Træbyggeri er for mange forbundet med oplevelsen af, at der stadig findes mange barrierer, som bremser mængden af træbyggeri og hvad der kan lade sig gøre for træ. Arkitekten, ingeniøren, entreprenøren og leverandøren står hver især med udfordringer, men er disse de samme på tværs af værdikæden.
Anders Sørensen er bæredygtighedschef hos Enemærke & Petersen. På Build in Wood den 18. og 19. maj kan du opleve ham i en debat om hverdagens største barrierer for mere træbyggeri og hvordan kan vi sammen finde løsninger. I denne debat vil du blive klogere på, hvilke udfordringer der synes størst for de forskellige aktører i branchen. Du vil blive klogere på, om det er brandsikkerhed og akustik-krav, der er de største udfordringer eller om barriererne ligger mere i, hvordan vi som træbranche arbejder med dokumentation, argumentation og fakta. Du vil også kunne blive inspireret af at høre, hvad panelet ser som løsninger fremadrettet.
I denne artikel kan du læse et interview med ham.
Hvad er din baggrund, og hvordan arbejder du og din virksomhed med træ?
Min baggrund er at jeg har arbejdet med innovation, forretningsudvikling og bæredygtighed i byggebranchen de sidste 15 år.
Enemærke & Petersen arbejder meget med træ på vores byggeprojekter, og har en stor byggefabrik i Glostrup hvor vi laver prefab træ-elementer til vores forskellige byggerier. Samtidig har vi gjort en del ift. at genbruge træ fra vores byggesager til sekundært byggeri, og interimformål.
Hvad kan du godt lide ved træ som byggemateriale?
Træ er fleksibelt og nemt at bearbejde.
Hvad er de største udfordringer inden for træbyggeri lige nu i dine øjne?
Jeg tror en af de største oversete udfordringer lige nu er tolerancer. Det er vores oplevelse at der ikke arbejdes nok med tolerancer i tegningsmateriale ift. hvordan træ som organisk materiale vrider sig. Det påvirker elementproduktion og montage, og er en af de ting jeg hører meget fra vores folk i produktionen og på byggepladsen.
Hvordan får vi i dine øjne endnu mere træbyggeri i Danmark?
Der skal mere videndeling til. Jeg synes det er flot at flere bygherrer og producenter lægger resultater fra ex. brandprøvningsresultater ud til branche og konkurrenter, og så skal vi have set på hvad der modarbejder træbyggeri i lovgivning og regler.
Du deltager i debatten ”Hvilke er hverdagens største barrierer for mere træbyggeri og hvordan kan vi sammen finde løsninger?”. Hvorfor er det en vigtig debat?
Den er vigtigt fordi vi samler værdikæden i byggebranchen og får mulighed for at diskutere nogle af de emner der skal til for at få sat skub i mere træbyggeri. Jeg håber at jeg selv går fra snakken – og er blevet klogere på hvad vi i E&P yderligere kan gøre for at sikre mere træbyggeri.
Vil du høre mere fra Anders Sørensen?
På Build in Wood den 18. og 19. maj kan du opleve ham i en debat om hverdagens største barrierer for mere træbyggeri og hvordan kan vi sammen finde løsninger. Læs mere om konferencen her og tilmeld dig her.