Udfordringerne for biodiversitet er kampen om pladsen og manglende viden

Udfordringerne for biodiversitet er kampen om pladsen og manglende viden

Torben Ebbensgaard er biolog, specialist og projektchef, Vand og Natur, hos COWI. Sammen med Catrine Jensen, biolog, Aalborg Kommune, taler Torben på Build for Biodiversity den 3.-4. juni. Her vil de fortælle om Aalborg Kommunes biodiversitetsstrategi: Rig Natur i Aalborg Kommune. En af de første og mest ambitiøse af sin art.

I denne artikel kan du læse et interview med Torben Ebbensgaard.

Hvad er din baggrund? Og hvad er dit professionelle forhold til biodiversitet?

Jeg er biolog af uddannelse og arbejder professionelt med biodiversitet – planlægning, strategier, naturforvaltning, naturgenopretning, kortlægning af biodiversitet og -formidling.

Hvad betyder biodiversitet for dig?

Biodiversitet er for mig et helt centralt element, når jeg tænker på livets skønhed, æstetik, frihed, sundhed, plads/fri udfoldelse og omsorg. Jeg ser i min fritid på planter, fugle, sommerfugle, mosser, svampe. Jeg er lystfisker og jæger, og jeg bor på landet. Alt sammen giver mange øjeblikke, hvor jeg studerer og nyder biodiversiteten.

Hvad ser du som de største udfordringer for mere urban biodiversitet?

Jeg ser udfordringerne som kampen om pladsen og dermed også den høje pris på de eftertragtede dele af byerne, det klassiske syn på ‘orden’ kontra naturens friere udfoldelse og manglende viden om naturen, biodiversiteten og processerne i naturen og de muligheder der findes for at gøre det bedre.

Hvorfor lukker vi ikke mere biodiversitet ind ad byportene?

Samme svar som ovenfor: økonomi, manglende viden og forståelse for naturen og biodiversiteten samt ønsket om orden, rene linjer, som afspejler vores ‘overskud’ og kontrol.

Hvilke projekter synes du er spændende, når det kommer til urban biodiversitet?

Jeg synes følgende projekter er spændende:

  • Udarbejdelse af biodiversitetsstrategier for store og mindre områder
  • Synergi mellem klimatilpasning, biodiverse naturprojekter og rekreation
  • Rig natur i en rig kommune
  • ‘Vild med Vilje’ og ‘ Vild med Aalborg’, Vild med Favrskov o. lign.
  • NYE.dk/NYE Aarhus N,
  • Giv os naturen tilbage
  • Odense, Dalum papirfabrik, Odense Å

Hvem eller hvad inspirerer dig, når det kommer til biodiversitet?

Naturen selv motiverer mig, hver gang jeg er derude – til at hjælpe med at give den bedre muligheder for overlevelse. Rejser og oplevelser i naturen i udlandet øger min forståelse for økosystemerne, sammenhængene og behovet for indsigt og indsats. Jeg er også inspireret af David Attenborough og Jaques Cousteau, forskere, kolleger og naturfonde og foreninger med fokus på naturbevarelse.

Hvad taler du om på Build for Biodiversity?

Jeg taler om en biodiversitetsstrategi, som jeg og COWI har udarbejdet for/sammen med Aalborg kommune: Rig natur i Aalborg Kommune. Strategien beskriver baggrunden og nogle af de mange muligheder og metoder, der kan give naturen plads og gode livsbetingelser, både i by og land. Jeg taler også om processen, om udfordringer og kommer med gode råd til hvordan vi kan lykkes med det fælles projekt.

Vil du høre mere om biodiversitet og biodiversitetsstrategi? 

Hør Torben Ebbensgaards indlæg på Build for Biodiversity den 3.-4. juni. Du kan læse mere om Build for Biodiversity her og tilmelde dig her.

Flere artikler
Læs om Nina Kovh-Ørvads arbejde med bæredygtighed i byggeriet.
Vi skal gå skridtet videre og gennemføre bæredygtigt byggeri