Hvordan bruger vi jorden mere fornuftigt?

Hos Anlægsgartner Gottlieb tænker de, at en sund harpet muldjord kan anvendes bredere, fx når de anlægger nye bede og tilplanter legepladser med træer. Harpet muldjord er ikke varmebehandlet og indeholder ofte mange flere organismer, end varmebehandlede og standardiserede jordtyper som fx Allétræsmuld og FFL-jord.

Er det godt for miljøet, plantevæksten, biodiversiteten og den totale økonomi at anvende jord, som i mindre grad er forarbejdet? Anlægsgartner Gottlieb har spurgt tre eksperter med passion for jord:

Jord skal behandles varsomt

”I en sund jord er der masser af liv i form af svampe, bakterier og smådyr. Livet i jorden er sindssygt vigtigt for, at den kan rumme regnvand og bidrage til økosystemet. Jord skal behandles nænsomt. Vi kan nemt komme til at skabe jord, som er ude af balance. Den kan blive for tung eller for let, den kan indeholde for meget næring eller slet ingenting.”

”Vi skal bevæge landskabsarkitekturen derhen, hvor vi også forholder os til livet mellem og under planterne. Og vi skal begynde i byerne, hvor projekter med jord kan være med til at uddanne kommende generationer.”

– Rasmus Vincentz, CEO og grundlægger af Habitats

Harpet jord under græsplænen og i bede

”Harpet muldjord har de fordele, at det findes i rigelige mængder og er billigt. Desuden kan det ofte fremskaffes tæt på der, hvor det skal anvendes. Men det egner sig bedst til græsplæner og åbne bede,” siger Thomas Høvsgaard Vejsnæs.

”Hvis bygherren kan leve med mere ukrudt og ringere vækst af træer og buske, så kan harpet muldjord også bruges ved plantning af træer og buske, hvor der ikke er for hård belastning på jorden. Typisk vil træer og buske have bedre af jord, som er rigere på organisk materiale og mere stabil overfor belastning.”

– Thomas Høvsgaard Vejsnæs, Landskabsarkitekt og partner i Krydsfelt

Mere selektive og ressourcebevidste

”Det handler om vores fælles ressourcer. Når vi fx skal anlægge en ny græsplæne, bliver vi som oftest bedt om at bruge harpet muld, hvor alle grene og sten over to cm er siet fra. Alternativt kunne vi anvende ubehandlet jord – med større sten og grene – og køre plænen over med en stennedlægger.”

”Det vil også spare en masse energi at bruge jord, som ikke er varmebehandlet. Hvis bygherren er med på, at sten og grene i bedene giver et sundere staudebed med plads til biller, orme og insekter, kan man også bruge ubehandlet jord, når man opbygger nye bede. I hvert enkelt projekt kan vi spørge os selv: hvad kan vi egentlig nøjes med?”

– Salgs- og driftsdirektør Kim Jan Mundberg hos Anlægsgartner Gottlieb

Læs mere her

Sponsoreret indhold i samarbejde med Anlægsgartner Gottlieb

Flere artikler
De gamle vinduer fik nyt liv som isoleringsmateriale
De gamle vinduer fik nyt liv som isoleringsmateriale