Oplev Steven Holl på Building Green København
Foto: Richard Barnes

Lysende arkitekt dyrker optimismen og de gode ideer

Verden er fyldt med pessimister, men bygherrer og arkitekter skal dyrke de optimistiske ideer og arbejde for en bedre verden. Du kan møde den verdenskendte, lysende arkitekt Steven Holl på dette års Building Green København i Forum.

Den amerikanske arkitekt Steven Holl er kendt for at designe rum og lys med stor følsomhed. Han har netop afleveret en ny bygning til Museum of Fine Arts i Huston, hvor arkitekturen afspejler himlen udenfor. Store lysende baldakiner dækker den nye bygning, hvor konkave kurver spejler skyerne udenfor og trækker dagslyset ind. Undersiderne af de buede lofter bliver til lysreflektorer, der fanger og lader lyset glide ind. Hele bygningen er omsluttet af lysende glødende glasrør.

– Rørene er 30 tommer i diameter og kaldes en “kold jakke”. De tager Texas sollyset og trækker den varme luft op over bygningen. Når du ser på bygningen om natten, står rørene og gløder, siger Steven Holl. 

Økologisk innovation

Steven Holls særlige fokus på dagslys er i de senere år blevet fulgt op af en voksende interesse for økologisk innovation. Det handler om at tænke naturen ind i arkitekturen, så økosystemer bliver en naturlig del af projektet.

Vi arbejder med at genbruge overfladevand og etablere vandhaver med frøer, skildpadder og andre dyr. I Rhinebeck I New York har vi designet en lille dam med frøer. Vi tager vandet fra taget og leder det ned til dammen med frøer og skildpadder. I løbet af vinteren fryser vandet, og frøerne lever under overfladen. Når isen smelter, kommer frøerne ud igen. Det er en livscyklus og et lille greb, du kan gøre i ethvert projekt, siger Steven Holl.

Steven Holl, grundlægger af Steven Holl Architects

Positive forandringer

Steven Holl efterlyser mere økologisk innovation i moderne arkitektur og byggeri. Han mener, at vi skal gøre et større forsøg på at bevare de oprindelige landskaber. Udryddelsen af arter er en af de helt store kriser på planeten, men som eksemplet med frødammen viser, er det muligt at skabe positive forandringer:

Vi skal finde måder at genoprette og bevare det naturlige landskab, især globalt. Vi kan blive meget bedre til at skabe arkitektur, der forbedrer det enkelte menneskes liv og skaber mere biodiversitet. Se mit lille eksempel med frødamme. Jeg har bygget fem frødamme nu. De er fulde af frøer, og der kommer også salamandere. På en lille måde tager jeg fat på et af de gigantiske problemer, vi står over for på denne planet, nemlig bevarelse af de naturlige arter, biodiversitet, restaurering af levesteder og beskyttelse af dyrearter. Vi kan sagtens skabe positive forandringer, hvis vi vil, siger Steven Holl.

Alt er forbundet

Steven Holl er den sidste taler du kan høre på Main Stage og markerer dermed afslutningen på dette års tema: Alt er forbundet. Med temaet ønsker vi at adressere, hvordan vi som mennesker er forbundet med naturen, klimaet og hinanden. Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, skal vi tilbage til at tænke i helheder. Det gælder særligt i byggebranchen, hvor der er mange faseskift, og forskellige grupper afløser hinanden. Vi er nødt til at skabe sammenhæng på tværs, hvis vi skal skabe en mere bæredygtig byggebranche.

Oplev Steven Holl på Building Green Københavns Main Stage i Forum den 4. november. Du kan læse mere om Building Green her og du kan tilmelde dig gratis her.

Flere artikler
Ny onference om bæredygtige byggeprocesser
Ny konference om bæredygtige byggeprocesser