Træ er helt unikt og mange andre materialer overlegent

Jo mere vi bruger træ, des mere kan vi formmæssigt med træ

Kim Herforth Nielsen, der er grundlægger og kreativ direktør hos 3XN, taler på konferencen Build in Wood den 18. og 19. maj 2021 om træets arkitektoniske kvaliteter. Her deler Kim Herforth erfaringer fra tegnestuens arbejde med at integrere træ i bygninger og at fremme cirkularitet i branchen. 

Læs et interview med Kim Herforth Nielsen i denne artikel. 

Hvordan arbejder du og din virksomhed med træ? 

I 3XN/GXN tror vi på, at træ ikke blot er fortidens, men også fremtidens byggemateriale. Vi gør os meget i at arbejde med træ blandt andet gennem integrering af trækonstruktioner i vores byggerier, som favner alt fra lave til høje og store såvel som små bygninger. Lige nu arbejder vi blandt andet med præfabrikerede elementer i et resort projekt, hvortil vi har udviklet et system til at samle bygningerne på stedet. For at nævne et andet projekt, udvikler vi også en bygning i Toronto på 12 etager, en 20+ etagebygning i Milano, samt et boligtårn i Schweiz, hvor træ indgår som konstruktion. I de nævnte projekter arbejder vi ikke kun med træelementer, men også med CLT, som det kan ses i Green Solution House på Bornholm. 

Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør, 3XN. Foto: Lasse Martinussen

Hvad kan du godt lide ved træ som byggemateriale? 

Mange ting — det rent bæredygtige i det, det vil sige at man igennem brug af træ lagrer CO2. Derudover er det et cirkulært materiale, idet det kan skrues sammen og tages fra hinanden, og så bidrager det tilmed positivt til indeklimaet.

Træet er også en dekoration i sig selv—det har en ambiance. Det er tydeligt på vores kontor i København, der ligger i Kanonbådshusene på Holmen og er af træ. De blev bygget for 250 år siden, og de står her stadig. Det vidner om, at hvis man behandler træ rigtigt, så holder det.

Hvad er de største dilemmaer inden for træbyggeri lige nu? 

Det største dilemma lige nu er at sikre brandsikkerheden og overholdelsen af brandregler, fordi myndighederne, der stiller krav for brug af træ, ikke er gearet til træ i den udstrækning og på den måde, det kommer i anvendelse i for eksempel højhuse. Branchen er allerede fuldt i gang med at formidle og undersøge træets potentiale gennem behandling, beskyttelse, og hvad træ i det hele taget kan i forhold til stål og beton. Men der er noget vej igen, nationalt såvel som internationalt. 

Dertil kommer, at træ er et naturmateriale, og derfor skal behandles og have luft. Det kalder på vedligeholdelse, når det bruges som beklædning og gør desværre, at mange stadig beslutter sig for at beklæde bygninger med aluminium etc.

Hvad er de arkitektoniske muligheder og udfordringer ved træ? 

Jeg tror på, at jo mere vi bruger træ, des mere kan vi også formmæssigt med træ. De første bygninger i træ var firkantede, men vi har selv indset, at man kan lave former som med andre materialer. Træets begrænsning er, at det har en bestemt størrelse, men det giver samtidigt arkitektoniske muligheder for, hvordan det kan sættes sammen til konstruktioner. Hvis man arbejder inden for de fysiske regler og begrænsninger for, hvad træet det kan, så åbner det op for at arbejde parametrisk og organisk med træ på utrolig inspirerende vis.

Hvad taler du om på Build in Wood? 

Jeg kommer til at tale om 3XN/GXNs arbejde med træ gennem belysning af eksempler, der strækker sig fra vores udvikling af små og op til store enheder i træ, og dermed fremhæve centrale erfaringer og muligheder, vi har mødt i de arbejdsprocesser. Jeg håber, at publikum herigennem inspireres og får mod på at tænke ud af boksen i deres brug af træ i byggeriet.

Vil du høre mere om træbyggeri fra Kim Herforth Nielsen? 

Hør Kim Herforth Nielsen tale på konferencen Build in Wood den 18.-19. maj. Du kan se programmet her og tilmelde dig konferencen her

Topbillede: Green Solution House

Flere artikler
Jacob Blak Henriksen snakker om bæredygtige valg på Building Green Aarhus.
Det bæredygtige valg handler om villigheden til at påtage sig risiko