EFFEKT & Arkitema - FRBH - CONCEPT RENDER

Vi kan ikke (ny)bygge os ud af klimakrisen

Hvert år bliver flere bygninger og bygningsmasse revet ned og går desværre til spilde.Transformation, renovering, upcycling og bedre udnyttelse af de eksisterende bygninger er nogle af de værktøjer byggebranchen kan udnytte, så der kan komme nyt liv i en eksisterende bygningsmasse samtidig med, at det er langt mindre klimabelastende end nybyggeri. Byggebranchen er nemlig i en situation, hvor den ikke længere kan fortsætte med at rive ned og bygge nyt hver gang en bygning ikke længere opfylder de behov eller krav, befolkningen har til den.

Store forandringer i branchen

Ikke nok med den buldrende klimakrise, som byggebranchen er en stor uheldig bidragsyder til, så ser byggebranchen også ind i en tid med store forandringer både i forhold til demografiske ændringer, ændrede krav til bolig og befolkningens sammensætning.

Ændringerne stiller desuden også krav til, at byens kvadratmeter skal kunne tilpasse sig befolkningens ændrede behov, størrelse og ikke mindst sammensætning. Her kan transformation og renovering hjælpe med at skabe de nytænkende forandringer og finde potentialet i eksisterende byggeri til at imødekomme fremtidens behov.

Hvordan kan byggeriet nedbringe klimaaftrykket?

Byggebranchen har et stort ansvar i at rykke på den grønne omstilling og nedbringe byggeriets klimaaftryk og udledninger, da byggeriet står for næsten 40 procent af den globale CO2-udledning årligt. Her kan transformation og renovering bidrage til at nedbringe branchens klimaaftryk.

En lang bygningslevetid er desuden et vigtigt parameter, når vi taler bæredygtighed, da der er mange sociale, økonomiske, miljømæssige og ikke mindst kulturelle grunde til at renovere og transformere frem for at rive ned og bygge nyt. Det er derfor nødvendigt, at byggebranchen bliver bedre til at arbejde og udvikle på den allerede eksisterende bygningsmasse og ikke mindst bliver trænede i at undersøge, hvilke muligheder og potentialer, der ligger i de eksisterende kvadratmeter som allerede findes i dag.

Hvis du vil være med til at rykke på den grønne omstilling og nedbringe byggeriets klimaaftryk og udledninger, har teamet bag Building Green udviklet konferencen Bæredygtig Transformation, der løber af stablen den 4. & 5. oktober.

Du kan læse mere om konferencen her.

Flere artikler
Vibeke om fremtidens bolig
Fremtidens minimale bolig kræver at vi bliver dygtige til at designe god kvalitet på få kvadratmeter