Ecotree på building green om co2 udledning

CO2-udledning er for alvor på dagsordenen

Naturens levende organismer har gennem millioner af år optaget CO2 fra atmosfæren, lagret carbon i deres celler og tilmed frigivet ilt til luften. Det er netop denne unikke funktion, som naturbaserede løsninger tager udgangspunkt i, når de anvendes mod klimaændringer.

Hvordan kan naturen bidrage til en løsning?

Naturbaserede løsninger er bæredygtige handlinger som beskytter, vedligeholder og genskaber økosystemer. Det er løsninger lavet i partnerskab med lokalsamfund. Løsninger, som hjælper natur og mennesker. Denne type projekter kan være:

  • Skovrejsning
  • Beskyttelse af vådområder
  • Tørvemoser og klitter
  • Skovlandbrug
  • Biochar / biokoks
  • Træplantning i høj altitude.

Kun omkring 15% af Danmark er dækket af skov. Selvsagt har vi ikke mangrover eller kan plante træer i høj altitude i Danmark (udover måske et par træer på Himmelbjerget), men alle andre naturbaserede løsninger er mulige lige her i landet, der eftersigende står med brede bøge.

Men hvad har biologi med bygninger at gøre?

Naturen er ren magi, og du kan låne lidt af det til dit næste byggeprojekt. Forestil dig at investere i at få plantet en skov i f.eks Danmark eller et andet sted i Europa. Om 15-20 år har din skov vokset sig stor nok til at kompensere for hele – eller noget af – udledningen fra driften af din bygning. Skovrejsningen vil være verificeret og du får løbende CO2-kreditter efterhånden, som din skov vokser.

Udover et bedre CO2-regnskab, bidrager du også til  at øge naturarealer i Danmark samt berigelse af vilkårene for dyrelivet. Din investering er faktisk også med til at sikre fremtidens forsyning af bæredygtigt tømmer. Det har vi forøvrigt skrevet meget mere om her.

Faktisk mener eksperter, at 30% af vores drivhusgasemissioner (GHG) kan blive løst ved brug af naturbaserede løsninger.

Dorte Wheeler Laursen, Corporate Partnerships Director fra EcoTree udtaler:

– Det er tankevækkende, at vi elsker at  investere i teknologi til at adressere klimaforandringer, men nogle gange tøver vi med også at tage naturbaserede løsninger i brug.

Hos EcoTree har naturen hovedrollen. Vi planter skove i forskellige tempi og anvender forskelligartede træer. Derudover laver vi aldrig renafdrift. Det vil sige, at vi ikke fælder store arealer af skoven på samme tid. Sammenholdt med FSC og PEFC certificering, arbejder vi konstant på at øge vores krav til at drive skovbrug og vores kulstoflagringsprojekter på bæredygtig vis.

Dorte Wheeler Laursen fortsætter:

– Der er heldigvis mange virksomheder og individer, som arbejder med naturbaserede løsninger – det har vores klode brug for. Men de mange udbydere kan gøre det svært at se skoven for bare træer! Mit bedste råd er derfor at investere i skove du kan besøge, se og føle. Derudover skal du sørge for, at dit projekt er baseret på en verificeret metodologi for udregning af CO2 kreditter, så de officielt kan indregnes i dit klimaregnskab.

Hos EcoTree har vi udviklet vores egen metode, som er verificeret af det verdensledende certificeringsselskab Bureau Veritas, til at udregne og matche kunders CO2 behov med skovens evner til at fjerne CO2 fra atmosfæren.


– Virksomheder skal dog altid starte med at reducere så meget CO2 som muligt i design, konstruktion og drift af bygninger. Naturbaserede løsninger kan kun være en del af løsningen, afslutter Dorte Wheeler Laursen.

Skribent:

Camilla Groenborg,

Kommunikationschef i EcoTree

Kom og besøg os ved stand 162 på Building Green København d. 2. & 3. november.

Sponsoreret indhold i samarbejde med EcoTree

Flere artikler
Fra ovenlys og glaskonstruktioner til bl.a. offentligt- og industrielt byggeri, skoler og indkøbscentre - VELUX har dagslysløsninger til alt.
VELUX Commercial udvider sit produktprogram