Allerede fra næste år kommer klimakravene til at mærkes i byggebranchen, når livscyklusanalyser bliver en del af bygningsreglementet. På Building Green i Aarhus kan du blive klogere på de nye klimakrav og opleve spændende oplægsholdere, talks og debatter.
Efter to års standby indtager Building Green igen Aarhus. Det sker den 15. og 16. juni i Centralværkstedet, hvor der er lagt op til et brag af en fest med talere fra ind- og udland, spændende debatter og nye innovative materialer. Vi har store forventninger til det grønne byggetræf, der sætter bæredygtigt byggeri i centrum:
– Bæredygtighed er gået fra at være nice to have to need to have. Allerede næste år træder de nye klimakrav til byggeriet i kraft. Building Green giver branchen mulighed for at mødes, diskutere og blive klogere på de nye klimakrav, som træder i kraft allerede næste år, siger Sarah Elhauge, adm. direktør i Building Green.
Klimakrav fra 2023
Klimakravet (LCA) i den frivillige bæredygtighedsklasse indføres i Bygningsreglementet fra 2023, mens resten af bæredygtighedsklassens otte elementer fortsætter i en testfase. Alt nybyggeri over 1000 m2 får et loft på 12 kg CO2e m2 per år, mens nybyggeri under 1.000 m2 skal indlevere LCA beregninger. I den anledning er Green Building Council vært for en debat på Central Stage om LCA, hvor Hanne Tine Ring Hansen deltager. Hun er fagchef for regenerativt byggeri i ingeniørfirmaet Søren Jensen og forudser, at klimakravene vil forandre byggebranchen markant.
– Mange af vores projekter er et år fra en myndighedsbehandling. Derfor er vi allerede ved at implementere LCA på flere projekter, så de kan overholde kravene i 2023. LCA får store konsekvenser for byggeriet. Vi kommer til at få meget mere træ i konstruktionerne og arbejde med genbrugsmaterialer i langt højere grad end tidligere. Jeg tror også, at vi bliver bedre til at transformere bygninger fremfor at rive dem ned.
Gave til branchen
De nye klimakrav betyder at nogle materialer vil få svært ved at komme gennem nåleøjet, ligesom nogle bygningstypologier kan vise sig umulige at bygge, når CO2 aftrykket skal holdes til 12 kg CO2e m2 per år. For Hanne Tine Ring er der ingen tvivl om, at de nye krav er den rigtige vej frem:
– Mange bygherrer er gået efter det billigste eller at gøre, som vi plejer, fremfor det mest bæredygtige projekt. Når vi har foreslået dem mere bæredygtige løsninger, er det ofte blevet fravalgt pga. økonomi. Dette er med til at bremse omstillingen, fordi efterspørgslen på de mere bæredygtige løsninger halter. Nu skal de træffe klimavenlige valg. På den måde er klimakravene en gave til branchen. De tvinger os til at gøre det rigtige i forhold til miljø og klima.
Bæredygtighed et must
Klimakravene betyder, at alle led i byggebranchen skal have bæredygtige kompetencer. Rådgiverne skal tegne mere bæredygtige bygninger, entreprenørerne skal føre de grønne visioner ud i livet og producenterne skal levere grønne byggematerialer. På materialesiden bliver EPD’er et centralt værktøj til at måle den bæredygtige performance.
– Vi har længe presset på for at få flere bæredygtige byggematerialer. Lige om lidt bliver en klimavenlig produktion en præmis for at være i markedet. Siden 1. marts 2021 har vi oplevet en kraftig vækst i udbuddet af hyldevarer med en væsentlig reduktion af miljøpåvirkningen og udviklingen ser ud til at fortsætte. Bolig og Planstyrelsen har også en pulje, der gør det muligt for mindre producenter at søge om støtte til at udvikle EPD’er, så de kan komme med på vognen. Det er en god udvikling, vi er inde i. Vi har brugt ti år på at flytte os i sneglefart. Nu sker der virkelig noget, slutter Hanne Tine Ring.
Oplev debatten: Hvordan påvirkes byggeri af de nye klimakrav faciliteret af Green Building Council onsdag den 15. juni kl. 10.30 på Central Stage, Centralværkstedet, Aarhus.
Læs mere og tilmeld dig her: www.buildinggreen.eu/aarhus/