Der skal sættes ind på mange fronter for at bevaring og transformation bliver prioriteret

Vi bygger nyt, fordi vi mangler boliger i Danmark – eller hvad? På den nye konference Bevaring & Kreativ Transformation den 17-18. marts i Aarhus holder Louise Heebøll, arkitekt og strategisk byplanlægger, Del Hus, et spændende indlæg, der handler om hvorvidt vi igennem transformation og renovering af eksisterende bygninger kan skabe de boliger, der skal til for at matche efterspørgsel, de ændrede familiemønstre og det stigende aldersgennemsnit i Danmark.

I denne artikel kan du læse et interview med Louise Heebøll.

Kan du fortælle lidt om din professionelle baggrund og din tilgang til bevaring og transformation af bygninger?

– Jeg er uddannet arkitekt og efterfølgende strategisk byplanlægger, og jeg har igennem min karriere bevæget mig fra bygningsskala til nu at arbejde som selvstændig konsulent / aktivist med de meget overordnede strukturer og systemer, som former byggebranchen og de byer og bygninger, vi løbende skaber og omformer. Interessen for boliger og bæredygtighed har ledt mig til arbejdet med, hvordan vi kan skabe de boliger, vi behøver i samfundet, ud af den eksisterende bygningsmasse uden at bygge nyt. Konkret arbejder jeg for tiden med, hvordan vi kan opdele enfamiliehuse til flerfamiliehuse.

Hvilken betydning mener du, at eksisterende bygninger har i forhold til at løse fremtidens byggebehov sammenlignet med nybyggeri?

– Vi er det land i EU, som har flest kvadratmeter til rådighed per person. Vi mangler med andre ord ikke bygget areal. Derfor mener jeg, at vi, i det omfang det er muligt, skal tage afsæt i de eksisterende bygninger frem for at bygge nyt, når vi ser et byggebehov. Det stiller alle mulige spørgsmål, og mange vil nok sige, at vi jo allerede tager afsæt i det eksisterende. Men jeg vil sige, at vi skal strække den noget længere, end vi gør nu. Jeg mener, at vi skal stille spørgsmålstegn, hvad det reelle behov er og være kreative omkring, hvordan vi kan dække dette behov. Vi skal tænke ud af boksen i det omfang, at ’boksen’ er enfamiliehuset eller kommunegrænsen. Vi skal tænke mere i deling og opdeling af eksisterende bygninger, og vi skal tænke mere regionalt og nationalt i vores planlægning af bosætningen. 

Hvad ser du som de største barrierer for at få branchen til at prioritere bevaring og transformation frem for nybyggeri?

– Money talks, og som det er nu, er der gode penge i nybyggeri for både kapitalfonde, udviklere, materialeproducenter og kommuner. De tre første giver måske sig selv, men få er bevidste om, hvordan netop nybyggeri er et centralt greb i kommunernes befolkningsvækststrategier, som handler om at få større andel af skattegrundlaget.

– Vi har at gøre med et kæmpe system, og der skal sættes ind på mange fronter for at bevaring og transformation bliver prioriteret. Tre af de vigtigste parametre, tror jeg, bliver (1) at jomfruelige materialer bliver behæftet med afgifter, som svarer til deres klimabelastning, (2) at vi udvikler og skalerer metoder til transformation af de eksisterende bygninger, så de passer til fremtidens behov, og (3) at en form for ”bevar-eller-forklar”-lov bliver indført. 

Kan du nævne et eller to projekter, som du synes er særligt inspirerende inden for bevaring eller transformation?

– Jeg tror, at jeg vil fremhæve det, som netop ikke er særlig unikt. Hverdagsarkitekturen og det, som vi har meget af i Danmark. Fx parcelhusene fra 60’erne og 70’erne, som lige i disse år gerne skal renoveres, hvis de skal holde yderligere 50-60 år. Bogen Parcelhusportrætter af Helene Høyer Mikkelsen og Line Stougaard sætter fokus på kvaliteterne af de bygninger, som vi alt for ofte tager for givet. Jeg tror, det er vigtigt, at vi fremhæver disse kvaliteter, for at vi prioriterer at tage disse bygninger med os ind i fremtiden.   

Hvad er dit hovedfokus på konferencen “Bevaring og Kreativ Transformation”? Og kan du allerede nu nævne et par af dine vigtigste pointer?  

– Begrebet byggestop bliver centralt i min fortælling. Men byggestoppet i sig selv er ikke det væsentlige. Det væsentlige er, hvad vi skal gøre i stedet for at blive ved at bygge nyt. Et nyt paradigme kræver kreativitet, kulturforandring, nye strukturer, nye forretningsmodeller og meget andet. Derfor tror jeg, at vi kommer vidt omkring på mit oplæg. Omdrejningspunktet bliver dog, hvordan vi kan skabe gode hjem for alle med det, vi allerede har.

Vil du høre mere om bevaring og transformation fra Louise Heebøll?

Vær med på den nye konferencen Bevaring & Kreativ Transformation i Aarhus den 17. og 18. marts. Læs mere og tilmeld dig her.

Flere artikler
Bornholmsk hotel i Rønne sigter på at blive klimapositivt.
Bornholmsk hotel sætter ny standard for erhvervsbyggeri