Vi har svært ved at give plads til mere bynatur og lade den udfolde sig på egne præmisser

Vi har svært ved at give plads til mere bynatur og lade den udfolde sig på egne præmisser

Catrine Grønberg Jensen er biolog og arbejder hos Aalborg Kommune, og sammen med Torben Ebbensgaard fra COWI holder hun et indlæg på Build for Biodiversity, hvor de fortæller om Aalborg Kommunes biodiversitetsstrategi: Rig Natur i Aalborg Kommune – en af de første og mest ambitiøse af sin art.

I denne artikel kan du læse et interview med Catrine Grønborg Jensen.

Hvad er din baggrund? Og hvad er dit professionelle forhold til biodiversitet?

Jeg er uddannet biolog fra Aarhus universitet, og arbejder som naturmedarbejder i Aalborg Kommune, både med forvaltning, sagsbehandling, strategiske planlægning og implementering af vores biodiversitetsstrategi. Det vil sige, hvordan vi omsætter ord til handling.

Hvad betyder biodiversitet for dig?

Det betyder utrolig meget 😊

Hvad ser du som de største udfordringer og muligheder for mere urban biodiversitet?

Det, jeg ser som de to største problemer, er 1) plads til naturens frie udfoldelse. Hver kvm i byen har en høj pris, og derfor mange interessenter som gerne vil disponere pladsen og 2) ordentlighedssyndromet. Vi vil alle gerne have at tingene skal se ordentlige ud, hvor vild natur kan synes uordentlig.

Hvorfor lukker vi ikke mere biodiversitet ind ad byportene?

Fordi vi har svært ved at give pladsen til mere bynatur, og svært ved at lade den udfolde sig på egne præmisser.

Hvilke projekter synes du er spændende, når det kommer til urban biodiversitet?

De projekter, hvor man sammenkæder naturområder ude fra det åbne land og ind i byerne, sikrer fire (friere) dynamikker og skaber synergieffekter mellem biodiversitet og klima. For eksempel de øgede vandmængder kan blive en ressource i forhold til at give plads til ny natur samtidig med at vi sikrer vores byer.

Hvem eller hvad inspirerer dig, når det kommer til biodiversitet? 

Steder som Knepp Castle, folk med store tanker og ambitioner.  

Hvad taler du om på Build for Biodiversity?

Jeg taler om, hvordan den strategiske biodiversitetsplanlægning på det overordnede niveau kan gribes an, og hvordan det implementeres i praksis. Hvordan vi kommer frem til resultater. Jeg håber, deltagerne bliver inspireret og ser en ide i at planlægge strategisk, så de kan sikre sammenhæng, kontinuitet og enighed i egen organisation.

Vil du høre mere om biodiversitet og biodiversitetsstrategi? 

Hør Catrine Grønberg Jensens indlæg på Build for Biodiversity den 3.-4. juni. Du kan læse mere om Build for Biodiversity her og tilmelde dig her.

Flere artikler
Vær med på konferencen Biobaserede Byggematerialer
Biobaserede byggematerialer på agendaen igen i år