Din handling er altafgørende

Skrevet af Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov i forbindelse med #rydfladenforklimaet

Klimakrise eskalerer: 1,5-graders grænsen overskredet, havene når hidtil usete varmeniveauer, skovbrande hærger, og globale temperaturer når rekordhøjder. Til trods for gentagne advarsler fra klimaforskere om truende civilisationskollaps, udebliver handlingen, mens medierne forbliver alarmende tavse.

For lidt under 1 år siden skrev jeg et debatindlæg med titlen “De næste 12 måneder er afgørende for menneskeheden” Dengang skrev jeg at vi med stor sandsynlighed ville overskride 1,5 grader i 2024 og at dette ville medføre at adskillige tipping points ville overskrides og dermed gøre det umuligt at bremse klimafordringerne.

Fast Forward til i dag, ikke engang 12 måneder senere, og vi har allerede overskredet de 1,5 grader, havene er varmere end nogensinde med Nordsøen 6 grader over gennemsnittet samt større skovbrand og højere temperaturer end vi nogensinde har målt globalt. 

Forskerne advarer os om at civilisationen kollapser, hvis ikke vi handler omgående, men alligevel udebliver handlingen. Man skulle tro at civilisations kollaps ville sikre en forside, men medierne er stille, og størstedelen af befolkningen er uvidende om problemet og dets omfang. 

Medierne har et kæmpe ansvar for at vi ikke handler, og derfor var det også kærkomment at Iben Maria Zeuthen i sidste uge igangsatte en kampagne under hashtagget ryd fladen for klimaet, med denne kampagne blev det muligt for almindelige mennesker at råbe op og tage ansvar. Det er vigtigt, vi nu kollektivt lægger pres på, for vores handling er altafgørende. 

Din handling er altafgørende

Et berømt eksperiment fra 1960 af John Darley og Bibb Latané på Columbia University, kan tilbyde os en simpel forklaring på, hvorfor vi ikke handler på krisen. Eksperimentet inviterede studerende til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse. De studerende som takkede ja til eksperimentet blev bedt om at tage plads i et venteværelse i en af universitetsbygningerne, hvor de skulle udfylde et spørgeskema, før de blev interviewet 

De havde ingen idé om, at undersøgelsen kun var en dækhistorie, da det rigtige eksperiment fandt sted i venteværelset. Mens de udfyldte spørgeskemaet, begyndte røg at trænge ind i rummet gennem en lille ventil i væggen, og efter ​​fire minutter var der nok røg til at gøre det svært at se og forstyrre vejrtrækningen. 

Darley og Latané undersøgte, hvordan de studerende reagerede på denne røg i to forskellige tilstande. I den første tilstand var den studerende alene. I dette tilfælde undersøgte forsøgspersonerne altid røgen nærmere og gik derefter ud i gangen for at fortælle nogen om det.

I den anden tilstand var den studerende ikke alene. Der var to til tre andre personer i rummet, som var en del af eksperimentet og ansat af forskerne bag eksperimentet. De havde fået besked på ikke at reagere på røgen. De kiggede kun kortvarigt, skulderne op og fortsætte med at arbejde på spørgeskemaet. Hvis de blev spurgt indtil røgen, skulle de bare sige “Jeg ved ikke, hvad det er.”

Eksperimentet viste, at kun én ud af ti personer reagerede på røgen i scenariet, hvor der var andre mennesker i rummet. De resterende ni testpersoner reagerede ikke på røgen og forblev i lokalet i de 6 minutter som eksperimentet varede. Havde eksperimentet været en rigtig situation havde alle personer i rummet mistet livet. 

Præcis som personerne i eksperimentet ignorerer vi klimakrisen, fordi majoriteten af samfundet ikke reagerer. Vores behov for social konformitet gør, at vi ikke råber op og handler på problemstillingerne. For at vi kan handle på krisen, har vi alle et ansvar for at råbe op og gøre majoriteten opmærksom på “røgen” i lokalet. Vi skal alle råbe op, som var vi i panik. 

Du har magten til at ændre verden

Eksperimentet viser, at vores manglende handling og stiltiende accept er det, som i sidste ende gør at der ikke handles på kriserne. Vi bør i stedet gå i panik og forsøge at råbe de passive i lokalet op. Forskning fra Harvard University viser, at vi bare skal mobilisere 3,5% af befolkningen for at sikre politisk forandring. Det er derfor vigtigt, at vi alle tager ansvar og råber op. Det kan være skræmmende og svært, men alle stemmer tæller. Sammen kan vores opråb ændre verden, og sammen kan vi redde vores civilisation.

Hvis vi råber højt nok, kan magthaverne ikke gemme sig længere. Vi kan være det positive tipping point, som verden så desperat mangler. Du har magten, så brug den! Med #rydfladdenforklimaet kan vi samme lægge pres på medierne og magthaverne. Råb op, det gælder vores alle sammen fremtid. 

  • Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov, Arkitekt, head of innovation, Effekt
Flere artikler
Omfanget af det vi skal ændre er så enormt