Det behøver ikke være svært at bygge bæredygtigt. På Building Green Aarhus den 3. & 4. maj 2023 sætter STARK og Building Green fokus på bæredygtighed i håndværkerhøjde.
Specialudstillingen “Bæredygtighed i praksis – powered by STARK” er et samarbejde mellem Building Green og den landsdækkende byggemarkedskæde STARK. Samarbejdet udspringer af et ønske om at flytte byggeriet i en mere grøn retning.
STARK har et stort udvalg af grønne materialer og produkter, og enorme mængder data, der gør det lettere for alle aktører i byggebranchen at træffe de mest klimavenlige valg, der gavner planeten og miljøet.
Som noget helt nyt kan vi præsentere Innovation Stage på Building Green Aarhus. Her kan du opleve kortere indlæg og et program, der kombinerer pitches fra start-ups med specialister og spændende viden om nye projekter.
Du kan blandt andet få en masse inspiration om biobaserede løsninger til byggeriet og konkret information om hvordan vi bruger eksisterende byggematerialer igen og igen.
Vi glæder os til at løfte sløret omkring det fulde program og du vil snart kunne finde en oversigt over talerne her.


Vi står i en akut klima- og naturkrise, og byggeriet og brugen af byggematerialer har en stor del af ansvaret. Derfor er det vigtigt, vi ser nærmere på, hvordan vi fremover kan gøre brug af løsninger og materialer, der ikke skader planeten, klimaet, naturen og menneskeheden unødigt.
En del af løsningen er at bruge flere biobaserede byggematerialer, der er fornybare, CO2-neutrale og kommer fra naturlige ressourcer. Materialer som for eksempel halm, hamp, ålegræs, tang mv. kan være med til at sænke klimaaftrykket på byggematerialer, men det kræver at byggebranchen ser det store potentiale og oplever materialerne på første hånd.
På Building Green Aarhus kan du besøge en specialudstilling, der udelukkende fokuserer på biobaserede materialer og løsninger til byggeriet.
Intentionerne bag bytransformation er ofte byvækst, øget bykvalitet eller et ønske om omstilling til mere bæredygtige bydele. Byomdannelse i den eksisterende by viser sig dog ofte at være kompleks og stiller store krav til en dyb forståelse af stedet. Med afsæt i forskellige byområder i Aarhus, får du sat fokus på, hvordan vi kan tale om bydeles forandringskapacitet, og på betydningen af at arbejde nuanceret og tilpasset i forhold til f.eks. bydeles bystruktur, bykultur, praksis, fortællinger, rumlige kvaliteter og bygningers tilpasningsdygtighed.


Med indførelsen af klimakrav i bygningsreglementet ser vi for første gang, at hensyn til planeten får en direkte indflydelse på den måde, vi planlægger, designer og udfører byggeri på. Vi har sat fokus på CO2 og LCA, men måske er det blot startskuddet til en omstilling af byggeriet, hvor bæredygtighed og de planetære grænser bliver afgørende parametre? Det kræver dog, at vi får integreret de nye krav i byggeprocessen – og den nye forståelse af, hvad der er vigtigt, når vi bygger.
Med afsæt i den kommende vejledning om LCA-processen inviterer Værdibyg til en diskussion af, hvordan CO2 kan blive en afgørende beslutningsparameter i byggeprocessen. Og hvordan det potentielt kan klæde byggebranchen på til for alvor at bygge på planetens præmisser.
Moderator: Stephan Sander, seniorprojektleder, Værdibyg.








Vi skal have kortlagt alle større bygningstypologier i Danmark og oprettet bygnings- og materialebanker. Ved at skabe overblik over indlejret energi, ressourcer, anvendelse og potentiale kan vi hjælpe bygningsejere med at træffe bæredygtige beslutninger om deres eksisterende bygninger. Circle Bank har et bud på, hvordan processen kan automatiseres og målrettes det professionelle marked.


På udstillingen sætter VIA University College Aarhus fokus på brand som en designparameter til at lave sikre biobaserede konstruktioner. Her kan du se resultater fra forsknings- og udviklingsprojektet og få den nyeste viden fra aktuelle brandtests. Du kan opleve mock-ups, som er udviklet og bygget i samarbejde mellem bygningskonstruktøruddannelsen hos VIA og tømreruddannelsen på Aarhus Tech samt tilknyttede brancheaktører.
Genbrugsmursten, træbjælker og gammelt jern. Ejendomsselskabet Olav de Linde genbruger gedigne materialer i deres mange bygningsrenoveringer. Sådan har det altid været for virksomhedens grundlægger Olav de Linde, der ikke kan lide at smide ud. I dag har de et stort genbrugslager fyldt med brugte byggematerialer og beholder stort set altid de bygninger, som de køber og renoverer. Det betaler sig ofte på den lange bane. Hør om deres tilgang og erfaringer, når Olav de Linde giver indsigt i nogle af de projekter, hvor der er fokus på kvalitet, gode materialer, genbrug og CO2-neutralitet.


I præsentationen vil du høre om hempcrete som helhed. Til en start vil vi præsentere os selv i HampByg, hvad vi laver og hvorfor brugen af biobaserede byggematerialer er relevant at tale om netop nu. Vi kommer ind på bæredygtigheden af materialet i sig selv, samt hvordan man bygger med hempcrete nu og i fremtiden. En lille gennemgang af vores arbejde ligger sidst i præsentationen, hvor der også vil være mulighed for at stille spørgsmål.


Kom og hør om overskrifterne i Svanemærkets kommende kriterier for nybyggeri, der lanceres medio maj 2023.
I de kommende kriterier for svanemærket byggeri bliver der især strammet på de krav, der kan være med til at reducere klimabelastningen og fremme den cirkulære økonomi. Og som noget nyt bliver det fremover også muligt at certificere kontorbyggeri.
På scenen løfter Svanemærket sløret for de største nyheder i den kommende kriteriegeneration 4.0 for svanemærket byggeri, som lanceres medio maj 2023.


Innovationsmiljøet Construction Center Denmark er til hverdag en fysisk hub og mødested for nye teknologier, iværksættere, virksomheder, forskning, talent og ikke mindst stærke partnere fra den etablerede byggeindustri.
På tværs af morgendagens teknologier, byggeindustriens netværk, partnerskaber og fælles udviklingsprojekter, accelererer Construction Center Denmark de innovative løsninger og forretningsmodeller, der bliver afgørende for den grønne transformation på tværs af byggeindustrien. Ved at forene industrien og iværksættere er målet: At løfte og geare innovationshøjden i byggeindustrien nationalt!
Lad dig inspirere, når iværksættervirksomheder fra Construction Center Denmark præsenterer nyeste teknologier og services.
Træ omtales ofte som et CO2-neutralt byggemateriale, men kun 8 % af vores samlede træforbrug ender i bygninger, hvorimod op til 90% går til energiformål. Mere end halvdelen af hugsten fra danske nåletræsplantager består af de såkaldte udtyndingstræer. Disse træstammer når aldrig savværkerne, men hakkes op til flis og brændes med det argument at de tynde stammer ikke kan bruges til bygningsformål. I sit afgangsprojekt ved Arkitektskolen Aarhus har Lukas Wassberg undersøgt denne oversete resurse for at se om træets særlige egenskaber kan udnyttes arkitektonisk såvel som konstruktivt. Resultatet er et idékatalog med fire forslag til hvordan træet måske kan finde anvendelse i byggeriet og dermed lagre frem for at udlede CO2.


I Aarhus’ midtby er det nye bykvarter Trælasten ved at tage form. Den tidligere industrigrund gennemgår en transformation, der skal munde ud i en ny blomstrende bydel. Eller byfællesskab om man vil. Ledetrådene ’fællesskab’ og ’bæredygtighed’ har været bærende temaer i udviklingen af bykvarteret. I debatten vil deltagerne med udgangspunkt i Trælasten drøfte, hvordan vi skaber succesfulde byfællesskaber. Hvordan sikrer vi den rette balance – både mellem det fælles og det private? Og mellem mennesker og natur?
Moderator: Christina Korsbek Olsen, arkitekt og byudvikler, Esbjerg Kommune.








Hvad sker der, hvis man ser udviklingen af byer, bydele og gader som en stor social infrastruktur, der er holdt sammen af mennesker? Liselott deler konkrete eksempler om hvordan data kan inspirere til at designe inkluderende i det offentlige rum. Hvordan kan en bedre forståelse for forskellige menneskers adfærds- og bevægelsesmønster bidrage til trygge og imødekommende byrum? Og hvordan kan et bedre indblik for hvad som får folk til at føle sig hjemme bidrage til en by der inviterer til sameksistens?


Med udgangspunkt i den prisvindende Downsview-masterplan i Toronto, Canada, vil Signe Kongebro dele sine arbejdsmetoder og Henning Larsens “life-centered”-tilgang til byplanlægning.
Med fokus på visionen for den godt 2 km2 store masterplan, som er designet af Henning Larsen, SLA og KPMB, vil Signe præsentere hvordan konceptet “15-minutters byen” vil transformere den tidligere Downsview lufthavn til en bæredygtig, fleksibel og sund bydel fuld af natur og åbne pladser.


Strå, ler og et manifest for planetært rimelige boliger. Det er, hvad tre hold af arkitekter og ingeniører arbejder med i hvert deres projekt under initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. Projekterne skal udstilles som prototype på UIA 2023 i København. Men kan næste generations visioner omsættes til reelle boliger og arkitektur, som nogen vil bo i? Og er arkitekter, ingeniører og bygherrer klar til at løfte opgaven? Mød de tre hold til en debat om fremtidens boliger og byggematerialer.
Moderator: Steen Breiner, forfatter og journalist












Med baggrund i de ambitiøse målsætninger i den grønne omstilling er der fokus på at få aktiveret alle former for vedvarende energi. Her spiller solcelleteknologien en vigtig rolle, som en betydelig bidragyder til opfyldelse af målene. Det skyldes ikke mindst, at solceller i dag er meget konkurrencedygtige og kan producere den billigste kWh elektricitet. Desuden viser erfaringerne, at solceller har en meget lang levetid og efter 25 års drift fortsat har en meget høj performance.
Solceller kan allerede i dag indgå i byggeriet som tag, facade, solafskærmning – en udvikling, som givetvis vil fortsætte i de kommende år med spændende materialer og løsninger. Hør, når formand for Dansk Solcelleforening og indehaver af FKSol fortæller om at producere energi tæt på forbrugsstedet uden tab og omkostninger i forsyningsnettet.


Social bæredygtighed er essentiel for at sikre miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt byggeri. Men social værdiskabelse vægtes oftest ikke i byggeprocesser, og offentlige investeringer anvendes, uden at social effekt vurderes.
Danske Arkitektvirksomheder sætter fokus på social bæredygtighed for at drøfte hvad der skal til, for at beslutningstagere kan sætte mål for og evaluere social værdiskabelse på lige fod med klima og økonomiske mål i urban transformation. Samtalen vil blandt andet tage afsæt i NYE-casen.
Moderator: Vibeke Grupe Larsen, ph.d., forsker i verdensmål og bæredygtighed, Danske Arkitektvirksomheder








Grundlægger af Lundby Ler Laboratorium Kristian Harting fortæller om sin kærlighed til et af verdens ældste og mest bæredygtige byggematerialer og sit arbejde med at få det ind i moderne byggeri.


Aarhus skal udvikles bæredygtigt med en bystruktur, der har fokus på kommende generationers gode hverdagsliv. Vi skal også vælge klogt i forbindelse med eksempelvis materialer til anlæg, jordhåndtering og ved beplantning i byrum, hvor vi med de rigtige valg kan øge lokal biodiversitet og omdannelse af CO2.


There is an urgent need for change to mitigate the climate crisis, and Waugh Thistleton Architects suggest a global shift towards renewable, bio-based materials. The studio is well known for being a long-standing advocate of timber and a practice dedicated to deliver beautiful buildings and places that acknowledge their effect on people and the planet. In this talk, award-winning Andrew Waugh will share insights into a few pioneering projects and address some of his key findings when creating low impact architecture and innovative construction.


Lær hvordan du med innovativ teknologi kan automatisere valideret LCA processer med op til 100 % for kontinuerlig indsigt igennem hele projektets livscyklus, direkte fra BIM. Du lærer også, hvordan du kan drive dyb og værdifuld indsigt på tværs af hele projektholdet mod et mere bæredygtigt byggeri, så I kan spare tid, ressourcer og CO2 på alle jeres byggeprojekter.




Kriserne står i kø, og det skaber store komplekse udfordringer, også kaldt “wicked problems”. Til at løse nogle af de vilde problemer kan byerne spille en stor rolle. I denne samtale vil Jesper Pagh og Stephen Willacy, som begge har flere års erfaring med rollen som stadsarkitekt, indgå i en samtale om, hvordan arkitekturen kan bruges som katalysator for positiv forandring i byer. Hvordan kan arkitektur bruges som middel (fremfor et mål i sig selv) til at bidrage til at løse de vilde problemer? Hvordan følger man op på, hvad der virker i praksis og for hvem, når byen er bygget og taget i brug?
Moderator: Johanne Mose Entwistle, associeret partner, effektchef, AART






I anledning af Arkitekturåret 2023 og UIA Verdenskongressen for Arkitekter lancerer Arkitektforeningen en ny guide til 60 danske projekter inden for arkitektur, landskabs- og byplanlægning. Projekter, som er placeret over hele landet og er vidt forskellige, og som på hver deres måde bidrager til en mere bæredygtig udvikling.
Til lanceringen vil arkitekt Rie Øhlenschlæger fra AplusB og Arkitektforeningen Østjylland præsentere tankerne bag guidebogen og i samtale med arkitekt Esben Dannemand Frost fra Anna Mette Exner Arkitektur udfolde projektet: Fra stald til bolig – ét af bogens eksempler.




Det behøver ikke være svært at bygge bæredygtigt. På Building Green Aarhus den 3. & 4. maj 2023 sætter STARK og Building Green fokus på bæredygtighed i håndværkerhøjde.
Specialudstillingen “Bæredygtighed i praksis – powered by STARK” er et samarbejde mellem Building Green og den landsdækkende byggemarkedskæde STARK. Samarbejdet udspringer af et ønske om at flytte byggeriet i en mere grøn retning.
STARK har et stort udvalg af grønne materialer og produkter, og enorme mængder data, der gør det lettere for alle aktører i byggebranchen at træffe de mest klimavenlige valg, der gavner planeten og miljøet.
Som noget helt nyt kan vi præsentere Innovation Stage på Building Green Aarhus. Her kan opleve kortere indlæg og et program, der kombinerer pitches fra start-ups med specialister og spændende viden om nye projekter.
Du kan blandt andet få en masse inspiration om biobaserede løsninger til byggeriet og konkret information om hvordan vi bruger eksisterende byggematerialer igen og igen.
Vi glæder os til at løfte sløret omkring det fulde program og du vil snart kunne finde en oversigt over talerne her.


Danmarks højeste hybridbygning TRÆ er under opførelse i Sydhavnen, Aarhus. Projektet er udviklet i et samarbejde mellem PFA ejendomme, Kilden & Hindby, Lendager arkitekter, MOE og entreprenør Kaj Ove Madsen med støtte fra Aarhus Kommunes klimafond. Hør Rune Kilden fortælle om erfaringerne med at udvikle et byggeri med træ og genbrugsmaterialer. Hvilke udfordringer og muligheder møder man som bygherre, når man udvikler et ambitiøst byggeri som TRÆ.


Vi står i en akut klima- og naturkrise, og byggeriet og brugen af byggematerialer har en stor del af ansvaret. Derfor er det vigtigt, vi ser nærmere på, hvordan vi fremover kan gøre brug af løsninger og materialer, der ikke skader planeten, klimaet, naturen og menneskeheden unødigt.
En del af løsningen er at bruge flere biobaserede byggematerialer, der er fornybare, CO2-neutrale og kommer fra naturlige ressourcer. Materialer som for eksempel halm, hamp, ålegræs, tang mv. kan være med til at sænke klimaaftrykket på byggematerialer, men det kræver at byggebranchen ser det store potentiale og oplever materialerne på første hånd.
På Building Green Aarhus kan du besøge en specialudstilling, der udelukkende fokuserer på biobaserede materialer og løsninger til byggeriet.
De tidlige beslutninger i den urbane transformation er helt afgørende ved hvert eneste byggeri, og det kræver øget gennemsigtighed i design- og beslutningsprocesserne. På samme tid skal vi have øje for bæredygtighedsledelse – både internt og på tværs af virksomheder og organisationer. Det skaber mulighed for at øge motivation og modet til at træffe de valg, der er nødvendige og ambitiøse nok. Dette indlæg kommer ind på konkrete erfaringer med bæredygtighedsledelse og bud på ambitiøse løsninger.


På udstillingen sætter VIA University College Aarhus fokus på brand som en designparameter til at lave sikre biobaserede konstruktioner. Her kan du se resultater fra forsknings- og udviklingsprojektet og få den nyeste viden fra aktuelle brandtests. Du kan opleve mock-ups, som er udviklet og bygget i samarbejde mellem bygningskonstruktøruddannelsen hos VIA og tømreruddannelsen på Aarhus Tech samt tilknyttede brancheaktører.
Øget parløb mellem store byggevirksomheder og start-ups vil give byggeindustrien et markant og afgørende innovationsløft!
Igennem pitch og paneldebat “live on stage” forener vi stærke foundere og start-ups med videnstunge eksperter og aktører fra den etablerede byggeindustri.
Vi tager puls på det afgørende samarbejde mellem nye iværksættervirksomheder og store etablerede spillere fra byggeindustrien, med afsæt i iværksættervirksomhedens “rejse” og forretningspotentiale.
For hvordan anvender man som iværksætter de store byggevirksomheders styrke, erfaring og markedsindsigt, i en sådan form, at man som start-up stadig drager fordel af at være agil og kunne eksperimentere med nye attraktive samt innovative løsninger? Hvordan etableres et parløb, mellem start-up og den etablerede byggeaktør, hvor begge parter udnytter hinandens styrker – og hvor den etablerede virksomhed fra byggeindustrien typisk skifter rolle undervejs i samarbejdet (fra samarbejdspartner til leverandør eller en egentlig konkurrent)?
Trods størrelsesforholdet, og at samarbejdet indeholder både med- og modspil, eksisterer der i parløbet et utappet potentiale for innovation til gavn for den grønne transformation i hele byggeindustrien!
Men hvad er metoden – og hvad stiller det af krav til iværksættervirksomheden (og den etablerede byggeindustri)?
Gennem pitch og paneldebat, mellem start-ups og den etablerede byggeindustri, tager vi her en aktiv rolle i at skabe morgendagens vækstvirksomheder – ved at bygge bro til byggeindustriens industrielle know-how, erfaring samt brancherettet indsigt og netværk.
Er du også optaget af koblingen mellem start-ups og den etablerede byggeindustri, og nysgerrig på hvordan Construction Center Denmark understøtter dette i en form, hvor konkurrenceevnen ved både start-ups og byggeindustrien inden for »Construction Industry« polstres – så deltag i debatten på Innovation Stage!
Mød start-ups fra den nationale scene:
Precycle hjælper byggebranchen med at sælge overskydende byggematerialer og dokumentere sparet CO2. Du kender nok allerede madspilds-løsningen Too Good To Go. Precycle er bygget op efter samme tilgang: Byggematerialer skal sælges videre til andre projekter før entreprisens udløbsdato. Det skal ske så lokalt og let som muligt – i hele Danmark.
Med Precycle tager det kun 34 sekunder at sætte et parti materialer til salg. Ingen kan kontakte sælger, før de har betalt for materialerne. Der går altså ikke tid med at forhandle priser eller svare på spørgsmål om materialerne.
Precycle arbejder hårdt på at optimere sin digitale løsning til branchens behov for at spare tid, penge og ressourcer. Målet er især at begrænse spild af jomfruelige materialer ved at gøre salg muligt direkte fra byggepladsen – uden flere led af lager og logistik.
Mød Precycle på Innovation Stage den 4. maj eller besøg dem på stand nr. 14 ved Construction Center Denmark.
ACERA er en familieejet teknologi- og byggevirksomhed, der skaber, udvikler og leverer ansvarlig byggeteknologi og boliger til det danske privatboligmarked, i samarbejde med særligt udvalgte håndværkere og arkitekter.
Med stærkt fokus for en mere ansvarlig og sammenhængende byggebranche, har ACERA – med afsæt i en særlig forkærlighed for naturlige byggematerialer – udviklet og patenteret et byggesystem, der sammenlignet med konventionelle byggesystemer reducerer CO2 udledningen med omkring 70 %.
ACERA har et formål om at skabe verdens mest ansvarlige boliger, både for miljø og mennesker! En ambition, der er pejlemærket hver dag på byggepladsen og kontoret, og som kun nås gennem en innovativ forretningsmodel og stærke samarbejder med industrien.
ACERA har netop givet deres bud på Danmarks mest CO2-venlige privatbolig.
Kom og mød ACERA på Innovation Stage den 4. maj eller besøg dem på stand nr. 14 ved Construction Center Denmark.
REXCON system er etableret med det formål at nedbringe CO2-udledning, ressourceforbrug og affaldsstrømme i byggeindustrien.
Med en ambition om at anvende fornybare og CO2-lagrende ressourcer i cirkulært designede produkter, i kombination med en innovativ forretningsmodel, udvikler og producerer REXCON system flat-packed, plug’N’play cirkulære byggesystemer til råhus-konstruktioner i byggeriet. Der samtidig optimerer projektets byggetid, logistik og totaløkonomi.
Som ny leverandør i markedet oplever REXCON en spirende og stigende interesse for de værditilbud, de med deres produkter og forretningsmodel kan bringe ind i fremtidens byggeprojekter.
For hvad gør man som bygherre overfor de fremtidige krav til bla. nedbringelse af byggeriets CO2-aftryk? I tæt samarbejde med flere andre leverandører i markedet har REXCON løsningerne og en del af svaret hertil!
Kom forbi Innovation Stage den 4. maj, eller besøg stand nr. 14 ved Construction Center Denmark, for at få mere viden om, hvordan REXCON system tænker fremtidens værdikæde – til fordel for mennesker og planet.
Mød aktører fra den etablerede byggeindustri:
- EMR – Murer og Entreprenør
- Per Aarsleff
Moderator: Jakob Søndergaard, Head of Construction Center Denmark














Med tiltagende krav om reduktion af CO2 og stigende mangel på ressourcer, er der ikke længere frit valg på hylderne for bygherrer og arkitekter, når det handler om fremtidens bygninger. Vi skal i højere grad transformere og renovere de bygninger, vi allerede har, og bygge med genbrugs- og biogene materialer. Men hvad byder det i praksis for arkitekturen? Er der et nyt formsprog og byggeskik på vej? Hvilke udfordringer og muligheder kan det komme til at give os? Er branchen klar? Og hvad siger borgere og brugere?
Deltag i debatten om fremtidens arkitektur, cirkulær økonomi og æstetik.
Moderator: Steen Breiner, journalist










Cirkulær økonomi er en nødvendig vej at gå for at holde byggeriets ressourcer i spil. Både ved at udnytte de bygninger som er bygget og ved at bevare værdien i de byggematerialer, som er produceret. Samtidig kan de cirkulære løsninger bidrage til nytænkning – både inden for løsninger og arkitektur, som også kan give bygninger karakter og bydele nye udtryk og miljøer. Men hvordan realiseres denne ambition?
Hør om seneste nyt inden for cirkulær økonomi i byggeriet, og hvordan der arbejdes for at tage de næste skridt i udbredelsen af cirkulær økonomi i byggeriet.
Moderator: Christina Grann Myrdal, chef for bæredygtighed og CØ, WE BUILD DENMARK










Innovationsmiljøet Construction Center Denmark er til hverdag en fysisk hub og mødested for nye teknologier, iværksættere, virksomheder, forskning, talent og ikke mindst stærke partnere fra den etablerede byggeindustri.
På tværs af morgendagens teknologier, byggeindustriens netværk, partnerskaber og fælles udviklingsprojekter, accelererer Construction Center Denmark de innovative løsninger og forretningsmodeller, der bliver afgørende for den grønne transformation på tværs af byggeindustrien. Ved at forene industrien og iværksættere er målet: At løfte og geare innovationshøjden i byggeindustrien nationalt!
Lad dig inspirere, når iværksættervirksomheder fra Construction Center Denmark præsenterer nyeste teknologier og services.
Vi befinder os på tærsklen til et æstetiske paradigmeskifte, hvor biodiversitet i byer skaber værdi på mange parametre. Det betyder, at vi alle skal bevæge os over mod en ny opfattelse af byudvikling og natur. Hvis vi skal indfri den samfundsmæssige dagsorden, der handler om at løfte biodiversiteten, må vi som landskabsarkitekter indtage en central rolle som formidler af den nye natur og som guide, når byer skal planlægges og udvikles.




Når man bruger svampes rodnet – mycelium – kan man gro regenerative byggematerialer. Bindemiddel af fornybare planterestfibre som dette kan blive en af løsningerne til at indføre byggematerialer, der udleder mindre CO2 end de eksisterende. Hør om Naturpladens udvikling og bud på mycelium baserede akustikplader.


Et sundt indeklima med god akustik og effektiv ventilation fremmer både arbejdsmiljø og brugeroplevelse. Projektkonsulent Bente Rasmussen Therkildsen fra Troldtekt forklarer, hvordan akustiklofter med Troldtekt ventilation giver frisk luft uden træk, støj og synlige installationer og samtidig er en energieffektiv løsning. Mød også direktør Peter Madsen fra Hotel Koldingfjord og junior developer Martin Aamann Jessen fra Estate 1927, som deler deres erfaringer med akustiklofter med lavtrykssventilation.






Hvordan bliver Paris-aftalen et fælles afsæt for vores beslutninger og løsninger i stedet for en fjern og uhåndgribelig vision? Reduction Roadmap viser, hvordan Paris-aftalens målsætninger omsættes til konkrete mål for byggeriet – og spørger, hvordan målene kan omsættes til handling i hele værdikæden i byggebranchen.
Omstillingen af byggebranchen er i fuld gang, og der kommer hele tiden nye og mere bæredygtige løsninger til. Velviljen er stor og ambitionerne er det samme – flere har allerede defineret reduktionsmål for 2030, 2040 og 2050.
Men vi ved samtidig, at det er utilstrækkeligt med individuelle indsatser. Effekten er simpelthen ikke stor nok og mange intentioner bremses af lovgivningen eller af forhindringer, der til gengæld er for store for en enkelt virksomhed at overkomme eller rykke på.
Der er med andre ord brug for, at branchen får et stærkere fælles afsæt for at accelerere omstillingen.
Ind til nu har vi ikke vidst, hvor stort (eller småt) et klimaaftryk vi faktisk kan efterlade i byggeriet for at leve op til Paris-aftalen. Med Reduction Roadmap har dansk byggeri, for første gang nogensinde, en plan med konkrete, årlige reduktionsmål, som udgør præcis det fælles afsæt for vores beslutninger og handlinger, vi har brug for.
Siden lancheringen i september 2022 er en bevægelse sat igang og på Building Green Aarhus ser vi nærmere på de nye projekter, som har løsningerne til at bygge inden for roadmappet.






En stor del af byggebranchen mangler kompetencer for at kunne efterleve de nye klimakrav om LCA-dokumentation. Vi dykker ned i udfordringen med at gøre bæredygtighed til allemandseje, så vi undgår, at bæredygtighed “kun” beskrives i en rapport af en specialist, som ingen får læst. Lær, hvordan NBS Nordic har tænkt bæredygtighed ind i hele projektmaterialet fra model og beskrivelser til LCA-rapport.
Præsentation henvender sig især til dig, der arbejder med projektbeskrivelser i de tidlige projektfaser hos arkitekter, ingeniører, projektledere, bæredygtighedseksperter m.fl.
Vi gennemgår bl.a.:
- Overordnet viden om bæredygtighed og LCA-krav
- Få styr på LCA-kravene, og hvordan NBS Nordic hjælper med at opfylde dem
- Hvordan du udarbejder LCA-beregninger i alle de krævede faser




Vi tager debatten om, hvordan arkitekter og byggebranchen kan gå mere radikalt til værks, når der skal bygges mere bæredygtigt. Hvordan får vi bygherrerne med til både at bygge mere bæredygtigt, så længe at lovgivningen ikke stiller markante krav – og hvordan sikrer vi en høj arkitektonisk kvalitet med nye processer og materialer? Den etablerede tegnestue, den nystartede tegnestue, materialeproducenten og professoren giver deres bud på benspænd og dilemmaer, når der skal bygges mere bæredygtigt.
Moderator: Line Willacy, arkitekt MAA, chefkonsulent, Kongelundens Sekretariat










Opmærksomheden omkring biobaserede materialer til byggeriet er stærkt stigende, men de fravælges ofte til fordel for mere traditionelle og energislugende materialer. De indgår i et marked for byggematerialer, der er enormt, og der er knyttet mange krav til materialernes egenskaber, så ingen køber katten i sækken. Kravene bygger på forordninger og standarder, og oftest kræves omkostningstunge tests for at kunne dokumentere materialernes kvalitet. I denne debat udfordrer Bygherreforeningen både dokumentationsregimet og forestillingerne ud fra et efterspørgselsperspektiv, og spørger bygherre, arkitekt, ingeniør og materialeleverandør om, hvordan de bedst kan mødes om at øge brugen af biobaserede byggematerialer.
Moderator: Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen










Som firma gør Vildskab, med dets ekspertise i biologi og biodiversitet/ecosystem services, deres projekter gennemsigtige for alle involverede. Hør hvordan, og hvorfor de analyserer arealer, designs og anlæg samt formidlingsmateriale.


Transition arbejder dybdegående og operationelt med bæredygtighed i byggeriet og cirkulær økonomi. Transition vil fortælle om tre forskellige projekter i Skanderborg Kommune, hvor projekterne har bistået hinanden. Projekterne har blandt andet medført, at Skanderborg Kommune nu har oprettet en genbrugsbank til egne materialer, hvor blandt andet 3.800 mursten fra en gammel tandlægeklinik ved Virring Skole står og venter på at indgå som ny byggesten i en ny daginstitution i Gl. Rye.
Hør om tilgangene og arbejdet med kortlægning af eksisterende byggerier for genbrug af byggematerialer og indarbejdelse i nye ambitiøse projekter. Lige fra screening af byggerier, valg af materialer og konkret udbudshåndtering til hvordan materialet bliver klar til nyt liv i nye projekter, samt de klimamæssige effekter.


Der er store forventninger i bilindustrien, droneindustrien og ”smart city”-industrien omkring alle de nye (kostbare) teknologier, der fremover skal redde vores byer. Men måske er der allerede udviklet interessante modeller for morgendagens byer. Modsat Dubai og High-Tech-byerne er der jo allerede mange byer, der har satset på bløde, menneskevenlige løsninger, hvor man går, cykler og bruger (god) offentlig transport. Et godt eksempel er København. Gå- og cykelbyen er billig, den er for alle, god for sundhed, god for klimaet. Grøn er den også, og så er det en model, der kan bruges i byer i alle dele af verden uanset økonomi.


Med et bud på fremtidens klimavenlige træbyggeri udelukkende bygget i træbaserede produkter vil Morten Gisselbæk dele, hvorfor han er fortaler for mere biobaseret træbyggeri og bæredygtighed på erhvervsuddannelser.
