Knauf - gipsplader

Knauf vil fremme let byggeri i Danmark

En af Danmarks største gipsproducenter vil have branchen til i langt højere grad at anvende lette byggematerialer. Der er nemlig store CO2-besparelser at hente ved at gå fra tunge til lette byggestile, da fremstillingen af lette byggematerialer belaster klimaet langt mindre.

Den danske gipsproducent Knauf ønsker et større fokus på lette byggematerialer i det bæredygtige byggeri. ”Vi bør i branchen i langt højere grad kigge på potentialet ved lette byggematerialer, såsom gips. Der er nemlig store CO2-besparelser at hente ved at konvertere fra tung til let i de dele af bygningen, hvor det er funktionelt muligt” siger Morten Ørnstrand-Søborg, der er administrerende direktør i Knauf A/S.

Knauf har i samarbejde med Rambøll påvist CO2-reduktionspotentialet ved at anvende lette vægopbygninger i gips fremfor tunge vægkonstruktioner. I rapporten sammenlignes lette vægopbygninger fra Knauf med branchestandarderne på funktionelt tilsvarende vægopbygninger i porebeton, beton og tegl.

Beregningerne viser et potentiale for at reducere CO2-aftrykket med hele 57 til 89%. Afhængigt af bygningstype og udformning, konkluderer Rambøll således, at miljøbesparelsen ved konvertering fra tunge til lette vægopbygninger er af så væsentlig karakter, at det kan have stor indflydelse på bygningens samlede klimaaftryk.    

Grafen viser kg CO2e/m2 for indervægge og lejlighedsskel ved en betragtningsperiode på 50 år.
Livscyklusvurdering af indervægs- og lejlighedsskel, Rambøll, august 2022.

Grafen viser kg CO2e/m2 for indervægge og lejlighedsskel ved en betragtningsperiode på 50 år.
Livscyklusvurdering af indervægs- og lejlighedsskel, Rambøll, august 2022.

”Gips er et velkendt byggemateriale, som er testet og dokumenteret gennem mange år. Men vi har i den danske byggebranche haft for vane at bygge i tung byggestil uden at tænke i de muligheder, der ligger i den lette byggestil, som bevarer samme funktionalitet, men reducerer CO2-belastningen markant. Det er jo ikke fordi vi siger, at man aldrig skal bygge med beton længere. Vi opfordrer blot til, at man allerede i designfasen ser på, hvor man kan nedbringe de tunge materialer for derved at slanke byggeriet”, siger Morten Ørnstrand-Søborg.

CO2-reduceret gipsplade giver mulighed for yderligere besparelser

Knauf har netop lanceret virksomhedens velkendte gipsplade med et reduceret CO2-aftyk. Den nye gipsplade hedder Knauf Classic RENEW og er produceret på 100% grøn energi i form af biogas og grøn strøm fra oprindelsescertifikater. Dette bevirker, at gipspladens samlede CO2-aftryk mindskes med hele 46% til sammenligning med den originale Knauf Classic gipsplade.

Den nye CO2-reducerede gipsplade er endnu ikke inkluderet i Rambølls beregninger, men vil reducere aftrykket på Knauf vægkonstruktioner og potentielt give en yderligere klimabesparelse ved konvertering fra tung til let konstruktion.           

Mød KnaufBuilding Green Aarhus d. 3 og 4. maj på stand nr. 27.

Sponsoreret indhold i samarbejde med Knauf.

Flere artikler
Framehouse
Nye standarder for anvendelsen af træ i moderne byggeri