Onsdag den 10. april
Main Stage
Green Sessions
Innovation Stage
Specialudstillinger
Torsdag den 11. april
Main Stage
Green Sessions
Innovation Stage
Specialudstillinger
Main Stage
Green Sessions
Innovation Stage
Specialudstillinger
Main Stage
Green Sessions
Innovation Stage
Specialudstillinger
BG Innovation Jam

Building Green inviterer en række start-ups med gode, innovative og mere bæredygtige løsninger, til at komme og vise deres idéer og produkter for branchen. Den store omstilling i en mere bæredygtig retning som byggebranchen de kommende år skal gennemgå sætter store krav til innovative nye idéer, og at branchen formår at gøre idéerne til virkelighed og hjælpe med at tage de innovative løsninger og idéer i brug.

 

Mødet med den etablerede branche er vigtigt og kan være svært for en ung virksomhed, der mest er fokuseret på at udvikle deres gode idéer. Derfor vil vi med BG Innovation jam give dem en hånd og hjælpe med at løfte de gode idéer frem.

 

De udvalgte startups er:

Architectural Colour Tools (ACT Colour)

Energy Flow Wall

Green Energy Solarroof

GreenDozer

GreyWaterSolution

Viamap 

 

Du kan også læse mere om de 6 startups og BG Innovation Jam her.

Lounge område – the power of nature!

Building Green og idverde sætter fokus på ”the power of nature med lækkert loungeområde på Building Green Aarhus. Det naturinspirerede område, designet og medfaciliteret af LabLand, bliver mødested for den grønne branche og andre nysgerrige sjæle, der vil blive klogere på naturens egenskaber og potentialer i udviklingen af fremtidens byer og landskaber. Vi sætter fokus på biodiversitet, klimatilpasning, værdien af træer, LCA for landskab og mange andre temaer, der synliggør naturens evne til at løse store samfundsmæssige kriser — f.eks. klimaforandringer, tab af biodiversitet og lav mental sundhed.

 

I ”The Power of Nature”-området er du sikret videndeling og praktisk erfaringsudveksling om, hvordan naturens potentialer kan aktiveres i planlægning, udførelse og drift af grønne områder for herigennem at understøtte skabelsen af mere modstandsdygtige samfund.

Next Gen – uddannelser til byggeriet

På balkonen i Aarhus Congress Center samler Building Green Aarhus forskellige uddannelser, der er relevante for byggeriet og den grønne omstilling. Sammen bidrager uddannelserne til inspiration, viden og erfaringsudveksling af nye forskningsprojekter og relevante projekter, hvor de studerende bidrager aktivt til.

 

Du kan blandt andet møde:
University College Lillebælt, Erhvervsakademi, bygningskonstruktøruddannelsen
VIA University College, bygningskonstruktøruddannelsen

 

VIA University College demonstrerer i ”Next Gen” hvordan de arbejder både tværprofessionelt og innovativt med transformation og genanvendelse af materialer i deres undervisning af kommende bygningskonstruktører. Du kan også møde studerende, som præsenterer hvordan de arbejder videre med tematikkerne i bachelorprojekter.

 

– Ambitionerne på Sygehusgrunden i Holstebro er tårnhøje. Målet er at 97% af de 86.000 m² bygningsmasse og materialer genanvendes. Hvordan kan man både transformere området til et attraktivt og bynært miljø med forskellige boligformer, kunst, kultur, uddannelser og småerhverv OG genanvende 97%?

 

– Hvordan kan bygningskonstruktørens rolle være altafgørende i det tværprofessionelle samarbejde, når en boligforening under renovering vil genanvende byggematerialer til at projektere og bygge et fælles orangeri for beboerne – med hjælp fra VIA-studerende?

 

– Hvordan kan vi håndtere fremtidens CO2 dokumentation for affaldshåndtering? Og hvordan er det overhovedet muligt?
En innovativ studerende er dykket ned i en analytisk bearbejdning og vurdering af netop denne problematik i et særdeles aktuelt bachelorprojekt.

 

UCL deltager med aktiviteter og rum for diskussioner på fremtidens forvaltning af livgivende byer.

 

– Har du tankerne drejet i den ”rigtige retning …? Studerende og dimittender lægger op til videndeling, diskussion om, og rammesætning af tilgangen til bæredygtigheden og klimatilpasningen i ”den livgivende by”

 

– Har du viden til at skille tingene ad …?” (..alternativt, ”Har du den nødvendige viden til at kunne skille tingene ad …? I aktiviteten opstilles et ”design for adskillelse” der leder tankerne hen på at bygge med redesign, adskillelse, genanvendelse og genbrug for øje. Pointen er, at deltagere konkurrerer på viden om det design-, produktions-, tids- og prismæssige aspekt i byggesystemerne.

 

– Kom og spil dit klimakort…! Deltagerne kan overgå hinanden via EPD-kort udarbejdet på forskellige materialer. Her dystes på viden om de positive og negative egenskaber de forskellige materialer besidder i forhold til indbygning og placeringen i bygge- og anlægsprojektet

 

– Det livgivende træ mangler sine blade, kom og giv dem tilbage… Skriv, formuler og udtryk din viden og faglighed på de farvede blade og giv bladene tilbage til naturen.Ved at formidle og udtrykke din viden og holdninger i træets krone, deler du den og sender viden tilbage til rødderne og får træet til at gro, blomstre, sætte nye skud og sideskud.

 

Kom med på guidet rundvisning

Derudover bidrager Arkitektskolen Aarhus blandt andet også med en guidet gåtur og rundvisning til deres nye biogene materiale lokale. Her vil Lynn Hyun Kieffer, ph.d. fellow, cand. arch fra Arkitektskolen Aarhus, give en guidet tur. Rundvisningen vil hovedsageligt foregå på engelsk. Du kan gå med fra Innovation Stage d. 11. april 14.05 på en guidet rundvisning.

Innovation Stage

Glæd dig til at opleve Innovation Stage på Building Green Aarhus. Her kan du blive klogere gennem kortere indlæg og et program, der kombinerer pitches fra start-ups med specialister og spændende viden om nye projekter.

 

Du kan blandt andet få en masse inspiration om biobaserede løsninger til byggeriet og konkret information om hvordan vi bruger eksisterende byggematerialer igen og igen.

09:20
Moderator Lise Lyngfelt Molander byder velkommen
Moderator Lise Lyngfelt Molander byder velkommen image
Lise Lyngfelt Molander
Forretningschef, Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut
09:25
Åbningstale af stadsarkitekt Lisbet Wolters
Åbningstale af stadsarkitekt Lisbet Wolters image
Lisbet Wolters
Stadsarkitekt, Vejle Kommune
09:30
COWI: Mindre nybyg? Fokuser på bevaring og vedligehold

Snakken om den grønne omstilling i byggebranchen har en tendens til at fokusere på, hvordan vi kan bygge nye bygninger bedre og – hvis det rigtig godt, indenfor de planetære grænser. Dermed glemmes den største andel af de bygninger, vi har brug for i fremtiden, nemlig de bygninger, der allerede er opført. Så hvordan passer vi bedre på de eksisterende bygninger, så behovet for at bygge nyt måske reduceres i fremtiden? Kan vi ligefrem tillade, at grænsen for den nybyggede bygningsklimapåvirkning ikke reduceres, hvis vi i stedet reducerer antallet af m², der bygges?

COWI: Mindre nybyg? Fokuser på bevaring og vedligehold image
Jakob Rostgaard Dyring
Sustainability Lead Buildings, COWI
COWI: Mindre nybyg? Fokuser på bevaring og vedligehold image
Thomas Fænø Mondrup
Sustainability director, Arkitema.
09:50
Rasmus Kierkegaard: Fra Amtssygehus til boliger

Transformationen af det gamle amtssygehus i Aarhus tager fart og LINK Arkitektur er ansvarlig for designet af de første projekter, heriblandt omdannelsen af den gamle ikoniske sengebygning. Hør hvordan tegnestuen tilgår opgaven at skulle balancere de gamle hospitalsbygninger med nye moderne boliger, og hvordan det indgår i en ny grøn bydel.

Rasmus Kierkegaard: Fra Amtssygehus til boliger image
Rasmus Kierkegaard
Kreativ chef, LINK Arkitektur
10:25
WE BUILD DENMARK: Cirkulært udbud via tidlig inddragelse og dialog

Cirkulær økonomi, biobaserede materialer og generel CO2-reduktion af gængs praksis er ikke alle mands kompetencer i byggeriet pt. Hvad betyder en tidlig inddragelse og dialog mellem bygherre og tilbudsteams, når der skal svares på et udbud med ambitioner over gængs praksis? Syddjurs Kommune skal bruge en ny børnehave – bygget med størst mulig respekt for børnenes fremtid. Via tidlig inddragelse skabes der rum for at virksomhederne kan udvikle inden for deres fagområder og svare ind i bygherres ambitioner.

 

Moderator: Line Nørmark, chef for Bæredygtighed i byggeriet og partner, Transition

 

WE BUILD DENMARK: Cirkulært udbud via tidlig inddragelse og dialog image
Anders Vandborg
Chefbygherrerådgiver, Arkitema
WE BUILD DENMARK: Cirkulært udbud via tidlig inddragelse og dialog image
Samuel Mydland
Afdelingsleder, arkitekt og ejerleder, JDH-BYG
WE BUILD DENMARK: Cirkulært udbud via tidlig inddragelse og dialog image
Dorte Hovaldt
Civilingeniør i arkitektur og indehaver, Arkitektfirmaet Hovaldt
WE BUILD DENMARK: Cirkulært udbud via tidlig inddragelse og dialog image
Birthe Buhl Jensen
Bygherrerådgiver, Syddjurs Kommune
WE BUILD DENMARK: Cirkulært udbud via tidlig inddragelse og dialog image
Line Nørmark
Chef for Bæredygtighed i byggeriet og partner, Transition
VIA Pavillon

Det første der møder dig, når du træder ind ad døren til på Building Green Aarhus i år, er en pavillon fra VIA University. Den illustrerer forskningsprojektet ’Fra marken til byggeri’ hvor VIA i samarbejde med Aarhus Universitet, Michelin-restaurant Moment, Henning Larsen Architects, Borg Rådgivning og TræVærk forsker på nye biogene materialer med et co2 aftryk. Fremtidens boliger kan bygges med plantefibre fra græs, raps og øvrige biogene materialer, som naturen kan forny igen og igen.

 

Som led i forskningsprojektet er der blevet bygget et udstillingshus. Her kan du se og røre ved prototyper på plader og isoleringsmaterialer, som i projektet ’Fra marken til byggeri’ er fremstillet af raps og kløvergræs.

 

Torsten Sack-Nielsen, Forskningsleder MSO, lektor, ph.d., fra VIA Forskningscenter BYKVAD, VIA University College forklarer, at der indtil videre er gennemført to af tre planlagte spor.

 

”I det første spor har vi evalueret 12 forskellige landbrugsafgrøder og deres sidestrømme i forhold til de planetære grænser og med korn som sammenligningsgrundlag. Vi har foretaget en holistisk vurdering ud fra aspekter som fx biodiversitet og nitratudvaskning for at kunne træffe materialevalg på et mere oplyst grundlag,” siger Torsten Sack-Nielsen og fortsætter:

 

”I det andet spor fremstillede vi udstillingshuset samt en række prototyper på biogene byggematerialer, herunder isolerings- og plademateriale. De første tests sammenligner egenskaberne med konventionelle byggematerialer, så potentialet bliver tydeligt”.

 

Læs mere om projektet her: Kløvergræs og raps er miljøvenlige elementer i fremtidens byggeri | VIA

 

Hvis du vil høre mere om projektet, så kom på Innovation Stage 11. april 09.20 og hør indlægget VIA University College: Fra marken til byggeri. Her vil Torsten Sack-Nielsen, Forskningsleder MSO, lektor, ph.d., fra VIA Forskningscenter BYKVAD, VIA University College fortælle mere om hele projektet og de forløbelige resultater.

11:00
Debat faciliteret af Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Dilemmaer og muligheder i en kommunal virkelighed

Som den samlet set største bygningsejer i Danmark har kommunerne ansvaret for mange af de bygninger, der danner rammen om vores liv. Kommuner landet over ejer, drifter, benytter og bygger et svimlende antal kvadratmeter, som tilsammen udgør kernen i vores velfærdssamfund. Derfor står kommunerne med en kæmpe opgave i forhold til den grønne omstilling af vores byer og bygningsmasse. Og med en unik mulighed for at vise ambitiøst klimalederskab.

 

Hvilken rolle spiller byer og bygninger i implementeringen af kommunernes klimahandlingsplaner? Og hvordan ser opgaven ud fra toppen af den kommunale pyramide? Hvordan balanceres behovet for at fastholde og tiltrække borgere med store klimaambitioner? Og hvilket handlingsrum har kommunerne i henhold til den nationale lovgivning?

 

Sammen med tre borgmestre zoomer vi ind på dilemmaer og muligheder i den grønne omstilling af det byggede miljø – hver borgmester har medbragt et konkret eksempel fra deres kommunale virkelighed. Samtalen vil foregå i tre runder med tre forskellige temaer, der hver især adresserer dilemmaer og muligheder inden for den grønne omstilling af kommunerne.

 

Moderator: Sisse Norman Canguilhem, Direktør for partnerskaber og strategisk udvikling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri

 

Debat faciliteret af Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Dilemmaer og muligheder i en kommunal virkelighed image
Kenneth Muhs
Borgmester, Nyborg Kommune
Debat faciliteret af Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Dilemmaer og muligheder i en kommunal virkelighed image
Lone Jakobi
Borgmester, Odder Kommune
Debat faciliteret af Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Dilemmaer og muligheder i en kommunal virkelighed image
Erik Lauritzen
Borgmester, Sønderborg Kommune
Debat faciliteret af Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Dilemmaer og muligheder i en kommunal virkelighed image
Sisse Norman Canguilhem
Direktør for partnerskaber og strategisk udvikling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
11:20
Værdibyg: Handling – hellere i dag end i morgen

Bæredygtigt byggeri kan nemt blive genstand for en omfattende og kompleks diskussion. Men der er også tiltag, man som aktør på et byggeprojekt selv kan sætte i værk i dag. Ikke så meget snak – bare handling. Værdibyg har inviteret en bygherre, en rådgiver og en entreprenør til at præsentere deres konkrete bud på ”lavthængende bæredygtighedsfrugter”. I fællesskab diskuterer vi, hvordan sådanne tiltag kan være katalysator for en større udvikling – nytter det overhovedet noget eller er det bare en dråbe i havet?

 

Moderator: Nina Koch-Ørvad, projektchef, Værdibyg

Værdibyg: Handling – hellere i dag end i morgen image
Karoline Fogh Gustafson
Teamlead og konsulent, Lendager
Værdibyg: Handling – hellere i dag end i morgen image
Helga König-Jacobsen
Formand, Tiny Varigheden, Køge
Værdibyg: Handling – hellere i dag end i morgen image
Peder Johansen
Direktør for marked, kunder og forretning, Enemærke & Pedersen
Værdibyg: Handling – hellere i dag end i morgen image
Nina Koch-Ørvad
Projektchef, Værdibyg
11:35
Kredsløb: Fjernkøling – et grønnere og billigere alternativ

I Danmark er der et stigende kølebehov på grund af et større fokus på indeklima, skærpede isoleringskrav og øget brug af elektronisk udstyr. Fjernkøling giver en billigere og mere energieffektiv køling i den enkelte bygning og hos den enkelte forbruger fra dag ét, og bidrager desuden til en nødvendig sektorkobling mellem køle-, varme- og elforsyning. Fjernkøling bidrager desuden positivt til opfyldelse af lovkrav og certificeringer, herunder LCA, DGNB og energirammen.

Kredsløb: Fjernkøling – et grønnere og billigere alternativ image
Casper Høgh Sønnichsen
Senior projektleder, Forretningsudvikling, Kredsløb
12:05
Debat faciliteret af Realdania: Fra 4 til 1 planet – læringer fra eksempelbyggeri

Hvordan reduceres 75 % af CO2-udledningen fra boligbyggeri? Realdania og VILLUM fondens initiativ ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet” deler indsigter og praksisnære erfaringer fra nogle af de 13 forskellige eksempelbyggerier, der netop nu opføres rundt om i landet, og hvis målsætning på 2,5 kg CO2-ækv./m2/år ligger markant lavere end gennemsnittet. Kom og bliv inspireret af klimavenligt byggeri, som samtænker arkitektur, materiale og indeklima i målet om at bygge i balance med planeten.

Moderator: Mikkel Thomassen, partner, Smith Innovation

Debat faciliteret af Realdania: Fra 4 til 1 planet – læringer fra eksempelbyggeri image
Adam Toftemark
DGNB-medarbejder, Birch Ejendomme
Debat faciliteret af Realdania: Fra 4 til 1 planet – læringer fra eksempelbyggeri image
Michael Knudsen
Byggeteknisk chef, Himmerland Boligforening
Debat faciliteret af Realdania: Fra 4 til 1 planet – læringer fra eksempelbyggeri image
Simon Sjøgaard
Lead arkitekt, JDH-BYG
Debat faciliteret af Realdania: Fra 4 til 1 planet – læringer fra eksempelbyggeri image
Steffen E. Maagaard
Markedschef, Energidesign, Bæredygtighed & Indeklima, Artelia
Debat faciliteret af Realdania: Fra 4 til 1 planet – læringer fra eksempelbyggeri image
Mikkel Thomassen
Partner, Smith Innovation
12:20
Transition: Ny analyse af klimapåvirkning fra renoveringsprojekter

Transition har udarbejdet 10 konkrete renoveringscases i forbindelse med en formidlingsstrategi for Social- og Boligstyrelsen og Energistyrelsen. Casesamlingen synliggør fordelene ved at renovere frem for at rive ned og bygge nyt samt inspirerer til, hvordan man konkret kan renovere enfamiliehuse.

Transition: Ny analyse af klimapåvirkning fra renoveringsprojekter image
Magnus Schrøder Pedersen
Rådgiver, Transition
12:20
Aarsleff: Gadehavegård – tidlig involvering og bæredygtigt samarbejde

En ny helheds- og udviklingsplan vil frem mod 2030 forandre de almene boliger ”Gadehavegård”, som ligger i Høje Taastrup. Med afsæt i det indledende pilotprojekt, sætter paneldebatten blandt andet fokus på, hvordan man gennem tidlig involvering og et tæt samarbejde mellem projektets aktører; Domea.dk som bygherre, Arkitema, rådgivende arkitekt og Hansson & Knudsen som entreprenør samt beboerne kan identificere muligheder og udfordringer i renoveringsprojektet, optimere de bæredygtige beslutninger i forhold til renoveringsprocesser og bæredygtige løsninger i forhold til fx genanvendelse, genbrug og nyttiggørelse af den eksisterende bygningsmasse.

 

Moderator: Grith Bech-Nielsen, koncernbæredygtighedschef, Aarsleff

Aarsleff: Gadehavegård – tidlig involvering og bæredygtigt samarbejde image
Michael Stærgaard Johansen
KMA- og bæredygtighedschef, Hansson og Knudsen
Aarsleff: Gadehavegård – tidlig involvering og bæredygtigt samarbejde image
Birgitte Kelding Hansen
Projektleder, Arkitema
Aarsleff: Gadehavegård – tidlig involvering og bæredygtigt samarbejde image
Anja Gabelgård
Projektchef, Domea.dk
Aarsleff: Gadehavegård – tidlig involvering og bæredygtigt samarbejde image
Grith Bech-Nielsen
Koncernbæredygtighedschef, Aarsleff
13:05
Skærpede krav til svanemærket renovering og nye krav til bygningsdrift

Få indblik i Svanemærkets helt nye krav til renoveret byggeri, generation 2.0, der lanceres i marts 2024. Dertil kan du få et smugkig ind i Svanemærkets kommende krav til svanemærket bygningsdrift.

 

Læs mere om svanemærket renovering her

Skærpede krav til svanemærket renovering og nye krav til bygningsdrift image
Henrik Hougaard
Relationschef, Miljømærkning Danmark/Svanemærket
13:10
Debat faciliteret af Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Regenerativt Byggeri

Aarhus Center for Regenerativt Byggeri præsenterer deres seneste arbejde inden for regenerativt byggeri. Du får perspektiveret, hvordan vi kan designe og bygge regenerative bygninger inkl. konkrete ideer til løsninger i et regenerativt byggeri.

 

Moderator: Gitte Gylling Hammershøj Olesen, sustainability director, COWI

Debat faciliteret af Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Regenerativt Byggeri image
Steffen Petersen
Professor, Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet
Debat faciliteret af Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Regenerativt Byggeri image
Lotte M. Bjerregaard Jensen
Professor MSO, Sustainable Architecture, Aarhus Arkitektskole
Debat faciliteret af Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Regenerativt Byggeri image
Hanne Tine Ring Hansen
Fagchef for Regenerativt Byggeri, Søren Jensen
Debat faciliteret af Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Regenerativt Byggeri image
Gitte Gylling Hammershøj Olesen
Sustainability director, COWI
13:20
Smith Innovation: Beboercentreret renovering af almene boliger

Den almene bolig er hjem for knap 1/5 af den danske befolkning, og mange steder landet over er denne boligmasse under omfattende renoveringer. Men hvordan moderniserer man så alsidig en bygningsmasse med øje for både arkitektoniske kvaliteter, miljøvenlige materialer og ikke mindst beboernes oplevelse? 3 strategiske partnerskaber giver deres bud på, hvilke potentialer der gemmer sig i gentagne samarbejdsformer, og hvordan det er med til at skabe bedre byggeri og gladere beboere.

 

Moderator: Simone Kongsbak, partner, Smith Innovation

Smith Innovation: Beboercentreret renovering af almene boliger image
Britt Nemmøe
Partner, Nordic Office of Architecture
Smith Innovation: Beboercentreret renovering af almene boliger image
Mads Glenstrup
Partnerskabschef, Enemærke & Petersen
Smith Innovation: Beboercentreret renovering af almene boliger image
Meik Bille Keller
Byggechef, KAB
Smith Innovation: Beboercentreret renovering af almene boliger image
Simone Kongsbak
Partner, Smith Innovation
13:50
Hvordan skaber vi boligområder med fokus på reduktion af kemi, lugt og partikler?

Med udgangspunkt i arbejdet med at udvikle projektet ‘Inspirationskatalog til sunde boligområder med fokus på reduktion af kemi, lugt og partikler – til fordel for mennesker med MCS – til gavn for alle’ fortæller bygherre og dele af arbejdsgruppen om at bygge til en særlig beboergruppe, der lider af mangeartet kemikalieoverfølsomhed. Oplægget vil komme ind på både hvad der er af særlige hensyn til denne gruppe af mennesker, men også hvordan projektet kan gavne hvordan vi generelt bygger boligområder i fremtiden. Arbejdet med projektet er støttet af Realdania.

Hvordan skaber vi boligområder med fokus på reduktion af kemi, lugt og partikler? image
Holger Lunde Jørgensen
Projektchef, Boligforeningen Ringgården
Hvordan skaber vi boligområder med fokus på reduktion af kemi, lugt og partikler? image
Trine Lybech Madsen
Indehaver, Lybech Landskab
Hvordan skaber vi boligområder med fokus på reduktion af kemi, lugt og partikler? image
Kasper Bach Johannsen
Chefrådgiver sundhed og bæredygtighed, Artelia
Hvordan skaber vi boligområder med fokus på reduktion af kemi, lugt og partikler? image
Mette Nymann
Partner, LOOP Architects
Hvordan skaber vi boligområder med fokus på reduktion af kemi, lugt og partikler? image
Kristoffer Hedegaard Andreasen
Arkitekt MAA Co-founder, Reværk Arkitektur
14:15
Stadsarkitektsamtale: Livgivende byer og en sund arkitekturpolitik

Ingen er rigtigt uenige i, at vi skal lave byer, bydele og boliger, som er sunde at bo i og som understøtter vores mentale, fysiske og sociale behov. Byer der fordrer bevægelse i stedet for forurenende trafik, og samfund der er i kontakt med naturen, planeten, klimaet og alt det der findes omkring os.

 

Stadsarkitekterne kan være med til at forme byudviklingen på et kommunalt plan, men hvad kan de gøre for at være med til at indfri disse ambitioner i en tid hvor der er mange krav, og man konstant skal prioritere hvor der sættes ind?

 

Moderator: Rie Øhlenschlæger, arkitekt MAA, AplusB

Stadsarkitektsamtale: Livgivende byer og en sund arkitekturpolitik image
Anne Mette Boye
Stadsarkitekt, Aarhus Kommune
Stadsarkitektsamtale: Livgivende byer og en sund arkitekturpolitik image
Jesper Pagh
Stadsarkitekt, Horsens Kommune
Stadsarkitektsamtale: Livgivende byer og en sund arkitekturpolitik image
Rie Øhlenschlæger
Arkitekt MAA, AplusB og Arkitektforeningen Østjylland
14:35
EjendomDanmark: Bæredygtighed i land og by – hvordan får vi det til at ske i hele landet?

Ejendomsbranchen er godt i gang med den grønne omstilling. Der investeres i stor stil i de danske bygninger, og de private investeringer kommer også i høj grad til at finansiere omstillingen til et mere bæredygtigt samfund. Derfor skal vi som samfund skabe de rette incitamenter, så disse investeringer ikke udelukkende centrerer sig i de større byer, men fordeler sig i hele landet. For særligt i de områder der er placeret længst fra de større byer, er det udfordrende at finde midlerne til ejendomsbyggeri og -renoveringer. Det skaber en risiko for en opbremsning i den grønne omstilling af vores ejendomme – og det er bekymrende.

 

Moderator: Mette Qvist, underdirektør, EjendomDanmark

EjendomDanmark: Bæredygtighed i land og by – hvordan får vi det til at ske i hele landet? image
Britta Jespersgaard
Direktør, ProDomus
EjendomDanmark: Bæredygtighed i land og by – hvordan får vi det til at ske i hele landet? image
Frank Dam Hansen
Ejendomskundedirektør, Danske Bank
EjendomDanmark: Bæredygtighed i land og by – hvordan får vi det til at ske i hele landet? image
Kenneth Muhs
Borgmester, Nyborg Kommune
EjendomDanmark: Bæredygtighed i land og by – hvordan får vi det til at ske i hele landet? image
Mette Qvist
Underdirektør, EjendomDanmark
15:15
Kristine Virén: Hvordan skal vi bo og bygge i fremtiden?

Byggeriet og boligen i fremtiden skal være mere klimavenlig og bæredygtig – det er vi efterhånden ret enige om. Men for at komme derhen skal vi forstå, hvad det er for en bygge-og boligtradition vi viderefører, hvor vores bomønstre er på vej hen, og hvad det er der skaber livskvalitet i og omkring vores boliger.

Kristine Virén: Hvordan skal vi bo og bygge i fremtiden? image
Kristine Virén
Formidlingschef og arkitekt, Videncentret Bolius
15:30
Lasse Lind: Mod en klimabevidst byggeskik

I en tid med klimakrise stilles der nye krav til, hvordan arkitekter arbejder og hvilke materialer, æstetik og løsninger der anvendes. Lasse Lind, der er partner i 3XN arkitekters forskningsfirma GXN, vil give dig eksempler fra både forskning og praksis på, hvordan rejsen mod ny bevidst byggeskik med fokus på lavt klimaaftryk og genanvendelse kan tage sig ud. Fra genbrug af byggeaffald til søjler groet af bakterier, fra Sydney til Holstebro.

Lasse Lind: Mod en klimabevidst byggeskik image
Lasse Lind
Partner & head of consultancy, 3XN / GXN
BG Innovation Jam

Building Green inviterer en række start-ups med gode, innovative og mere bæredygtige løsninger, til at komme og vise deres idéer og produkter for branchen. Den store omstilling i en mere bæredygtig retning som byggebranchen de kommende år skal gennemgå sætter store krav til innovative nye idéer, og at branchen formår at gøre idéerne til virkelighed og hjælpe med at tage de innovative løsninger og idéer i brug.

 

Mødet med den etablerede branche er vigtigt og kan være svært for en ung virksomhed, der mest er fokuseret på at udvikle deres gode idéer. Derfor vil vi med BG Innovation jam give dem en hånd og hjælpe med at løfte de gode idéer frem.

 

De udvalgte startups er:

Architectural Colour Tools (ACT Colour)

Energy Flow Wall

Green Energy Solarroof

GreenDozer

GreyWaterSolution

 

Du kan også læse mere om de 6 startups og BG Innovation Jam her.

Lounge område – the power of nature!

Building Green og idverde sætter fokus på ”the power of nature med lækkert loungeområde på Building Green Aarhus. Det naturinspirerede område, designet og medfaciliteret af LabLand, bliver mødested for den grønne branche og andre nysgerrige sjæle, der vil blive klogere på naturens egenskaber og potentialer i udviklingen af fremtidens byer og landskaber. Vi sætter fokus på biodiversitet, klimatilpasning, værdien af træer, LCA for landskab og mange andre temaer, der synliggør naturens evne til at løse store samfundsmæssige kriser — f.eks. klimaforandringer, tab af biodiversitet og lav mental sundhed.

 

I ”The Power of Nature”-området er du sikret videndeling og praktisk erfaringsudveksling om, hvordan naturens potentialer kan aktiveres i planlægning, udførelse og drift af grønne områder for herigennem at understøtte skabelsen af mere modstandsdygtige samfund.

Next Gen – uddannelser til byggeriet

På balkonen i Aarhus Congress Center samler Building Green Aarhus forskellige uddannelser, der er relevante for byggeriet og den grønne omstilling. Sammen bidrager uddannelserne til inspiration, viden og erfaringsudveksling af nye forskningsprojekter og relevante projekter, hvor de studerende bidrager aktivt til.

 

Du kan blandt andet møde:
University College Lillebælt, Erhvervsakademi, bygningskonstruktøruddannelsen
VIA University College, bygningskonstruktøruddannelsen

 

VIA University College demonstrerer i ”Next Gen” hvordan de arbejder både tværprofessionelt og innovativt med transformation og genanvendelse af materialer i deres undervisning af kommende bygningskonstruktører. Du kan også møde studerende, som præsenterer hvordan de arbejder videre med tematikkerne i bachelorprojekter.

 

– Ambitionerne på Sygehusgrunden i Holstebro er tårnhøje. Målet er at 97% af de 86.000 m² bygningsmasse og materialer genanvendes. Hvordan kan man både transformere området til et attraktivt og bynært miljø med forskellige boligformer, kunst, kultur, uddannelser og småerhverv OG genanvende 97%?

 

– Hvordan kan bygningskonstruktørens rolle være altafgørende i det tværprofessionelle samarbejde, når en boligforening under renovering vil genanvende byggematerialer til at projektere og bygge et fælles orangeri for beboerne – med hjælp fra VIA-studerende?

 

– Hvordan kan vi håndtere fremtidens CO2 dokumentation for affaldshåndtering? Og hvordan er det overhovedet muligt?
En innovativ studerende er dykket ned i en analytisk bearbejdning og vurdering af netop denne problematik i et særdeles aktuelt bachelorprojekt.

 

UCL deltager med aktiviteter og rum for diskussioner på fremtidens forvaltning af livgivende byer.

 

– Har du tankerne drejet i den ”rigtige retning …? Studerende og dimittender lægger op til videndeling, diskussion om, og rammesætning af tilgangen til bæredygtigheden og klimatilpasningen i ”den livgivende by”

 

– Har du viden til at skille tingene ad …?” (..alternativt, ”Har du den nødvendige viden til at kunne skille tingene ad …? I aktiviteten opstilles et ”design for adskillelse” der leder tankerne hen på at bygge med redesign, adskillelse, genanvendelse og genbrug for øje. Pointen er, at deltagere konkurrerer på viden om det design-, produktions-, tids- og prismæssige aspekt i byggesystemerne.

 

– Kom og spil dit klimakort…! Deltagerne kan overgå hinanden via EPD-kort udarbejdet på forskellige materialer. Her dystes på viden om de positive og negative egenskaber de forskellige materialer besidder i forhold til indbygning og placeringen i bygge- og anlægsprojektet

 

– Det livgivende træ mangler sine blade, kom og giv dem tilbage… Skriv, formuler og udtryk din viden og faglighed på de farvede blade og giv bladene tilbage til naturen.Ved at formidle og udtrykke din viden og holdninger i træets krone, deler du den og sender viden tilbage til rødderne og får træet til at gro, blomstre, sætte nye skud og sideskud.

 

Kom med på guidet rundvisning

Derudover bidrager Arkitektskolen Aarhus blandt andet også med en guidet gåtur og rundvisning til deres nye biogene materiale lokale. Her vil Lynn Hyun Kieffer, ph.d. fellow, cand. arch fra Arkitektskolen Aarhus, give en guidet tur. Rundvisningen vil hovedsageligt foregå på engelsk. Du kan gå med fra Innovation Stage d. 11. april 14.05 på en guidet rundvisning.

Innovation Stage

Glæd dig til at opleve Innovation Stage på Building Green Aarhus. Her kan du blive klogere gennem kortere indlæg og et program, der kombinerer pitches fra start-ups med specialister og spændende viden om nye projekter.

 

Du kan blandt andet få en masse inspiration om biobaserede løsninger til byggeriet og konkret information om hvordan vi bruger eksisterende byggematerialer igen og igen.

09:10
Moderator Lise Lyngfelt Molander byder velkommen
Moderator Lise Lyngfelt Molander byder velkommen image
Lise Lyngfelt Molander
Forretningschef, Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut
09:15
Dansk Facilities Management: Fra byggeri til drift – Den svære overgang, der kan slå ethvert bæredygtighedsinitiativ ihjel

Selv de bedste bæredygtighedstiltag og mest gennemtænkte løsninger skal stå sin prøve, når bygge- eller renoveringsprojektet overdrages til dem, der skal stå for den daglige drift, service og vedligehold af bygningerne, nemlig Facilities Management (FM).

 

I foreningen Dansk Facilities Management (DFM) arbejdes der netop på et udviklingsprojekt, der skal resultere i guidelines til hvilken proces og hvilke kompetencer, der skal være til stede når FM overtager projekter med bæredygtighedstiltag. Hør mere om projektets foreløbige resultater, der både indeholder eksempler på klassiske benspænd og gode råd til at sikre den gode overgang.

 

Projektet er støttet af Realdania.

Dansk Facilities Management: Fra byggeri til drift – Den svære overgang, der kan slå ethvert bæredygtighedsinitiativ ihjel image
Rikke Soede
Projektleder, DFM
Dansk Facilities Management: Fra byggeri til drift – Den svære overgang, der kan slå ethvert bæredygtighedsinitiativ ihjel image
Helle Lohmann Rasmussen
Direktør, DFM
09:15
Debat faciliteret af Bygherreforeningen: Bæredygtig byudvikling med flere bundlinjer

Den grønne omstilling stiller krav om, at vi nytænker måden, hvorpå vi bygger og bor i fremtiden. Bygninger skal i langt højere grad genanvendes eller bygges i nye materialer, mens mange individuelle kvadratmeter skal deles med fællesskabet og ikke mindst naturen.

 

Bygherreforeningen er vært for en debat om fremtidens byudvikling, hvor den økonomiske bæredygtighed i langt højere grad tænkes sammen med den miljømæssige og sociale bæredygtighed. Vi dykker ned i aktuelle cases, hvor bæredygtighed tænkes i sammenhæng og på tværs af forskellige bundlinjer og vi diskuterer hvor udviklingen bevæger sig hen og hvor de eventuelle potentialer eller barrierer findes.

 

Moderator: Jesper Malm, områdechef, Bygherreforeningen

Debat faciliteret af Bygherreforeningen: Bæredygtig byudvikling med flere bundlinjer image
Jesper Kirkelund Plauborg
Projektchef, AP Ejendomme.
Debat faciliteret af Bygherreforeningen: Bæredygtig byudvikling med flere bundlinjer image
Bente Damsgaard Sejersen
Projektleder, A. Enggard
Debat faciliteret af Bygherreforeningen: Bæredygtig byudvikling med flere bundlinjer image
Morten Harder
Stadsarkitekt, Esbjerg Kommune
Debat faciliteret af Bygherreforeningen: Bæredygtig byudvikling med flere bundlinjer image
Jesper Malm
Områdechef, Bygherreforeningen
09:20
VIA University College: Fra marken til byggeri

Landbrug, fødevarer og byggeri – tre brancher, der tilsammen står for omkring 60 procent af Danmarks samlede CO2-udledning.

 

En tværfaglig gruppe af forskere fra landbrug og byggeri, fødevareeksperter, håndværkere, arkitekter og praktikere er gået sammen om at evaluere landbrugsafgrøder ift. de planetære grænser og undersøge potentialerne i sidestrømme til fremstilling af fremtidens biogene byggematerialer.

VIA University College: Fra marken til byggeri image
Torsten Sack-Nielsen
Forskningsleder MSO, lektor, ph.d., VIA Forskningscenter BYKVAD, VIA University College
10:05
Realdania: Veje fra idé til marked

Realdanias støtteordning Innovation til marked gør status på seks års rådgivning og finansiel støtte til byggeriets grønne vækstlag. Debatten stiller skarpt på kommerciel dreven innovation blandt byggeriets grønne frontløbere og vil blandt andet dykke ned i konkrete eksempler inden for biobyggeri, sensorteknologi og cirkulærer materialer. Kom og få indblik i virksomhedernes rejse fra idé til marked, og hvilken rolle støtteordningen har spillet på vejen.

 

Moderator: Simone Kongsbak, partner, Smith Innovation

Realdania: Veje fra idé til marked image
Lars Keller
Direktør, EcoCocon Danmark
Realdania: Veje fra idé til marked image
Casper Harlev
CEO og co-founder, Maturix
Realdania: Veje fra idé til marked image
Tue Holdensen
CEO, Milva
Realdania: Veje fra idé til marked image
Lennie Clausen
Programchef, Realdania
Realdania: Veje fra idé til marked image
Simone Kongsbak
Partner, Smith Innovation
10:10
Debat faciliteret af WE BUILD DENMARK: TRÆ – et epicenter for udviklingsprojekter

Store og ambitiøse byggeprojekter kan være epicenter for adskillige udviklingsprojekter. Når udfordringer for ambitionerne opstår i planlægningen af et stort byggeri, kan man cut and run – eller bruge det som afprøvningsmulighed for potentiel udvikling.

 

I TRÆ har der været mange knaster som er tilsat gå på mod og sund fornuft, dette har resulteret i mange overvejelser, strategier, tests og erfaringer, dem vil vi tale om – sammen med et af udviklingsprojekterne i byggeprojektet, som vil genbruge branddøre.

 

Moderator: Darma Louise Duus, chef for cirkulære løsninger, Troldtekt

Debat faciliteret af WE BUILD DENMARK: TRÆ – et epicenter for udviklingsprojekter image
Henrik Kjærgaard-Phillipsen
Projektchef, Kilden og Hindby
Debat faciliteret af WE BUILD DENMARK: TRÆ – et epicenter for udviklingsprojekter image
Christian Fundby
Leder, Advanced Product Development, DBI
Debat faciliteret af WE BUILD DENMARK: TRÆ – et epicenter for udviklingsprojekter image
Christian Wittrup
CCO, a:gain
Debat faciliteret af WE BUILD DENMARK: TRÆ – et epicenter for udviklingsprojekter image
Jan Rohde
Direktør og stifter, GreenDozer.com
Debat faciliteret af WE BUILD DENMARK: TRÆ – et epicenter for udviklingsprojekter image
Darma Duus
Chef for cirkulære løsninger, Troldtekt
VIA Pavillon

Det første der møder dig, når du træder ind ad døren til på Building Green Aarhus i år, er en pavillon fra VIA University. Den illustrerer forskningsprojektet ’Fra marken til byggeri’ hvor VIA i samarbejde med Aarhus Universitet, Michelin-restaurant Moment, Henning Larsen Architects, Borg Rådgivning og TræVærk forsker på nye biogene materialer med et co2 aftryk. Fremtidens boliger kan bygges med plantefibre fra græs, raps og øvrige biogene materialer, som naturen kan forny igen og igen.

 

Som led i forskningsprojektet er der blevet bygget et udstillingshus. Her kan du se og røre ved prototyper på plader og isoleringsmaterialer, som i projektet ’Fra marken til byggeri’ er fremstillet af raps og kløvergræs.

 

Torsten Sack-Nielsen, Forskningsleder MSO, lektor, ph.d., fra VIA Forskningscenter BYKVAD, VIA University College forklarer, at der indtil videre er gennemført to af tre planlagte spor.

 

”I det første spor har vi evalueret 12 forskellige landbrugsafgrøder og deres sidestrømme i forhold til de planetære grænser og med korn som sammenligningsgrundlag. Vi har foretaget en holistisk vurdering ud fra aspekter som fx biodiversitet og nitratudvaskning for at kunne træffe materialevalg på et mere oplyst grundlag,” siger Torsten Sack-Nielsen og fortsætter:

 

”I det andet spor fremstillede vi udstillingshuset samt en række prototyper på biogene byggematerialer, herunder isolerings- og plademateriale. De første tests sammenligner egenskaberne med konventionelle byggematerialer, så potentialet bliver tydeligt”.

 

Læs mere om projektet her: Kløvergræs og raps er miljøvenlige elementer i fremtidens byggeri | VIA

 

Hvis du vil høre mere om projektet, så kom på Innovation Stage 11. april 09.20 og hør indlægget VIA University College: Fra marken til byggeri. Her vil Torsten Sack-Nielsen, Forskningsleder MSO, lektor, ph.d., fra VIA Forskningscenter BYKVAD, VIA University College fortælle mere om hele projektet og de forløbelige resultater.

11:10
Arkitektforeningen & Building Green: Næste generation – Vi skaber morgendagens bæredygtige byggeri

Omstillingen til et bæredygtigt byggeri stiller nye krav til måden vi bygger på – og ikke mindst de materialer vi bruger. Byggeri kommer til at se anderledes ud fremover. I denne samtale spørger vi den næste generation i byggebranchen, hvilke forventninger de har til branchen, og hvordan vi kan sikre, at det bliver attraktivt for dem at arbejde i den.

Arkitektforeningen & Building Green: Næste generation – Vi skaber morgendagens bæredygtige byggeri image
Laura Feline Prip Ebbesen
Tækker & ejer, LF Prip Tækker
Arkitektforeningen & Building Green: Næste generation – Vi skaber morgendagens bæredygtige byggeri image
Frederik G. Lind
Ressourcekoordinator og bæredygtighedskonsulent, Enemærke & Petersen og Catapult Projects
Arkitektforeningen & Building Green: Næste generation – Vi skaber morgendagens bæredygtige byggeri image
Emily Helsengreen
Ingeniør og rådgiver, Transition
Arkitektforeningen & Building Green: Næste generation – Vi skaber morgendagens bæredygtige byggeri image
Caroline Nørgård
MAA Arkitekt, tegnestuen ReVærk
11:15
Olav de Linde: Vi skaber liv, fornyer og bevarer

Hos Ejendomsselskabet Olav de Linde er mantraet at skabe liv, fornye og bevare. Det er kernen i forretningen, at transformere eksisterende ejendomme til unikke, moderne lejemål med levende lejemiljøer, så ejendomme og lejere indgår værdiskabende i deres lokale nærmiljøer. Gennem tre udvalgte cases: Bazar Vest, Mindet – den eksisterende del og Dokk5000, vil Olav de Linde folde det trefoldige slogan ud og give dig eksempler på, hvordan det blandt andet ser ud i praksis.

Olav de Linde: Vi skaber liv, fornyer og bevarer image
Olav de Linde
Grundlægger og bestyrelsesformand, Ejendomsselskabet Olav de Linde
11:30
Smith Innovation: Veje til biobaseret byggeri: Hvordan finder landbruget og byggeriet hinanden?

Øget brug af biobaserede byggematerialer varsler ny arealanvendelse, produktionsmetoder og grundlæggende omstillinger i værdikæden. Her bliver mødet mellem landbrug og byggeri en central nøgle til at bane vejen for en byggebranche, der ikke graver, men i stedet gror sine materialer. Debatten stille skarpt på mødet og samarbejdet mellem de fagligheder, der sammen skal anvise veje til biobaseret byggeri.

 

Moderator: Mikkel Thomassen, partner, Smith Innovation

Smith Innovation: Veje til biobaseret byggeri: Hvordan finder landbruget og byggeriet hinanden? image
Thomas Holst
Sekretariatsleder, Dansk Halm
Smith Innovation: Veje til biobaseret byggeri: Hvordan finder landbruget og byggeriet hinanden? image
Søren Bisp
Chefkonsulent, SEGES Innovation
Smith Innovation: Veje til biobaseret byggeri: Hvordan finder landbruget og byggeriet hinanden? image
Michael Kallesen
Direktør, Kalle Balle By
Smith Innovation: Veje til biobaseret byggeri: Hvordan finder landbruget og byggeriet hinanden? image
Hanne Tine Ring Hansen
Fagchef for Regenerativt Byggeri, Søren Jensen
Smith Innovation: Veje til biobaseret byggeri: Hvordan finder landbruget og byggeriet hinanden? image
Michael Knudsen
Byggeteknisk chef, Himmerland Boligforening
Smith Innovation: Veje til biobaseret byggeri: Hvordan finder landbruget og byggeriet hinanden? image
Mikkel Thomassen
Partner, Smith Innovation
12:10
Steffen Maagaard, Dani Hill-Hansen & Mikkel Schlesinger: Reduction Roadmap

Reduction Roadmap 2.0 blev lanceret på Building Green København i november 2023 med et forslag om at byggelovgivningen skal følge klimavidenskaben og Parisaftalen. Siden har over 560 organisationer på tværs af byggeriets værdikæde tilsluttet sig Roadmappet.

Steffen Maagaard, Dani Hill-Hansen & Mikkel Schlesinger: Reduction Roadmap image
Steffen E. Maagaard
Markedschef, Energidesign, Bæredygtighed & Indeklima, Artelia
Steffen Maagaard, Dani Hill-Hansen & Mikkel Schlesinger: Reduction Roadmap image
Dani Hill-Hansen
Architect, Sustainable Design Engineer, EFFEKT
Steffen Maagaard, Dani Hill-Hansen & Mikkel Schlesinger: Reduction Roadmap image
Mikkel Schlesinger
Partner, CEBRA architecture
12:15
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Branchesamtale om succesfulde renoveringer og genbrug af materialer

Transformation, renovering, genbrug, omdannelse, upcycling og genanvendelse. Et nyt ordforråd er ved at finde vej ind i bygge- og ejendomsbranchen, hvor erkendelsen af, at nedrivning og nybyg ikke længere kan være førstevalget midt i en buldrende klimakrise, har indfundet sig. Men hvordan kommer vi bedst i gang? Og hvad skal der til for at skabe succesfulde renoveringer til gavn for mennesker, byer, lokalsamfund og klima?

 

Det ser Rådet for Bæredygtigt Byggeri nærmere på i en samtale med en række af branchens forskellige aktører. Der vil blive nørdet i dybden – fra konkrete værktøjer til at kortlægge materialer i eksisterende bygninger til de muligheder og benspænd, der er forbundet med at gøre renoveringer til førstevalget.

 

Moderator: Line Tellefsen, teknisk fagleder og afdelingschef i Aarhus, Rådet for Bæredygtigt Byggeri

 

 

Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Branchesamtale om succesfulde renoveringer og genbrug af materialer image
Line Nørmark
Chef for Bæredygtighed i byggeriet og partner, Transition
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Branchesamtale om succesfulde renoveringer og genbrug af materialer image
Olav de Linde
Grundlægger og bestyrelsesformand, Ejendomsselskabet Olav de Linde
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Branchesamtale om succesfulde renoveringer og genbrug af materialer image
Christian Wittrup
CCO, a:gain
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Branchesamtale om succesfulde renoveringer og genbrug af materialer image
Søren Tscherning
adm. direktør, Tscherning
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Branchesamtale om succesfulde renoveringer og genbrug af materialer image
Line Tellefsen
Teknisk fagleder og afdelingschef i Aarhus, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
12:20
ABC Rådgivende Ingeniører/Real time LCA: LCA og digitalisering baner vejen for bæredygtigt byggeri – også i Aarhus Kommune

Flere organisationer sætter ambitiøse emissionsmål, som overgår de krav, der er fastsat i bygningsreglementet i 2023. Ved at integrere innovative teknologier, nye processer og samarbejder, arbejdes der proaktivt for at nedbringe emissioner og være på forkant med den regulering for byggeri, som kun bliver mere krævende.
Blandt andet i Aarhus Kommune anvendes LCA metodisk for at indfri deres krav om en maksimal grænseværdi på 8kg CO2/m2 pr. år, som der deles et konkret eksempel på i denne præsentation, hvordan ny teknologi og partnerskaber kan benyttes til at opsamle og anvende bæredygtighedsdata til at lære hvordan man minimere klimapåvirkningen fra byggeri.

 

ABC Rådgivende Ingeniører og Real-Time LCA vil dele deres erfaringer fra samarbejdet med Aarhus Kommune. De vil også dele indsigt i den teknologiske udvikling inden for bæredygtigt byggeri og nye datadrevne metoder for at mindske de globale klimaudfordringer, som byggesektoren er en væsentlig del af. Denne indsats er ikke kun et svar på klimakrisen, men også et springbræt mod mere effektive arbejdsprocesser, bedre kvalitet i bygningsmodeller og generelt bedre forudsætninger for bæredygtighed i byggeriet.

ABC Rådgivende Ingeniører/Real time LCA: LCA og digitalisering baner vejen for bæredygtigt byggeri – også i Aarhus Kommune image
Nabil Chaykh
CEO, Gaiup
ABC Rådgivende Ingeniører/Real time LCA: LCA og digitalisering baner vejen for bæredygtigt byggeri – også i Aarhus Kommune image
Mads Ditlevsen
Bæredygtighedskonsulent, ABC Rådgivende Ingeniører.
13:10
Arkitema & Aarch: Forskningsprojekt: Hvordan bliver vi bedre til at genbruge på matriklen ved renoveringer?

Er det muligt at eliminere nogle af de hindringer, der i dag forhindrer genbrug af materialer, der allerede findes på byggegrunden? Og i så fald, hvordan vil arkitekternes designproces og den resulterende arkitektur blive påvirket af en forbedret adgang til information om genbrugsmaterialer? Hør hvordan spørgsmål som disse søges besvaret i det case-baserede forskningsprojekt “Genbrug på matriklen”.

Arkitema & Aarch: Forskningsprojekt: Hvordan bliver vi bedre til at genbruge på matriklen ved renoveringer? image
Lotte M. Bjerregaard Jensen
Professor MSO, Sustainable Architecture, Aarhus Arkitektskole
Arkitema & Aarch: Forskningsprojekt: Hvordan bliver vi bedre til at genbruge på matriklen ved renoveringer? image
Thomas Fænø Mondrup
Sustainability director, Arkitema.
13:10
Teknologisk Institut: Klar til selektiv nedrivning?

Bygge- og anlægsbranchen har talt om selektiv nedrivning igennem mere end et årti. Til sommer bliver mange års analyser, projekter og diskussioner til ny lovgivning, når ikke 1, men 3 nye bekendtgørelser om selektiv nedrivning ser dagens lys.

 

Dermed vil en ny virkelighed ramme både nedrivningsbranchen og de bygherrer, som ønsker at rive ned og bygge nyt, når byggematerialer fremover skal adskilles og sorteres, genbruges og genanvendes – og ikke mindst, når det skal sikres, at vi får sorteret de materialer, der indeholder problematiske stoffer fra, i processen.
Men hvad kommer det til at betyde mere præcist? Vil de nye krav kunne fremme den nødvendige cirkulære økonomi i byggeriet, som det forventes? Kræver det nye kompetencer hos nedriverne og i så fald hvilke? Og er branchen overhovedet klar til at få indført de nye regler, som de selv har været aktive i at efterspørge?

 

Det er nogle af de spørgsmål, som Teknologisk Institut stiller til et panel bestående af både dem, der laver reglerne, dem der skal efterleve dem og dem, som skal være med til sikre, at branchen har styr på den selektive nedrivning.

Moderator: Martha Katrine Sørensen, sektionsleder, bæredygtigt byggeri, Teknologisk Institut

Teknologisk Institut: Klar til selektiv nedrivning? image
Julie Katrine Jensen
Seniorprojektleder, Norrecco
Teknologisk Institut: Klar til selektiv nedrivning? image
Marlene Thorman
Regionschef Sjælland, DGE Danmark
Teknologisk Institut: Klar til selektiv nedrivning? image
Peter Aufeldt
Centerchef, Teknologisk Institut
Teknologisk Institut: Klar til selektiv nedrivning? image
Thomas Kingo Karlsen
Ejer, Kingo Karlsen Holding
Teknologisk Institut: Klar til selektiv nedrivning? image
Anja Bilov
Miljøsagsbehandler, Aarhus Kommune
Teknologisk Institut: Klar til selektiv nedrivning? image
Martha Katrine Sørensen
Sektionsleder, bæredygtigt byggeri, Teknologisk Institut
13:10
Samtale: Bente Lykke og Rune Kilden: Fra Aarhus Ø til Sydhavnskvarteret – hvad har vi lært

På få år er en ny bydel skudt op ved Aarhus havnefront. Med de mange arkitekttegnede højdemeter er der også kommet en masse overskrifter og erfaringer, og selvom arbejdet fortsætter med at udvikle det liv der skal leves i og omkring Aarhus Ø, er de næste store udviklingsprojekter i Aarhus allerede godt i gang. Sammen med to af de bærende byudviklingskræfter i Aarhus tager vi en tur op i Lighthouse-perspektiv og kommer med bud på hvad de næste etaper af Aarhus’ udvikling kan lære af erfaringerne indtil nu.

 

Moderator: Christian Degn, journalist og TV-vært

Samtale: Bente Lykke og Rune Kilden: Fra Aarhus Ø til Sydhavnskvarteret – hvad har vi lært image
Bente Lykke Sørensen
Bystrategisk chef, Teknik & Miljø, Aarhus Kommune
Samtale: Bente Lykke og Rune Kilden: Fra Aarhus Ø til Sydhavnskvarteret – hvad har vi lært image
Rune Kilden
Direktør, Kilden & Hindby
Samtale: Bente Lykke og Rune Kilden: Fra Aarhus Ø til Sydhavnskvarteret – hvad har vi lært image
Christian Degn
Journalist og TV-vært
13:50
AARCH site-visit: Research in new biogenic building materials

Immediately after the previous session, the Aarhus School of Architecture (AARCH) invites you to participate in a small field trip, the see their new building and hear from some of their students. PhD Fellow Lynn Hyun Kieffer will give a presentation on her research on the formation of bio-based materials through microbial activity. You will hear about material research, innovative fabrication, and printing techniques, developed in collaboration with architect Jakob Sieder-Semlitsch.

 

Note: the start time 13.50 is when we leave together from Innovation Stage and walk toward AARCH just across the street.

AARCH site-visit: Research in new biogenic building materials image
Lynn Hyun Kieffer
PhD fellow, cand. arch, AARCH
14:10
Debat faciliteret af Arkitektforeningen: Hvordan bygger vi, når vandet kommer?

Fremtiden byder på mere vand fra oven, havet og undergrunden. Det vil forandre vores metoder til at bygge og planlægge vores byer. Den nødvendige klimatilpasning til betyde, at vi skal finde nye og mere omfattende løsninger, end dem vi har i dag. Samtalen tager udgangspunkt i Arkitektforeningens projekt Agenda Earth, der bl.a. kigger på nye strategier for at forme arkitekturen omkring vandets naturlige veje.

 

Vi sætter praktikeren, forskeren og den politiske beslutningstager i stævne til en samtale om, hvordan vi finder frem til fælles løsninger, der kan håndtere de stigende vandstande.

 

Moderator: Katrina Wiberg, associate professor, Arkitektskolen Aarhus

Debat faciliteret af Arkitektforeningen: Hvordan bygger vi, når vandet kommer? image
Rikke Juul Gram
Partner, Scønherr
Debat faciliteret af Arkitektforeningen: Hvordan bygger vi, når vandet kommer? image
Ellen Margrethe Basse
Professor emerita, Juridisk Institut, Aarhus (BSS)
Debat faciliteret af Arkitektforeningen: Hvordan bygger vi, når vandet kommer? image
Katrina Wiberg
Associate professor, Arkitektskolen Aarhus
14:15
Transition: Genbrug af byggematerialer – kan vi klare det, ja vi kan

Kom og hør hvordan genbrugsmaterialer finder vej til byggeriet. Man kan hurtigt komme i tanke om den ene og den anden barriere, når man vil arbejde med genbrug af byggematerialer. Der er dog masser af eksempler på at det kan lykkes og at byggebranchens aktører allerede er godt i gang. I denne panelsamtale vil vi berøre forskellige konkrete eksempler på genbrug af byggematerialer, både fra rådgiverens, entreprænørens og leverandørens side.

 

Ordstyrer: Line Nørmark, partner og medstifter, Transition

Transition: Genbrug af byggematerialer – kan vi klare det, ja vi kan image
Jan Rohde
Direktør og stifter, GreenDozer.com
Transition: Genbrug af byggematerialer – kan vi klare det, ja vi kan image
Samuel Mydland
Afdelingsleder, arkitekt og ejerleder, JDH-BYG
Transition: Genbrug af byggematerialer – kan vi klare det, ja vi kan image
Karen HH Andersen
Bæredygtighedsleder, Sweco
Transition: Genbrug af byggematerialer – kan vi klare det, ja vi kan image
Line Nørmark
Chef for Bæredygtighed i byggeriet og partner, Transition
15:05
Ludovico Lombardi: Architecture for inclusive and sustainable cities

Architecture plays a vital role in shaping socially and environmentally sustainable cities.

 

Presenting some of their current projects and research, including the New Aarhus stadium in Kongelunden, one of the world’s leading practices – Zaha Hadid Architects – shares their experiences on how they combine context, design, sustainable materials and advanced technologies to deliver innovative architectural and urban projects.

Ludovico Lombardi: Architecture for inclusive and sustainable cities image
Ludovico Lombardi
Director, Zaha Hadid Architects
15:15
COWI: Social bæredygtighed – hvordan? En intro med eksempler og argumenter fra COWI

Rikke Ulk er antropolog og seniorspecialist hos COWI og hun vil give en eksempelbåren tur rundt i social bæredygtighed. For hvad betyder det når ting som ‘brugere’, ‘livskvalitet’ og ‘fællesskab’ skal tænkes med i den grønne udvikling? Hvorfor bliver det efterspurgt og af hvem? Har det effekt? Hvordan ser ‘S’et i ESG egentlig ud som ydelse og leverance? Hos COWI tænkes ‘S’et med i projektet, og man gør sig umage med at forstå borgeres eller slutbrugeres behov, ønsker og adfærd fra starten. Med eksempler på social bæredygtighed i praksis giver Rikke Ulk en kort indføring i det, der bliver et strategisk forretningsområde for nogle og snart er noget, du vil støde på i alle projekter.

COWI: Social bæredygtighed – hvordan? En intro med eksempler og argumenter fra COWI image
Rikke Ulk
Antropolog og seniorspecialist, COWI
Select date to see events.