Direkte fra COP16 i Colombia til Building Green København

I oktober vil internationale ledere og politikere samles til COP16 (FN’s Biodiversitetskonference i Cali, Colombia). Landene og lederne skal nu levere på den ambitiøse globale biodiversitetsramme, som de blev enige om for halvandet år siden i Montreal.

Kom og hør Christina Haupt Toft fra Circles dugfriske update fra COP16 i Colombia på Building Green København den 31. oktober kl. 13.30 på scenen Learning Sessions. Christina kommer direkte fra Colombia, hvorfra hun vil dele de seneste nyheder og dykke ned i topmødets hovedtemaer, forhandlingsagendaen og de forretningsmæssige perspektiver. Efter den historiske aftale fra COP15 i Kunming-Montreal, hvor ledende aktører blandt andet satte et globalt mål om at arbejde hen imod ‘Nature Positive by 2030’, sætter vi fokus på, hvordan COP16 fortsætter arbejdet med at forme biodiversitetens svar på klimaindsatsernes Net Zero fra Paris-aftalen.

Herunder kan du læse et interview med Christina Haupt Toft om COP16.

På Building Green København 2024 er temaet BEYOND THE ROADMAP og vi sætter fokus på hvordan byggebranchen ser ud, når den lever op til Parisaftalen og klimavidenskaben. Hvordan relaterer COP16 sig til temaet?

COP16 relaterer sig tæt til temaet for Building Green København 2024, “BEYOND THE ROADMAP”, fordi det handler om at skabe en fremtid, hvor bæredygtighed i bred forstand er en central del af byggebranchen. Ligesom COP16 har fokus på den globale indsats for at beskytte biodiversitet, skal byggebranchen også integrere biodiversitetsmålene i sine fremtidige planer.

Building Green København hylder den mobilisering, der allerede har fundet sted i branchen, men bæredygtighed handler ikke kun om CO2-reduktion; cirkulær økonomi og biodiversitet spiller en mindst lige så vigtig rolle. Derfor er det essentielt at mobilisere kræfterne både internt i branchen og på tværs af sektorer inden for naturpositive løsninger og arbejdet med værdikæderne.

Hvad betyder arbejdet med biodiversitet for virksomheder i Danmark?

Arbejdet med biodiversitet har stor betydning for danske virksomheder, især dem med globale forsyningskæder. Målene fra COP15, såsom bæredygtigt forbrug (Mål 16), forvaltning af vilde arter (Mål 9), og integration af biodiversitet i beslutningsprocesser (Mål 14), kræver at virksomheder vurderer og reducerer deres påvirkning på biodiversiteten. Dette kan påvirke virksomhedernes forsyningskæder, især dem der er afhængige af råvarer fra lande, hvor biodiversitet er truet. Derudover kan virksomheder få mulighed for at udvikle nye forretningsmodeller, som fremmer bæredygtig produktion og ressourcestyring.

Hvad ser du mest frem til ved at deltage på COP16?

Jeg ser frem til nogle intense dage med møder, paneler og taler, hvor fokus er på at sikre, at biodiversitet bliver en integreret del af både virksomheders og landes handlinger. Jeg glæder mig især til at diskutere, hvordan vi kan arbejde med naturen på en måde, der gavner både virksomheder, samfund og planeten og få sat fokus på, hvordan det vil kræve tæt samarbejde mellem regeringer, virksomheder, finanssektoren og civilsamfundet for at skabe reelle fremskridt. Under COP16 vil jeg være til stede sammen med den danske delegation for at fremskynde overgangen til en fremtid, der prioriterer naturen.

Hvad skal man glæde sig til at høre fra dit indlæg på Building Green København?

Mit indlæg på Building Green København vil give en dugfrisk opdatering direkte fra COP16 i Colombia. Jeg vil dykke ned i de seneste nyheder fra topmødet og forklare, hvordan det globale arbejde med biodiversitet udvikler sig, især i forhold til forretningsmæssige perspektiver. Deltagerne kan se frem til at få indsigt i, hvordan virksomheder kan bidrage til de ambitiøse mål om at skabe en mere naturpositiv fremtid, og hvordan COP16 fortsætter arbejdet fra COP15 med fokus på biodiversitetens svar på klimaindsatsen.

Hvad er hovedfokus på COP16?

Hovedfokusområderne på COP16 i Colombia vil sandsynligvis være implementering af den globale biodiversitetsramme, som blev vedtaget på COP15. Dette inkluderer konkrete tiltag for at bevare 30 % af verdens landområder og havområder inden 2030, beskyttelse af biodiversitet i både land- og havmiljøer samt styrkelse af kystsamfunds modstandsdygtighed. Derudover vil fokus være på bæredygtige økonomiske modeller, der fremmer ansvarlig brug af naturressourcer, og hvordan landene kan sikre bæredygtig produktion og forbrug gennem deres nationale biodiversitetsplaner. Desuden vil mødet omhandle mobilisering af ressourcer og finansiering samt finde løsninger på data og kortlægning.

Hvorfor er det vigtigt for Danmark at have en delegation med på COP16?

Det er vigtigt for Danmark at have en delegation med på COP16 af flere grunde. For det første giver det mulighed for at synliggøre danske interesser på den globale scene og fremhæve vores politiske og forretningsmæssige indsats inden for biodiversitet. Danmark har en stærk tradition for grøn omstilling, og COP16 er en platform, hvor vi kan vise, hvordan danske virksomheder og politiske aktører arbejder aktivt for at beskytte og bevare biodiversiteten.

Derudover er det bemærkelsesværdigt, at den danske delegation er vokset fra 10 virksomheder og organisationer til 60 på under to år, hvilket vidner om et øget fokus og en stigende bevidsthed om biodiversitetens afgørende betydning. Denne udvikling viser, at flere danske virksomheder nu anerkender naturens uundværlige rolle i deres forretninger. Mere end halvdelen af al økonomisk aktivitet er moderat eller højt afhængigt af naturen og dens tjenester, hvorfor det er afgørende for danske virksomheder at være en del af løsningen og sikre strategier, der understøtter både forretningsmæssig succes og naturpositive løsninger. Blandt deltagerne i den danske delegation er bl.a. Danske Bank, Nordea, Novo Nordisk, Novonesis, PensionDanmark, PKA, Rambøll og Ørsted.

Få de dugfriske nyheder direkte fra COP16. Tilmeld dig Building Green København gratis her.

Flere artikler
Helene Klink på Biobaserede Byggematerialer om indeklima, miljø og sundhed
Hvordan kan biobaserede byggematerialer bedst bevares og genanvendes?