktion til cirkulære principper realiseret i konkret design med et eksempel på en skillevæg, hvor over 80 pct. materialer genbruges direkte, når væggen flyttes. Johannes Greisen arbejder med DfD/A i praksis og har deltaget i oversættelsen af ISO20887 til dansk.
Johannes Manelius Greisen, arkitekt MAA, ph.d., ERIK arkitekter
Sidste år udkom Reduction Roadmap, der viser årlige, forskningsbaserede CO2-mål for dansk boligbyggeri, hvis vi skal bygge inden for Paris-aftalen og de planetære grænser. Den 2. november er teamet bag roadmappet – Artelia, CEBRA og EFFEKT – klar med det næste skridt, som lanceres på Building Green!





