Framehouse
Framehouse. Photocredit: Adam Mørk

Nye standarder for anvendelsen af træ i moderne byggeri

Træ har været et af menneskets foretrukne byggematerialer gennem årtusinder. Skønheden ligger ikke kun i dets varme, organiske kvaliteter, men også i dets bæredygtige egenskaber, styrke, holdbarhed og genanvendelighed.

Formet af den nordiske arkitekturtradition, har SHL anvendt træ i deres bygninger i tre årtier. Tegnestuens træportefølje favner bredt og tæller projekter som Nuuk Kulturhus (1997), Aalborg Lufthavn (2001), Fregatten Jylland (2005), Framehouse (2019) og to nyligt vundne konkurrencer; Vectura Campus i Stockholm og verdens højeste boligtårn, Rocket&Tigerli, med en bærende konstruktion i træ, i Schweiz.

Deres tilgang til anvendelse af træ er forankret i dets åbenbare æstetiske og taktile kvaliteter og i ambitionen om at bygge bæredygtigt. Klimakrise og urbanisering gør det afgørende at afsøge træ som en naturlig afløser for beton og stål, hvis byggeindustriens CO2-udledning skal reduceres. Det er en nødvendighed og giver mening i bæredygtigt og i et menneskeligt perspektiv.

Nuuk Kulturhus. Photocredit: Adam Mørk

Urbanisering, bevægelsen fra land til by, er også en bevægelse fra det naturlige til det konstruerede miljø. Vores fysiske og mentale velbefindende afhænger unægtelig af vores omgivelser. Når det moderne menneske i overvejende grad opholder sig indendørs, bliver indeklima, materialer og adgang til dagslys vigtigt. Træ bidrager til et godt indeklima – det absorberer CO2, skaber varme, imødekommende rum og aktiverer, gennem dets taktile overflader og duft, vores sanser. Her reetableres en forbindelse til naturen. Det er et ærligt materiale, der ikke kræver byggeteknisk indsigt at aflæse, og som vi genkender og identificerer os med det.

I januar 23 træder et nyt bygningsreglement i kraft. Her vil maksimumskrav til indlejret CO2 i bygningsdesign fordre en nødvendig omstilling i hele branchen. CO2-tunge materialer og metoder skal erstattes af biobaserede byggematerialer, men omstilling indebærer udfordringer. Bl.a. et globalt marked drevet af økonomiske interesser i at sælge ikke-bæredygtige materialer og teknik, og et politiske landskab, der ikke er tilstrækkeligt indstillet på at lovgive på området. En byggebranche, der bekymrer sig om logistik – kan man få leveret nok træ, og hvem er leverandørerne – og som skal lære, hvordan man styrer en byggeproces med trækonstruktion uden frygt for råd og skimmelsvamp.

Men vi har allerede god erfaring med træbyggesystemer. Med dem får vi en højere præcision, mindre tolerancer, og bygninger, som kan rejses langt hurtigere end konventionelt byggeri, nærmest som samlesæt.

Træ forener bæredygtighed og æstetik, og vores fælles tradition for at bygge i træ betyder, at vi har mange års akkumuleret viden på feltet, mens ny teknologi konstant skubber til grænserne for, hvad vi kan bygge. Dette sætter nye standarder for anvendelsen af træ i moderne byggeri. Det er absolut nødvendigt at bygge bæredygtigt, og det er absolut nødvendigt at bygge steder, hvor mennesker trives.

Sponsoreret indhold i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen Architects.

Flere artikler
LivingBetter reducerer Co2-udslip
LivingBetter reducerer Co2-udslip med 35%