STARKs bæredygtighedschef: ”Vi skal tage ansvar udover vores egen forretning”

STARKs uddannelse af bæredygtighedsambassadører skal skabe værdi for hele branchen, ikke kun STARKs bundlinje. At leverandører til byggeriet tager ansvar for den grønne omstilling er afgørende, lyder det fra brancheorganisationer.

Gennem det sidste års tid er der blevet uddannet mere end 150 bæredygtighedsambassadører hos STARK. Deres vigtigste opgave er at hjælpe STARKs kunder med at bygge mere bæredygtigt. Derfor bliver ambassadørerne klædt på med den seneste viden inden for blandt andet svanemærket byggeri og dokumentation af byggematerialer på et kursus, der strækker sig over halvanden måned.

For bæredygtighedschef Kristian Fribo er det vigtigt, at ambassadørerne ikke kun bliver klædt på til at have fokus på STARKs egen drift, men også til at tage ansvar for at få hele branchen i en grønnere retning.

– Bæredygtigt byggeri er ikke bare DGNB og dokumentation. Det handler også om at tage ansvar ud over sin egen drift. Derfor klæder vi vores ambassadører på til at tage det ansvar. De lærer selvfølgelig om svanemærket byggeri, dokumentation, affaldshåndtering, ressourceforbrug på byggepladsen, materialevalg, miljømærkninger og meget mere. De får en bred viden, men vi kan ikke lære dem alt, fordi området udvikler sig så meget. Men de ved, hvor de skal søge viden, når vores kunder har behov for hjælp, siger han. 

Kristian Fribo, bæredygtighedschef, STARK

Inddrager branchen

Som en del af uddannelsen bliver en række aktører i branchen inddraget. Det er endnu et eksempel på, at uddannelsen ikke kun har fokus på STARKs egen forretning, men på at skabe værdi i hele branchen, forklarer Kristian Fribo.

– Hos STARK har vi i 15 år arbejdet med at gøre byggeriet grønnere, så vi har en dyb viden og erfaring på området. Og vi vil hele tiden være bedre. Derfor sørger vi for at få den nyeste viden med ude fra branchen. Vi inviterer specialister ind, og vi inviterer kunder til at dele deres erfaringer. Vi faciliterer sparring og læring på tværs af vores ambassadører, så vi sikrer, at gode idéer og perspektiver bliver delt. Og vores ambassadører deler vores viden ved at undervise kunder, leverandører og elever på erhvervsskoler. Vi bidrager til hele værdikæden, ikke kun til vores egen drift. Helt i tråd med vores forpligtelser til Science Based Targets-initiativet, siger han.

Nye tiltag er afgørende

En af de specialister, der indgår i STARKs uddannelsesprogram for bæredygtighedsambassadører, er repræsentanter fra FSC Danmark, der er det danske kontor for FSC-certificeringsordningen til træ og skovdrift. De er glade for at kunne bidrage til uddannelsen med deres viden.  

– Det er vigtigt, at STARK inddrager relevante organisationer og certificeringer, så ambassadørerne netop får nye perspektiver og opdateringer omkring de konkrete værktøjer til at bygge mere bæredygtigt. At STARK og andre leverandører af byggematerialer løbende lancerer nye tiltag, der skal klæde kunderne på til at bygge mere bæredygtigt og leve op til kundernes bæredygtighedskrav, er helt afgørende for, at vi lykkes med den grønne omstilling i byggeriet. Efter at have været med på de interne uddannelsesforløb kan vi også se, hvilken effekt det har internt, hvor det motiverer og skaber en seriøsitet omkring bæredygtighed – noget som også er vigtigt. Det smitter alt sammen af på resten af branchen, fortæller Søren Dürr Grue, direktør hos FSC Danmark. 

Byggecentrene spiller en vigtig rolle

Bæredygtighedsambassadørerne får også besøg fra Miljømærkning Danmark, der står for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark, under deres uddannelse.

– Vi er glade for, at STARK sætter fokus på svanemærket byggeri i deres bæredygtighedsambassadør-uddannelse, for interessen for svanemærket byggeri vokser markant i disse år, og mange materialevalg bliver taget direkte hos byggevaredistributøren. Og det er meget positivt, at vi får mulighed for at dele denne viden med repræsentanter fra STARK, for der er ingen tvivl om, at byggecentrenes vejledning og niveau af kompetence spiller en vigtig rolle for at få accelereret den grønne omstilling, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Mød et udvalg af STARKs bæredygtighedsambassadører til Building Green Aarhus i Centralværkstedet i Aarhus d. 15.-16. juni.

Pt. er der 150 ambassadører fordelt over STARKs forretninger over hele landet. Og der er flere på vej.

Læs mere om STARKs initiativer inden for bæredygtigt byggeri her: https://www.stark.dk/Om-STARK/Vi-tager-ansvarFlere artikler
Olav de Linde deltage ri en debat om cirkulært byggeri på Building Green. Læs et interview her.
Vi skal have flere til at tænke bæredygtigheds tanker