Building Green og STARK sætter sammen fokus på bæredygtighed i praksis

Bæredygtighed for udførende SMV’er og håndværkere

SMV’er og udførende håndværksvirksomheder står for den største andel af byggeriet i Danmark, og de har dermed altafgørende indflydelse på, hvor hurtigt vi rykker byggeriet i en bæredygtig retning. Derfor havde den gruppe fået en større rolle på Building Green i november 2021.

I forbindelse med Building Green København 2021 opstod der et helt særligt samarbejde mellem den landsdækkende byggemarkedskæde STARK og Building Green. Det nye samarbejde udsprang af et fælles ønske om at rykke hele byggebranchen i en mere grøn retning og resulterede i et helt nyt område dedikeret til SMV’er på balkonen i Forum over de to dage Building Green varede.

På området ’Bæredygtighed i praksis – powered by STARK’ kunne de besøgende deltage i aktiviteter og få konkret viden gennem indlæg fra fagfolk. Alt sammen med bæredygtighed i praksis som omdrejningspunkt og med fokus på hvordan man nemt og effektivt bygger mere bæredygtigt. På området var der også en masse af STARKs nye bæredygtighedsambassadører, der stod klar til at rådgive og inspirere til mere bæredygtigt byggeri.

Håndværkere på besøg i Forum

De to dage i Forum var en stor succes med 8000 deltagere – og med flere håndværkere og SMV’er end tidligere år. En af de håndværkere, som deltog på Building Green og besøgte det nye område, var Anders Mainz fra tømrerfirmaet Anders Mainz ApS. Han er tømrermester og har arbejdet med åndbart og bæredygtigt byggeri de sidste 5 år. Anders Mainz var inviteret af sin sælger i STARK Hillerød. Her fik han også mulighed for at tale med nogle af STARKs bæredygtighedsambassadører. Han er glad for, at der bliver taget fat i den bæredygtige bølge:

– Bæredygtighed er noget, jeg har brændt for siden 2016, og jeg har kæmpet med blod, sved, tårer og økonomi som indsats det meste af tiden. I 2021 er der sket et markant skifte fra at ingen har villet have med det at gøre til at næsten alle vil have med det at gøre – også kunderne. Så det føles rigtig godt. Jeg er superglad for, at Stark griber fat om momentet nu og sætter standarden, da det kan rykke en del på branchen.  

Powered by STARK

Ideen med området var at bringe alle parter i værdikæden sammen for at vidensdele og tage de vigtige diskussioner. Det kræver samarbejde mellem hele værdikæden, hvis vi skal flytte byggeriet i en mere bæredygtig retning.

– Det er vigtigt at få en dialog på tværs af værdikæden i hele byggeriet, og vi vil gerne vise, hvad det er STARK kan bidrage med ude på byggepladserne, så vi sammen kan komme i mål med ønsket om mere bæredygtighed i byggeriet, fortæller Kristian Fribo, bæredygtighedschef i STARK.

Fribo var en af talerne på områdets scene. Her talte han om at vælge de rigtige materialer for at bygge grønt og han delte ud af sin viden om let tilgængelig dokumentation og certificeringer. For Kristian Fribo og STARK var området og samarbejdet med Building Green en stor succes:

– Tidligere har det været bygherrer og arkitekter, der har drevet agendaen – nu skal vi også have de udførende og andre aktører i branchen med på vognen. Og det har vi i høj grad fået på dette Building Green: Vi har haft dialoger med alt fra de største investorer og entreprenører over arkitekter og private boligejere til de små og mellemstore håndværkere, som er vores kernekunder. Vi har simpelthen ramt alle i værdikæden, så det har været en stor succes.

Vidensdeling var et af kodeordene for området, og STARK fik, udover spændende kontakter, også taget de gode diskussioner og samtaler om de forskellige problemstillinger, som vi skal løse for at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Men arbejdet slutter ikke her, lyder det fra Kristian Fribo:

– Nu skal vi bringe den viden ud i markedet til vores kunder og gøre dem til en aktiv spiller. Det vil vi blandt andet gøre ved at oplyse håndværkerne om det potentiale, der er for dem i at komme på forkant med bæredygtighed og de kommende lovkrav, som de skal leve op til.

Du kan se alle indlæg fra scenen på ‘Bæredygtighed i praksis – powered by STARK’ her

Flere artikler
Jeg håber at klima- og miljøbevidste valg bliver en naturlig måde hvorpå vi vurderer tilbud, projekterer og bygger