der er masser af international erfaring med biomaterialer

Der er masser af international erfaring med biomaterialer, så det er bare at smøge ærmerne op

Magnus Henriques er Co-founder af Havnens Hænder, der rådgiver, underviser og formidler om bæredygtige materialer, løsninger og principper inden for byggeri. Magnus Henriques deltager i debatten ’Bæredygtighed, CO2-aftryk, materialevalg og byggeteknik – hvad skal der til for at vi kan komme videre’ på den nye konference Biobaserede Byggematerialer den 1.-2. september.

I denne artikel kan du læse et interview med Magnus Henriques.

Hvad er din baggrund?

Jeg er udlært murer og har haft egen murervirksomhed siden 2007. Ydermere har jeg taget den 2-årige uddannelse byggekoordinator fra KEA og blev færdig i sommeren 2019.

Til daglig arbejder jeg med vores start up Havnens Hænder, der udelukkende promoverer, formidler og sælger biobaserede byggematerialer. Vi er tre selvstændige håndværksmestre, der har startet Havnens Hænder, og vi knokler alle tre for at få de biobaserede byggematerialer ud over rampen.

De tre iværksættere bag Havnens Hænder Mikkel Damgaard Nielsen, Magnus Henriques​ og Karl Nørgaard

Hvad ser du som de største udfordringer og problemstillinger i forbindelse med biomaterialer i byggeriet?

Det er et meget nyt felt, vi har bevæget os ind i, og der er ikke mange, der kender til disse materialer og hvordan man skal projektere og bygge efter de principper der følger med. Så kendskab og viden er de første steder vi har taget fat – herefter kommer hele lovgivningen omkring byggeri og at få branchen til at kigge på biobaserede byggematerialer, så vi kan finde frem til de løsninger og byggeprincipper, der skal til for at anvende disse materialer i større skala.

Der er masser af international erfaring at trække på, så det er bare med at smøge ærmerne og komme i gang – lige fra bygherre til projekterende, entreprenører og håndværkere til kunder.

Hvad skal vi være særlig opmærksom på, når vi bygger med biobaserede materialer? 

At vi gør det helhjertet. Det er ikke noget, man lige kan putte ind i løbet af en byggeproces. Der skal projekteres efter det helt fra start og tænkes ind allerede i programfasen af et byggeprojekt.

Ydermere er der visse begrænsninger, og de kan ikke anvendes alle steder, men der hvor de kan, skal vi bruge dem.

Hvilke muligheder giver biobaserede byggematerialer?

Først og fremmest giver det mennesket mulighed for at optage og binde CO2 i vores bygninger i stedet for at udlede CO2. Det er der KÆMPE potentiale i. Biobaserede materialer giver mennesket mulighed for at leve langt mere i pagt med vores natur og taler til alle sanser. Der er kæmpe potentiale i øget sundhed hele vejen fra de, der skal udføre – håndværkere – og til slutbrugere – dem, der skal bo eller arbejde i bygningerne.

Biobaserede byggematerialer er fri for skadelig kemi. Biobaserede byggematerialer kan bruges ved diffusionsåbne konstruktioner og der er endda perspektiver i, at der kan spares på dyre udluftningssystemer og energiforbrug i behovet for opvarmning og nedkøling af indeklimaet.

Kan du komme med tre bud på, hvordan vi bedst kan komme videre og bruge flere biobaserede byggematerialer?

  1. Støttekroner til forskning og afprøvning af biobaserede materialer og konstruktioner og til de kunder der gerne vil, men synes det er for dyrt eller mangler viden
  2. Samarbejde og dialog med landbruget, der er et stort potentiale i, at vi kan gro vores byggematerialer
  3. Mod og samarbejde – hele vejen rundt i branchen

Hvilke projekter synes du er spændende, når det kommer til biobaserede materialer?

Vores egne projekter:

DTU vil lave en test af hempcreteblokke, som vi skal levere, som består af efterisolering i et gammelt muret bygværk, der er beboet. Her skal måles på indeklimaet over en flerårig periode overfor mere konventionelle materialer.

I Bådehavnsgade i Københavns Sydhavn har vi en kunde, der snart er færdig med opførelsen af sit hus. Dette hus er spækket med gode materialer fra os og bygges efter diffusionsåbne byggeprincipper. Her bliver der brugt ler på indvendige vægge til et super indeklima. Hempcreteblokke i konstruktionen der er udført i træ, korkplader som facade, solceller og mange andre tiltag, såsom et vandbesparende badesystem der bruger op til 90 % mindre vand.

Logik og co:

Entreprenør med erfaring, vilje og mod i dette felt.

Udenlandske erfaringer:

  • Frankrig er langt fremme
  • England ligeså
  • Belgien og Holland
  • Sverige er også i gang
  • USA og Australien rører meget på sig og de ser store synergier med landbruget

Vil du høre mere om biobaserede materialer?

Vær med i debatten sammen med Magnus Henriques på Biobaserede Byggematerialer den 1.-2. september. Du kan læse mere om konferencen her og tilmelde dig her.

Topbillede: Isohemp, Havnens Hænder

Flere artikler
Vi er nødt til at forstå begrebet ”bæredygtighed” i et meget bredere og holistisk perspektiv