Torben Klitgaard om suverænt samarbejde
Foto: Torben Klitgaard, CEO, BLOXHUB

Suverænt samarbejde sikrer dansk-ledet EU Green Deal projekt

Et partnerskab med BLOX-aktørerne og DI i spidsen skal udvikle og implementere et stort internationalt samarbejdsprojekt, som skal føre ambitionerne fra EU’s New European Bauhaus ud i livet. Projektet er et af fem vinderprojekter, der viser vejen til mere bæredygtige, inkluderende og æstetiske byer.

Da EU udskrev konkurrencen om en ny europæisk Bauhaus bevægelse i 2020, greb BLOX-partnerne (BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center samt Creative Denmark) og DI bolden. De samlede en masse aktører på tværs af den danske byggebranche og etablerede partnerskaber med Italien, Letland, Slovenien og Holland for at stille med et skarpt fælles europæisk projekt.

Nu er projektet med titlen: Designing the Irresistible Circular Society (DESIRE) udvalgt som et af de fem vinderprojekter. Centralt i projektet er idéen om at gøre det bæredygtige valg uimodståeligt, forklarer CEO for BLOXHUB Torben Klitgaard:   

– Hvis vi skal forbedre byggeriet og leve mindre klimabelastende i fremtiden, skal vi have en cirkulær økonomi. Vi skal skabe et samfund, hvor alle lige fra investoren og bygherren til designeren og brugeren ser de cirkulære valg som attraktive, uimodståelige og spændende valg. Kun på den måde kan vi skabe en reel grøn omstilling.

5 lande, 8 byer

Det dansk-ledet projekt DESIRE løber over de næste to år. Det involverer bygge- og renoveringsopgaver i Amsterdam, Milano, Torino, Ljubljana, Tåstrup, Herlev, Kalundborg og Riga. Temaet varierer fra byggesag til byggesag, men involverer alle de temaer, som blev slået an af EU Kommissionen: inklusion, bæredygtighed og æstetik. I Riga handler det om bæredygtig renovering, som inddrager brugerne:  

– Riga har arvet en masse gamle boligblokke fra Sovjetunionens tid, som er meget nedslidte. Det er en kæmpe renoveringsopgave, som skal tænkes godt igennem. Det handler både om at gøre det cirkulært, inddrage aktørerne og forbedre æstetikken. Det kan blive en fantastisk case for lignende projekter over hele Europa, siger Torben Klitgaard.

I Ljubljana er det et gammelt industriområde, som skal udvikles til erhverv og boliger med respekt for den oprindelige natur, mens et biodiversitetsprojekt i Tåstrup skal forvandle triste grå parkeringspladser til levende grønne bakker.

Tværfagligt samarbejde

Når projekterne er afleveret, vil et katalog fyldt med inspirerende læring være tilgængeligt til fri afbenyttelse i Europa og resten af verden.

– Vi har kastet os ind i projektet, fordi vi tror på, at tværfagligt samarbejde er den eneste vej frem, hvis vi skal løse de meget komplekse problemstillinger, vi står overfor. I BLOXHUB dyrker vi tværfagligheden. Vi har over 350 medlemsvirksomheder, og vores fornemste rolle er at bringe dem sammen og skabe nye indsigter, nye løsninger og ny energi. Vi glæder os til at bringe vores erfaringer i spil i et fælles europæisk projekt, slutter Torben Klitgaard.

Desire projektet løber fra oktober 2022 til oktober 2024 og har fået 5 millioner euro i støtte fra EU.  

Mød BLOXHUB på Building Green København

Du har mulighed for at møde BLOXHUB på Building Green København i år, hvor de giver et indblik i hvordan de arbejder med aktiv medlemsinvolvering inden for bæredygtig byudvikling både nationalt og internationalt. Bliv introduceret til eksisterende medlemmer i et speed match, hør om samarbejds- og partnerskabsmuligheder med internationale aktører samt deltag i en roundtable, hvor eksisterende medlemmer også giver gode indspark og perspektiver.

Indholdet er sponsoreret i samarbejde med BLOXHUB

Flere artikler
PKA: Svanemærket byggeri viser, at vi er med i front
PKA: Svanemærket byggeri viser, at vi er med i front