Mangel på færdigheder og viden hæmmer den digitale transformation

Michael Ambjørn er CEO i PropTech Denmark, der er en non-profit forening, der arbejder i feltet mellem bygge- og ejendomsbranchen og teknologidrevne innovatører. PropTech Denmark er partner på den nye internationale event Nordic Digital Construction | BIM World Copenhagen den 19.-20. september, der samler fagfolk til viden om digitalisering af byggebranchen.

I denne artikel kan du læse et interview med Michael Ambjørn.

Hvad er din baggrund? Og hvordan arbejder du med digitaliseringen af byggebranchen til dagligt?

Sammen med en fantastisk gruppe kollegaer kører jeg PropTech Denmark, en non-profit forening med 200+ medlemmer på tværs af branchen – og vi er så heldige at have 13 tonesættende danske direktører inden for proptech-området i bestyrelsen. Men hvordan endte jeg her? Jeg ‘voksede op’ på IBM, hvor jeg i sin tid sad på det europæiske hovedkontor i mange år og blandt andet arbejdede med mange opstartsvirksomheder, det som man i dag kalder startups. Og så har jeg selv været en del af ledelsen i hvad man nu ville kalde en proptech-startup. Siden da har jeg også kørt en accelerator, der hjalp 39 startups undervejs inden for byggebranchen, hvoraf mange af dem heldigvis nu er aktive medlemmer i PropTech Denmark – og så oven i det et langt og aktivt virke internationalt i forskellige foreninger der gør sit for at få fælles fremdrift og forandring. 

Hvilken rolle ser du at en digital omstilling kan spille i forhold til at nedbringe byggeriets klimaaftryk?

Det korte svar er: stor. 

Næsten 40 % af den globale CO2 stammer fra ejendomssektoren. Af disse emissioner produceres cirka 70 % af bygningsdrift, mens de resterende 30 % stammer fra konstruktion. 

Det ved vi fra UNEP – og det er vist også de tal en af Danmarks førende arkitekter, Dan Stubbergaard, trak på for nylig i podcasten Genstart – den med titlen Arkitektens sorte samvittighed. Den anbefales. 

Men kan man gøre noget ved det gennem det digitale? Ja, er det korte svar. Vi samler både dem der har brug for løsninger, og dem der leverer dem. I vores PropTech Guide til medlemmerne kan man finde næsten 100 konkrete løsninger. 

Ja eller sæt hørebøfferne i og hør direkte fra branchen på vores podcast hvor der er korte overskuelige afsnit som  ‘Få styr på dine data’, ‘Hvad er op og ned i ESG?’ og ‘Digitalisering og proptech – hvordan kommer du i gang?’ – med eksperter fra 1927, ATP Ejendomme, Balder, Cobblestone, Home.Earth, KAB, Kanta & Co, mfl.

Billede: Exigo

Hvad mener du er den største udfordring byggebranchen står overfor på digitaliseringsområdet?

Grøn omstilling topper listen over overordnede udfordringer, fulgt af omkostninger. Det ved vi fra vores årlige undersøgelse, som vi opsummerer i Danish PropTech Report

Kunne begge potentielt løses samtidig? Vi tænker ja, og det går fremad. 45 % af danske ejendomsselskaber angiver i vores seneste undersøgelse, at de har en digital strategi. Men det betyder jo også, at der er mange, der ikke har… Mangel på færdigheder og viden hæmmer også den digital transformation – næsten ⅓ angiver for lidt viden om relevante løsninger og mangel på digitale evner. Er det tid til at opkvalificere sig? En måde at komme i gang på er at komme lidt ud i byen og høre fra andre, og det er derfor jeg glæder mig til at deltage i Nordic Digital Construction | BIM World.

Hvad er dine ambitioner for branchen de næste 10 år, når det kommer til digitale arbejdsgange og -processer?

At vi kan kigge tilbage på, at vi nåede de mål, vi har sat som samfund for 2025 (omkring 500 dage fra nu) og for 2030 (omkring 76 måneder fra nu). Der er rigeligt, der skal løftes, men det gode er, at når man løfter i fællesskab, så går det lettere.

Og så er jeg spændt på at se hvor langt vi når med building information system (BIM) modeller – og digital twins – i den sammenhæng. Når vi endelig op på at 6D, 7D og 8D BIM-systemer bliver mere veldefinerede og udbredte? 

Det tænker jeg, vi gør, og et vigtigt element er at man er indstillet både på god og ansvarlig brug af data og har både lyst og evne til at udforske, samarbejde og innovere. Det er sådan vi kommer de konkrete udfordringer til livs.  

Kan du nævne et projekt, som igennem en innovativ tilgang til BIM, data eller drift har oplevet gode resultater med hensyn til for eksempel bæredygtighed eller bundlinje?

Det kunne jeg bruge en hél dag eller måske uge til at snakke om, så find mig til Nordic Digital Construction | BIM World Copenhagen. I mellemtiden, så er der her et par konkrete tilgange der er interessante:

Overlad styring af målsætninger, opgaver og ansvar til en digital platform – og frigiv tid til at skabe mere bæredygtighed i jeres byggeprojekter (og ejendomsportefølje). Det gør Frame og deres kunder siger, at det giver dem en 40 % tidsbesparelse sammenlignet med deres almindelige arbejdsgang

Brug en robot. Nordic Proptech Award Winner COBOD stryger fremad på tværs af globen med deres multifunktionelle robotter… Og deres 3D-slicer-software konverterer traditionelle CAD-tegninger til 3D-printbare filer.

Gå fra Gantt til Cyclogram. Exigo har en spændende løsning til det, som du kan prøve gratis i 30 dage. Og så har de også noget, de kalder Plannerly, der giver dig en simpel og visuel platform, hvor du kan planlægge og holde styr på projektplanlægning med BIM.

Og så husk at købe bæredygtigt. I vores PropTech Lab inde på BLOXHUB sidder der et stærkt team fra ProSave, som har et katalog med 1.000.000 materialer og tidsbesparende indkøbsfunktioner. 

Sidst men ikke mindst så er Real-Time LCA interessant med deres automatiserede løsning, der kan give løbendecindsigt i CO2e projektforbrug på projektniveau. De trækker det fra jeres 3D modeller og kører det sammen med data kalkuleret fra den mest omfattende, valide og brugervenlige miljødatabase til Danmark.

Vil du høre mere om digitalisering af byggeriet?

Vær med på den nye, internationale event Nordic Digital Construction | BIM World Copenhagen den 19.-20. september og bliv klogere på digitalisering af byggebranchen. Læs mere og tilmeld dig her.

Flere artikler
I samarbejde med Smith Innovation og BUILD inviteres byggebranchen
Kalder byggebranchen: Hvordan får vi klimaaftrykket fra nybyggede boliger i bund?