Alexander Mollan Bohn Christiansen arbejder som standardiseringskonsulent hos Dansk Standard, og på den helt nye event Nordic Digital Construction | BIM World Copenhagen taler han om standardiseret data som vejen til mere effektivitet og reduceret spild i byggeriet.
I denne artikel kan du læse et interview med Alexander Mollan Bohn Christiansen.
Hvad er din baggrund? Og hvordan arbejder du med digitaliseringen af byggebranchen til dagligt?
Jeg er standardiseringskonsulent i Dansk Standard og er ansvarlig for en række af Dansk Standards udvalg inden for byggeriet. Det vil sige, at jeg hjælper deltagerne i de udvalg, jeg har ansvaret for, med at udvikle standarder til brug og gavn for byggebranchen.
Et af de udvalg, jeg er ansvarlig for, er Dansk Standards BIM-udvalg S-808. Her sidder en række aktører fra byggeriets værdikæde og bidrager med deres viden og ekspertise om digitalisering inden for byggeriet, som er med til at danne baggrund for de standarder, vi sammen udvikler til gavn for hele branchen. Derudover arbejder udvalget på at dele nyt vedrørende BIM og digital informationshåndteringsstandardisering med hele branchen blandt andet gennem webinarer. Vi kan nemlig se, at digital informationshåndtering til brug i forhold til BIM er noget, som branchen efterspørger. Der findes faktisk en del standarder, som netop kan hjælpe de forskellige virksomheder med at digitalisere deres data og informationer smart. Dermed kan de blive bedre til at arbejde med håndtering af informationer og blive mere digitale, som eksempelvis kan give virksomhederne et bedre grundlag for bæredygtighedsberegninger og -dokumentation.
Standarderne giver virksomhederne bedre mulighed for både effektive samarbejder og rigtige digitaliseringer. For eksempel er der DS/EN ISO 19650-serien af standarder, som beskriver, hvordan en virksomhed skal udforme og håndtere digitale informationer igennem BIM i forbindelse med et byggeris livscyklus. Derudover kan også nævnes standarden DS/EN ISO 22057:2022, som handler om dataskabeloner til brugen af EPD’er til byggevarer i BIM og dermed bæredygtighed ved byggeri og anlægsarbejder. Denne inddrager og bruger termer fra førnævnte DS/EN ISO 19650 til at beskrive hvordan EPD-data kan indarbejdes i BIM, så informationerne kan bruges i et byggeris livscyklus. Denne standard er specielt byggevareproducenterne i udvalget S-808 rigtigt interesserede i. Det er de, fordi de kan se fordelene ved at forstå og indarbejde en sådan standard i deres processer, da det er det smarteste at gøre i forhold til et marked, som hastigt bevæger sig mod stærkt øget brug af valide langtidsholdbare informationer.
Hvilken rolle ser du at en digital omstilling kan spille i forhold til at nedbringe byggeriets klimaaftryk?
Jeg mener, at den digitale omstilling af byggeriet vil komme til at spille en betydelig rolle i forhold til at nedbringe byggeriets klimaaftryk. Ikke bare i forhold til bedre at kunne styre alle de komplekse processer, der foregår, når der bygges, hvor digitalisering kan være med til at tage kompleksiteten ud af f.eks. samarbejdet mellem de forskellige aktører. Men måske i endnu højere grad vil øget digitalisering i byggeriet bidrage til at bibeholde værdien af de ressourcer, som bygges ind i de bygninger, der opføres. Ved hjælp af digitalisering kan man nemlig oprette og langtidsopbevare informationer om hver enkelt komponent, så vi nemmere kan ikke bare genbruge og genanvende, men også løbende kan vedligeholde og derved levetidsforlænge de bygninger, der bygges. Desuden mener jeg også, at det at genbruge større mængder korrekte informationer om komponenter til byggeri i henhold til BIM-standarden DS/EN ISO 23386:2020, der giver metodologi til at beskrive, fastsætte og vedligeholde parametre i forbundne dataregistre, vil få stor betydning for alle i de kommende år.
Hvad mener du er den største udfordring byggebranchen står overfor på digitaliseringsområdet?
Den største udfordring er, som med så meget andet i øjeblikket, at vi har travlt med at skulle omstille en hel branche til at blive mere digital. I den proces skal vi passe på, at de forskellige aktører ikke hver især opfinder, potentielt gode, men meget forskellige måder at digitalisere deres processer. På den måde kan man risikere at ende op med en masse forskellige tilgange til det digitale byggeri, som ikke kan tale sammen, og derved potentielt kan risikere at gøre mere skade end gavn. Derfor mener jeg, at standardisering af processerne er vejen frem, og som nævnt tidligere, så findes værktøjerne til dette allerede. Og det er jo ikke fordi, at standardisering betyder, at man så kun kan gøre tingene på én specifik måde. Hvis man f.eks. tager den standard, som hedder DS/EN ISO 10664, som beskriver hvordan skruer og bolte med en indvendig sekskantet stjerne (også kendt som torx) skal specificeres, så har standardisering af denne jo ikke medført, at der kun findes én producent af skruer og tilhørende bits, derimod har den medført nemmere arbejdsgange for brugerne og mange forskellige producenter af skruemaskiner, bits osv., som dog alle har det til fælles, at de alle kan bruges på en hvilken som helst skrue med udformning i henhold til DS/EN ISO 10664. Personligt er jeg meget glad for at arbejde med torx skruer, og jeg ved ikke noget værre end at skulle skifte bit hele tiden, når jeg bygger noget derhjemme eller sammen med andre.
Hvad er dine ambitioner for branchen de næste 10 år, når det kommer til digitale arbejdsgange og -processer?
Mine ambitioner for branchen de næste 10 år er at få så mange som muligt til at forstå, at brugen af BIM- og informationshåndteringsstandarder er smart og økonomisk fornuftigt i forhold til implementeringen af det digitale byggeri. Det er rigtigt godt at være først med digitalisering, men hvis man ikke bliver ved med at forholde sig til den innovation, som sker rundt omkring, så kan man ikke forblive i førertrøjen. Inden for relativt få år vil dem, som sætter tid og midler af til at implementere f.eks. ISO standarder på nationalt niveau komme et godt stykke foran og vil pga. globalisering også kunne byde ind på danske projekter. Jeg ser gerne, at også danske virksomheder har knowhow og erfaring til at kunne byde ind på projekter i udlandet. Det er min ambition at bidrage til, at det sker.
Kan du nævne et projekt, som igennem en innovativ tilgang til BIM, data eller drift har oplevet gode resultater med hensyn til for eksempel bæredygtighed eller bundlinje?
Det sejeste projekt, jeg senest har hørt om, er den finske regerings nye digitale byggelovgivning, som træder i kraft allerede i løbet af det næste halvandet år. Herunder vil man blandt andet kræve, at byggetilladelser og arealanvendelsesplaner bliver lavet i et maskinlæsbart format i overensstemmelse med en datamodel, hvori flere aktører kan samarbejde og indhente enslydende information. Denne lovgivning strækker sig efter sigende så langt, at man om ikke så forfærdeligt længe også vil stille krav til den finske fru Jensen, som gerne vil opføre et nyt cykelskur på sin matrikel. Det synes jeg er virkelig spændende og viser, at hvor der er vilje til omstilling, er der vej, og dette kan ske utroligt hurtigt.
Vil du høre mere om digitalisering af byggebranchen?
Vær med på den nye, internationale event Nordic Digital Construction | BIM World Copenhagen den 19.-20. september og bliv klogere på digitalisering af byggebranchen. Læs mere og tilmeld dig her.