Læs et interview om stærke løsninger i byggeriet med Jørgen Søndermark fra Realdania
Jørgen Søndermark, arkitekt og projektleder, Realdania By & Byg

Stærke løsninger i byggeriet kan få stor betydning for fremtidens liv

Jørgen Søndermark er arkitekt og projektleder hos Realdania By & Byg. På Building Green Aarhus den 15. og 16. juni 2022 kan du blandt andet opleve ham i en debat faciliteret af AART om evaluering af bygninger i brug klæder dig på til bæredygtige valg.

I debatten vil panelets deltagere præsentere egne erfaringer med evalueringer af bygninger i brug og diskuterer, hvordan viden fra evalueringer kan klæde os på til fremtidens bæredygtige valg fra start til slut i vores projekter. Og hvis det er tilfældet, hvorfor arbejder byggebranchen så ikke mere på denne måde?

I denne artikel kan du læse et interview med Jørgen Søndermark.

Hvad er din baggrund og hvordan arbejder du med bæredygtighed?

Jeg er uddannet bygningsingeniør og arkitekt. Jeg kom til Realdania By & Byg i 2007 efter en længere årrække som kommunikationschef hos 3XN. Hos Realdania By & Byg, som er Realdanias bygherre-datterselskab, arbejder jeg fortrinsvis med udvikling af forsøgs- og demonstrationsbyggeri i 1:1. Temakredsen har været energireduktion, renovering, CO2-reduktion og indeklima.

Hvilke udfordringer og muligheder ser du inden for bæredygtigt byggeri?

Hele menneskeheden står overfor den indlysende udfordring, at vi ikke længere kan lukke øjnene for at vores ageren har rokket ved flere af de fundamentale balancer, som har gjort planeten til et ideelt hjem for os som art. Vi er nødt til at handle, og selvom vi har talt om klima og miljø siden mindst 70’erne, er alvoren nu ved at gå op for en større bredde af befolkningen. Dermed gryer forståelsen også, og det giver handlerum – og handlepligt for ikke mindst byggebranchen, som står for et meget stort samlet ansvar for udledning af CO2 og for pres på biodiversiteten. Muligheden er dermed også, at stærke løsninger i byggeriet kan få stor betydning for fremtidens liv på Jorden, så vi bærer et kæmpe ansvar – os i byggebranchen!

Når vi taler bæredygtigt byggeri er der mange svære valg involveret. Hvilke valg ser du som de sværeste pt.?

Det sværeste bliver at skabe reelt bæredygtigt byggeri. Det er umuligt at fastfryse den nuværende tilstand, og stoppe med at bygge. Så vi skal sikre, at de øvrige tendenser i samfundet, fx bevægelsen fra land mod by, udnyttes som momentum til samtidig at skabe en positiv forandring, også i byggeriet. Det kunne fx være ved at sikre, at vi bor smartere men mindre; at vi deler mere, men på en måde så det trumfer det individuelle, og at vi bosætter os i højere grad med frem for mod naturen og dens præmisser.

Hvilke tendenser inden for bæredygtigt byggeri tror du, vi vil se i fremtiden?

Jeg tror og håber, vi vil se byggeri, der skaber bedre, men mindre boliger. Byggeri, der kan udnyttes mere, så færre kvadratmeter giver flere muligheder. Jeg ser også for mig, at vi bliver langt mere bevidste om at udnytte og bygge videre på de allerede opførte ressourcer, så transformation og viderebearbejdninger bliver udfoldet. Biogene byggematerialer, som er regenerative og kan genbruges med lav energiindsats vil vinde frem, og vi vil få foldet hele feltet omkring biodiversitet ud, ikke mindst de mere ’kedelige’ steder som nede i jorden, hvor mikroorganismer og kryb & kravl skal sikre en væsentlig bedre grund for al den fauna og flora, der har sit livsgrundlag herudfra.

Hvilke bæredygtige projekter synes du er spændende?

Generelt er jeg optaget af de udviklingsprojekter, der rækker efter nogle af de ting, jeg nævner ovenfor. Helt ubeskedent synes jeg fx at Realdania By & Bygs projekter MiniCO2 Etagehuse, der undersøger vores primære byggematerialer for CO2 potentiale og nye løsninger, er spændende. Men jeg ville faktisk gerne mere ud i krogene for at se, hvad der gemmer sig af vilde fantasterier på fx boligminimering på den fede måde, på biodiversitet, og på nye byggematerialer skabt med bakterier, svampe osv. Jeg tror jo på, at det er ligesom den gamle forfatter Jules Verne – når han skrev om ubåde og rumraketter før de fandtes, satte han jo ideerne i verden, og gav urolige nætter til mere praktiske folk, der begyndte at overveje hvordan pokker det skulle lade sig gøre. Sådan har man forskellige roller at spille i udviklingen – nogen hitter på, andre eksekverer!

Du deltager i debatten faciliteret af AART, hvorfor er det en vigtig debat, og hvad håber du, der kommer ud af den?

I debatten snakker vi om det målbare og det mærkbare. Det handler om, hvordan vi kan vide noget som helst. Og at én ting er etablering af viden ud fra ’hård data’ – det er fuldstændigt afgørende at vide frem for at synes – så skal vi jo også indregne det menneskeligt ’irrationelle’; det vil sige vi skal have blik for adfærd. For vi opfører os ikke altid lige logisk. Derfor er viden om os selv og vores respons på design lige så afgørende for om nye ting får succes.

Vil du høre mere fra Jørgen Søndermark og være med i debatten?

Hør ham blandt andet deltage i en debat faciliteret af AART om evaluering af bygninger i brug klæder dig på til bæredygtige valg på Building Green Aarhus den 15. og 16. juni 2022. Læs mere her og tilmeld dig her.

Flere artikler
Dani Hill-Hansen on biobased materials
It really matters how biobased materials are created and how much we consume