Bæredygtig brug af mursten - C F Hansen - Building Green

SMV’er bør inddrages noget mere i byggeprocesserne

Building Green København var der i 2021 ekstra fokus på bæredygtighed i praksis for håndværkere og SMV’er gennem rådgivning, konkret viden og netværk. Sammen med STARK lancerede Building Green området ‘Bæredygtighed i praksis – powered by STARK’ i Forum, hvor der var stor opmærksomhed på nemme og effektive måder for at bygge mere bæredygtigt.

I det nye område var der også opsat en scene til vidensdeling om bæredygtighed og grøn omstilling. Her kunne de besøgende blandt andet høre et spændende oplæg af murermester Max Kejser Mortensen fra Byggeselskabet C.F. Hansen, der talte om ’Hvad får jeg ud af at bygge bæredygtigt?’ C.F. Hansen har taget et valg om at bygge mere bæredygtigt, og de ‘sælger’ de bæredygtige valg til kunden uden at det resulterer i en merpris.

I følgende artikel kan du læse et interview med Max Kejser Mortensen.

Hvad er din baggrund og hvad arbejder du med til dagligt?

Min baggrund er murersvend, og derudover er jeg Afghanistan-veteran med en lederuddannelse inden for hæren. Jeg er opvokset på landet og har altid været et udemenneske, og derfor ligger naturen mig meget nært.

Hvorfor har C.F. Hansen taget et valg om at bygge mere bæredygtigt?

Vi havde en ideologi om, at ville bygge bæredygtigt af mange forskellige årsager. Den ene var helt ned i detaljen, hvor vi fokuserede på materialerne, og det andet et større billede, hvor udførelsesmetoder skåner vores medarbejdere til et godt arbejdsmiljø. Ydermere for også at se på bygherres fremtidige omkostninger til facility management.

For at give et eksempel: Lad os lege at 1m2 færdigt tag koster 3000 kr./m2 for et fast undertag med tegl/skiffer, hvor imod et asfalt-/tagpap-tag koster 750 kr. Dog får asfalttaget skader og udleder meget co2 og skal udskiftes efter relativ kort tid, er det så bæredygtigt? Er det bæredygtigt at opmure i en opmuringsmørtel, som er så stærk at stenen knækker fremfor fugen? Er det bæredygtigt at opmure skalmur i en hård mørtel, så det koster 10 gange så meget at udskifte fuger/stenene i et konventionelt hus med kalkmørtel? Er det bæredygtigt at overgive 40 % af overskuddet til sine medarbejdere i et FMBA frem for et konventionelt selskab med 1 ejer og 25 ansatte? Nej, det mener vi ikke, det er.

Vi kan være noget så hellige og ideologiske, men når dagen er omme, handler det om penge. Derfor har vi formået at udføre alt slags murerarbejde mere bæredygtigt og billigere end konventionelle byggerier.

Hvordan er bæredygtighed blevet en god forretning for jer?

Vores ideer, metoder og viden om bæredygtigt byggeri har ledt til et større overskud for virksomheden end ved brugen af konventionelle ledelsesmetoder, udførelsesmetoder og materialevalg.

Max Kejser talte på Building Green i det nye område Bæredygtighed i praksis - powered by STARK
Max Kejser Mortensen, murermester, Byggeselskabet C.F. Hansen

Hvordan mener du, at vi får flere SMV’er og håndværkere til at arbejde mere bæredygtigt?

Jeg mener, at SMV’er bør inddrages noget mere i byggeprocesserne. Lige nu bestemmer arkitekterne alt for meget. Det samme gør ingeniørerne. Håndværkerne er blevet sat af bussen for at sige det mildt, men også fordi håndværkere har været for dovne forhold til nytænkning igennem de sidste 20 år.

Jeg har kun én ting at sige, og det er, at bæredygtighed finder man hurtigst og bedst ved at finde sin indre købmand frem. Jeg ser penge over alt, og jeg har fundet ud af at bæredygtighed er en fremtidig milliardindustri både for producenterne men også for den udførende del af branchen.

Hvad er dine 3 bedste råd til SMV’er og håndværkere, der vil bygge mere bæredygtigt?

Vær innovativ, vær åben overfor alle mennesker og inddrag dine medarbejdere.

Hvad er dine tanker om området ’Bæredygtighed i praksis – powered by STARK´ på Building Green?

Jeg syntes, det var et rigtigt godt forum for virksomheder som os at være inviteret til af vores leverandør, det var vi meget glade for. Vi kendte jo allerede de folk som inviterede os, hvilket gjorde oplevelsen mere behagelig. Udover dette var det et kanon forum, hvor vi kunne sprede vores budskaber om bæredygtighed til både andre entreprenører, rådgivere og producenter mm.

Vil du høre mere til Max Kejser Mortensen?

Du kan se videoen fra Max’ indlæg på Building Green her. Du kan også opleve Max til STARKs dialogmøde om bæredygtigt byggeri den 7. december 2021 kl. 16-10.30. Læs mere om mødet her.

Flere artikler
There is a higher complexity and knowledge required when working with wood
There is a higher complexity and knowledge required when working with wood