lene brix om cirkulær økonomi

Med den cirkulære økonomi følger nye paradigmer

Cirkulær økonomi er en nødvendig vej at gå for at holde byggeriets ressourcer i spil. På Building Green Aarhus den 3. & 4. maj kan du opleve Lene Brix, arkitekt og ejer af virksomheden Matter, partner i Circle Bank og co-founder af CB Nordic i en spændende debat om cirkulær økonomi i byggeriet, og hvordan der arbejdes for at tage de næste skridt i udbredelsen af cirkulær økonomi i byggeriet.

Her kan du læse et spændende interview med Lene Brix.

Hvad er din baggrund og hvordan arbejder du med bæredygtighed?

Jeg er arkitekt af baggrund, og har suppleret min arkitektpraksis gennem de sidste år med master uddannelse i designteori og en MBA fra Henley i London. Jeg driver arkitektvirksomheden Matter og arbejder med cirkulær økonomi gennem virksomhedens mange projekter, herunder særligt i øjeblikket som partner i Grand Solution – projektet Circle Bank og som co-founder i virksomheden CB Nordic, som skal drive Circle Bank-platformen efter forskningsperioden slutter primo 2024.

Hvilke udfordringer og muligheder ser du inden for bæredygtighed i byggeriet pt.?

Der er mange udfordringer, – men for hver udfordring, er der også en mulighed. Jeg er ikke nervøs for, om vi kan skabe løsninger. På tværs af sektorer og brancher er der mange dygtige mennesker, som udvikler og skaber innovation omkring grønne og bæredygtige løsninger til byggeriet. Med innovation følger muligheder. Jeg er mest udfordret af det tidsperspektiv, der ligger for at nå det i tide. Det går langsomt, og det er der, hvor den største udfordring ligger, som jeg ser det.

Årets tema er ’Urban transformation – til gavn for mennesker og planet’. Hvordan kan vi transformere vores byer til gavn for mennesker og planet i dine øjne?

Vi kan stoppe med at bygge og bruge det vi har bedre. Jeg undres til stadighed over byernes transformation i de her år. Ikke kun Københavns udvikling, men også byer som New York, San Francisco og London, hvor man skulle synes, at byprofilet var skabt og anvendeligt i mange år frem. Alligevel kan jeg konstatere, når jeg, med år imellem besøgene, besøger de større byer, at byprofilet ændrer sig. Der bliver bygget mange m2, højere og højere, ja ligefrem for højt og revet alt for meget ned. Vi skal stoppe med at rive ned, vi skal transformere og renovere, passe på det vi har og skabe biodiverse og grønne åndehuller i stedet for at fylde dem med mursten og byggematerialer. Det vil være til gavn for mennesker og planeten i min øjne.

Hvordan kommer vi væk fra ‘business as usual’, når det handler om bæredygtighed i byggeriet?

Det kræver ændring af processer og traditioner, men det ved vi jo godt i forvejen. Jeg er mere og mere opmærksom på den menneskelige faktor. Hvad er det vi overfører fra generation til generation, hvordan er det vi uddanner unge mennesker på de uddannelser, som direkte arbejder i byggeriet men i lige så høj grad de uddannelser, som samarbejder med byggeriet. Der ligger et ansvar i at skubbe i en retning, hvor både udbud og efterspørgsel mødes i en fælles ambition om reelt at skabe forandring. Det starter nedefra.

Hvilke projekter synes du har spændende tiltag inden for bæredygtighed?

Jeg synes projekter, som reelt forsøger at skabe innovation i forskellige led i processerne og skabe forandring, ved at lade byggeriets discipliner indgå i en holistisk løsningsgreb inden for bæredygtighed, er de mest interessante. Der hvor bøtten bliver vendt på hovedet. De gode kritiske spørgsmål bliver stillet og begavede svar viser konkret, hvilke holistiske bæredygtige greb, som er blevet anvendt på tværs af fagligheder og sektorer, kan bruges i et systemisk perspektiv.

Du er med i en debat på Building Green Aarhus. Hvad handler den om, og hvad håber du, der kommer ud af den?

Jeg deltager i panelet på debatten faciliteret af WE BUILD DENMARK torsdag den 4. maj: ”Hvordan kommer cirkulær økonomi i langt højere grad i spil i byggeriet i Danmark – og hvor langt er vi kommet?”

Jeg håber, at vi formår at skabe en ambitiøs diskussion om de tiltag, som ligger foran os som byggebranche. Med den cirkulære økonomi følger nye paradigmer, ikke alene i strategiske indsatser, men også i beslutningsprocesser omkring byggeriets fremtid. Der er et udtalt antal af udfordringer i den forbindelse, og dem skal vi naturligvis adressere, men jeg håber, at vi i debatten også i fællesskab kan skabe en dialog om, hvilke beslutninger der skal tages og identificere de beslutningstagere, som vi skal have i tale.

Vil du gerne høre mere om cirkulær økonomi af Lene brix?

Building Green Aarhus den 3. & 4. maj kan du opleve Lene Brix i en spændende debat om cirkulær økonomi i byggeriet. Læs mere om eventen og tilmeld dig gratis her.

Flere artikler
Lars Bendix på Bæredygtig Transformation
Derfor er renovering og transformation nøglen, når byggeriet skal omstilles