musicon og gilett square på build for health & creativity

Hvad har Musicon og Gillett Square til fælles?

Flere steder i verden blomstrer nye og kreative bydele op, som er bygget op omkring begreberne community building og creative placemaking. 2 eksempler er blandt andet Musicon-bydelen i Roskilde og Gillett Square i East London, som sammen med byens indbyggere og andre community building-greb har skabt et kreativt og sprudlende område i byen.

Fra betonvarefabrik til kreativ bydel

I 2003 købte Roskilde kommune den tidligere betonvarefabrik Unicon på mere end 250.00 kvm. Nu danner den store grund rammerne for bydelen Musicon, der ønsker at blande kultur, boliger, erhverv og rekreative områder til at skabe en blandet og levende by for alle. Indtil videre er der opført over 200 ungdomsboliger, Roskilde Tekniske Skole, Museet Ragnarock og meget mere.

Udviklingen står dog langt fra stille i den kreative og musikalske bydel, Musicon. Det nyeste tiltag i forbindelse med byudviklingen, er 30 rækkehuse og boliger, der skal udvikles af beboerne selv, for at afsøge andre kreative og arkitektoniske løsninger. Tiltaget bliver hjulpet på vej af et tværfagligt rådgiverteam bestående af Tegnestuen Vandkunsten, NordiQ Group, & Foldschack Advokatpartnerselskab, Cowi samt Anne Romme og Morten Birk Jørgensen fra KADK.

I stedet for en forkromet masterplan arbejder Roskilde Kommune med en etapevis byudvikling, et valg de har truffet for at udnytte potentialet i at inddrage borgere, virksomheder, foreninger og kulturaktører i udviklingen af byen. De fandt ud af, at hvis de ville have flere forskellige aktører involveret i området, nyttede det ikke, at de allerede selv havde lagt en hel masterplan for udviklingen.

Ideen om at droppe masterplanen er et greb, de har taget med sig fra et lignende projekt, NDSM-værftet i Amsterdam, der tidligere var en gammel industrigrund, men nu er omdannet til en ny og kreativ bydel. Her fik Roskilde Kommune ligeledes inspirationen til at placere sekretariatet midt i bydelen for at tage del i opbygningen af det kreative miljø og facilitere udviklingen af Musicon-bydelen.

Musicon-bydelen har blandt andet også modtaget Blandet By Prisen, der hylder den blandede by. Juryen bag prisen fremhæver blandt andet, hvordan kulturen er blevet brugt som omdrejningspunkt i planlægningen af bydelen for at skabe byliv før selve byen. Derudover viser projektet også overbevisende bystrategiske resultater i form af en ny, levende, blandet og kreativ bydel i det tidligere erhvervsområde i Roskilde. 

Fra nedlagte boliger til sprudlende liv

Gillett Square er en unik offentlig plads, der ligger i hjertet af Dalston, East London og er omkranset af en rig blanding af iværksættervirksomheder, sociale virksomheder og kulturelle organisationer. I udviklingen af området har flere nedlagte boliger været igennem en omfattende transformation, kombineret med få elementer af nybyg, hvor det ikke var muligt at genbruge eller transformere. Transformationen har givet området flere kontorer, værksteder, cafeer, madsteder, nye boliger og butikker til lokale iværksættere.

Byområdet Dalston, hvor Gillett Square ligger, var tidligere blandt de 10 % mest udsatte områder i Storbritannien, som tidligere ikke havde nogle eller få offentlige parker og var høj grad præget af et trafikdomineret miljø. Igennem tiden har pladsen udviklet sig til en aktiv og ikke mindst central plads i East London, som sprudler af liv, og som rummer mennesker i alle aldre med forskellig socioøkonomisk og etnisk baggrund, som alle deles som det offentlige rum til arbejde, fritid, sjov og leg. Gillett Square bliver ligeledes blevet brugt til forskellige aktiviteter, musikkoncerter og andre begivenheder, der har samlet, og stadig samler beboerne, og givet dem et tilflugtssted.

Vil du høre mere om Gillett Square og Musicon-bydelen?

På konferencen Build for Health & Creativity den 18. & 19. april sætter teamet bag Building Green fokus på temaer som community building og creative placemaking med flere spændende indlæg på programmet.

Arkitekten bag Gillett Square i East London, Russell Brown gæster konferencen, hvor han holder et indlæg om omdannelsen og udviklingen af Gillett Square. Derudover kan deltagerne også glæde sig til at høre mere om Musicon, og hvordan bydelen i Roskilde er opstået i samskabelsens navn. Begge projekter er blevet til igennem community building, hvor nuværende og fremtidige indbyggere er inddraget i processen og omdannelsen af bydelene.

Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.

Flere artikler
15 minutters byen
Den lille skala i de store byudviklingsprojekter