The Biomimetic Office. Image credit Exploration Architecture

Fugleskeletter, søsnegle og ørkenarter – arkitekt Michael Pawlyn finder inspiration i naturen

Bæredygtigt byggeri kan ikke løse de problemer, vi står overfor. Vi er nødt til at bygge regenerativt, hvis vi skal vende udviklingen, lyder det fra den britiske arkitekt Michael Pawlyn. Han gæster Building Green København til efteråret, hvor årets tema er regenerativt byggeri. 

Lige siden de tidlige teenageår har Michael Pawlyn været interesseret i design, biologi og miljø. Men hvor andre ville vælge at gå den ene eller den anden vej, kombinerede han sine interesser til en karriere med fokus på biomimik og regenerativt design. Biomimik handler om at studere naturens strukturer og processer for at finde nye designs og måder at gøre tingene på, mens regenerativt design handler om at genrejse naturen og påvirke omverdenen positivt.

– Der er en gryende erkendelse af, at bæredygtigt byggeri ikke kan løse de problemer, vi står overfor. Bæredygtigt byggeri kan kun gøre mindre skade, ikke gøre det rigtigt godt. Vi skal bygge regenerativt, så vi påvirker omgivelserne positivt. Det handler om at se på planetens system som helhed og forstå, hvordan systemerne fungerer i stedet for kun at fokusere på menneskenes behov, som vi har gjort indtil nu, lyder det fra arkitekt Michael Pawlyn.

Michael Pawlyn. Credit: Cecilie Bannow

Naturen – den bedste udvikler

96% af alt levende på jorden består af kulstof, hydrogen, ilt og nitrogen. De resterende 4% er syv andre elementer. Mennesker derimod bruger alle grundstoffer i det periodiske system – heriblandt nogle meget problematiske stoffer. Vi skal lære af naturen, hvis vi vil skabe den nødvendige forandring, mener Michael Pawlyn, der i sin tegnestue Exploration Architecture arbejder med blandt andet biologer for at få inspiration til en mere ressourceeffektiv arkitektur.

– Naturen har brugt 3,8 milliarder år på at udvikle og forfine strukturer, der skaber de bedste livsbetingelser. Derfor søger vi mod naturen for at finde svar på nogle af de udfordringer, vi finder i vores projekter, siger Michael Pawlyn.

Radikal anderledes arkitektur

Et af de projekter er the Biomimetic Office Building – et koncept for en helt ny type kontorbygning med store mængder dagslys, minimalt materialeforbrug og optimalt indeklima. Her har teamet studeret blæksprutter, ørkendyr og fuglekraner for at finde formlen for en radikal anderledes arkitektur med minimalt materialeforbrug:   

– Vi fandt en metode til at reducere mængden af glas med 50% og stål med 65% alene ved at studere naturens løsninger. Hidtil har mange af naturens former været umulige at efterligne i en bygning, men nu gør 3D-print det muligt at gå den vej, siger Michael Pawlyn.

The Biomimetic Office. Image credit Exploration Architecture

Et andet projekt er i Indien, hvor opgaven lød på at tegne en tekstilfabrik, der var stort set klimaneutral, havde minimalt spild og et virkelig godt arbejdsmiljø. Tegnestuen samlede et hold, der inkluderede en biolog, en kemiker og en vandekspert og fandt nye metoder til at printe og farve tekstiler uden giftstoffer til glæde for vandmiljøet og biodiversiteten.

– Naturen er en stor kilde til løsninger på de problemer, vi står overfor. Det er kun et spørgsmål om tid, før folk finder ud af det og begynder at handle, slutter Michael Pawlyn optimistisk.

Du kan opleve Michael Pawlyn på Main Stage på Building Green København onsdag den 1. november kl. 14. 50 med foredraget: From sustainable to regenerative. Læs mere og tilmeld dig her.

Flere artikler
Ricardo FLores at Sustainable transformation on existing buildings
Buildings are loaded with memories of the uses and lives that occupy them