BoligVærkstedet; EFFEKT, MOE, Enemærke & Petersen, VELUX

Vi skal fremfor alt se på bygninger som et samlet økosystem

Lone Feifer arbejder som director of Sustainable Building hos VELUX Group, og på Building Green København den 2.-3. november kan du opleve hende på Main Stage sammen med Kasper Reimer fra EFFEKT, hvor de deler tankerne og ideerne bag byggeprojektet ’Levesteder’, der gentænker vores forståelse af bygninger. Sammen har VELUX, EFFEKT og MOE udforsket, hvordan byggebranchen kan understøtte menneskers og planetens sundhed.

I den her artikel kan du læse et interview med Lone Feifer.

Hvad er din baggrund og hvordan arbejder du med bæredygtighed?

Jeg er uddannet arkitekt MAA, suppleret med en postgraduate master i energi og grøn arkitektur i Danmark og Kina i 2011. Jeg arbejder som direktør for bæredygtigt byggeri i VELUX Gruppen, i Active House Alliance, i New European Bauhaus og bredt med design og innovation i det byggede miljø i Danmark og internationalt.

Lone Feifer, director of Sustainable Building, VELUX Group. Foto: Laura Stamer

Hvilke udfordringer og muligheder ser du overordnet inden for bæredygtigt byggeri lige nu?

Byggeriet imødeser en krisetid, både på grund af krig, stigende energi- og materialepriser, mangel på arbejdskraft, men også på grund af et nødvendigt nybrud i den rolle byggeriet har. Vi har i byggebranchen et stort potentiale for at komme med løsninger på hvordan vores hverdagsarkitektur – boliger, skoler, institutioner, kontorer – kan transformeres og etableres så det både giver løsninger og muligheder for 40% af de globale emissioner, og især for borgere og beboere. Det vigtigste er at vi i højere grad tænker byggeriet i kontekst, får koblet anlæg og drift, og at vi ser bygningsmassen som et økosystem for både planet og brugerne.

Hvordan og hvor kan byggebranchen skrue op for de bæredygtige ambitioner i dine øjne?

Vi kan gøre os umage for at tale klart og tydeligt til især politikere og forbrugere, mindre nitty-gritty på decimalerne og drop pedanteri og polarisering. Hold fokus på de store tandhjul, og bidrag til den generelle debat med perspektiver og nuancer. Undgå at gøre bæredygtighed til en sort/hvid diskussion. Brug kræfterne hvor det batter, både i byggeriet og med løsninger som har samfundsmæssig relevans, og lad kæphestene blive i egen stald.

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Vi er i gang med en slags ultraløb, hvor vi har mange marathon distancer foran os, men det vigtige er at vi ser det som et løb i stafetter, hvor vi giver viden og erfaringer videre til hinanden så vi kommer hurtigt frem til fælles løsninger. Partnerskaber er helt afgørende, vi skal drive innovation sammen i en konstruktiv ånd som forudsætning for at finde nye veje og løsninger sammen

Årets Building Green-tema er ’Vejen mod Absolut Bæredygtighed’. Hvad tænker du, der skal til for at vi kommer så tæt som muligt på Absolut Bæredygtighed?

Først og fremmest skal vi jo erkende at der er én planet, som er en absolut, det vil sige vi kan bruge den én gang og ikke 4 gange som vi gør i Danmark lige nu. Denmark Overshoot Day ligger i slutningen af marts! Det kræver meget af os, dels som forståelse, dels for hvordan vi anskuer byggeriet – vi skal fremfor alt se på bygninger som et samlet økosystem, ikke kun som enten anlæg eller drift eller nyt eller renovering. Det handler om den samlede bygningsmasse, og kontekst, og om at se på levetid for både produkter, tektonik og kvaliteten af design.

I hvor høj grad bør vi forholde os til de planetære grænser i hvert enkelt byggeri?

Den kommende lovgivning med LCA-beregninger og max for samme hjælper hele branchen til at rykke hurtigt frem ad samme vej. Vi skal forstå og fornemme den nye valuta, som en bygnings fodaftryk reelt er, på linie med kroner og øre.

Hvilke bæredygtige projekter synes du er spændende og nyskabende?

Udover ubeskedent at nævne vores eget partnerprojekt Levesteder, som pt. er under opførelse som prototype i Jernbanebyen, følger jeg nysgerrigt med hos 4 til 1 Planet, og mini CO2 etagehuset i Frederica, hos Home.Earth. Her arbejdes der med eksempelbyggerier, som netop tager stafetten op, og går de ekstra mil både i selve byggeriet, men også i forhold til at dele resultater, afprøve løsninger og fortælle om hvad der går godt og knap så godt. Det sidstnævnte er jo det vi lærer mest af, og forudsætningen for at vi kan skabe ægte innovation.

Hvad vil du gerne inspirere til bliver anderledes i byggebranchen?

Min opfordring bliver med afsæt i et citat fra David Chipperfield – ”Forskellen på god og dårlig arkitektur er den tid du bruger på den” – og addere at det også bliver den tid du tilbringer i den, skal se på den og hvor længe den lever.

Vil du høre mere til Lone Feifer og ‘Levesteder’?

Vær med på Building Green København og hør Lone Feifer fortælle om det spændende projekt ’Levesteder’. Læs mere og hent din gratis billet her.

Flere artikler
De nominerede til Det bæredygtige Element på Building Green
Og de nominerede til Det Bæredygtige Element 2020 er…