urban transformation

Urban transformation skal både være til gavn for menneske og for planet

Hvad fokuserer I særligt på ved konferencen i Aarhus?

Vi har fokus på byerne. Derfor er vores hovedtema urban transformation. Vi kigger på den rolle, som byerne kan spille i forhold til at imødekomme den store klima- og naturkrise, vi står overfor. Der bliver brugt rigtig mange ressourcer i byerne. Rigtig meget energi, og det er der, mange af os bor. Derfor er
byerne et meget relevant sted at tage fat. Hovedtemaet handler om byudvikling for det gode liv. Og der tænker vi alt liv. Ikke kun mennesker. Men også planter og dyr. Vi har også biodiversitet med som et parameter.

Hvilke andre temaer arbejder I med?

Vores andet undertema er fokus på materialer på planetens præmisser. Der kan man få bud på løsninger med bæredygtige tiltag – både på scenerne og i udstillingen. Der er blandt andet fokus på cirkulær økonomi, biobaserede materialer og meget andet. Det er for at reducere vores unødvendige indflydelse på planeten. Inden for begge temaer kommer der nogle virkeligt spændende talere. Det er blandt andet Andrew Waugh fra Waugh Thistleton Architecture, der er verdenskendt for sine træbyggerier og Jan Gehl, som også er kendt verden over. Han deler sin indsigt i byudvikling og grønne byer. Jeg glæder mig også til vores åbningstaler, stadsarkitekt Anne Mette Boye fra Aarhus Kommune. Hun taler om intentionerne bag bytransformation, og hun taler også om noget, hun kalder for forandringskapacitet.

Hvad går forandringskapacitet ud på?

Med afsæt i forskellige byområder i Aarhus får man sat fokus på, hvordan vi kan tale om forandringskapacitet i forhold til bykultur, bystruktur, praksis. At transformere eksisterende bydele er
ofte meget kompleks og kræver en dyb forståelse af stedet.

Hvad er det klare budskab ved årets event i Aarhus?

Det er, at vi skal være ambitiøse på byernes vegne. Med urban transformation skal vi tænke ind, at det både skal være til gavn for menneske og for planet. Der er brug for, at byerne arbejder med ambitiøse bæredygtige tiltag.

Hvad vil I gerne opnå med konferencen i Aarhus?

Konferencen er flyttet til kongrescenteret, og det er en måde at sige, at det her event virkelig skal være mødestedet i Aarhus angående bæredygtighed i byggeriet. Vi vil gerne sende et signal om, at vi vil skabe en forandring, og at der kommer flere udstillere end tidligere. Vi har i år tre scener i stedet for to, og der er også plads til specialudstillinger, blandt andet én om at bygge biobaseret.

Læs hele Børsen Byggeri-udgivelsen her

Vil du med på Building Green Aarhus den 3. & 4. maj? Tilmeld dig GRATIS her og undgå kø i døren.

Flere artikler
Lene Espersen er med i debatten 'Bæredygtighedsklassen og træbyggeri' på Build in Wood. Læs et interview her.
Det er godt med politisk fokus på barrierer for træbyggeri