Kreativitet og inspiration var i fokus på Build for Creativity

Den 8.-9. marts 2022 løb Building Greens nye konference Build for Creativity af stablen. Det blev til to gode og inspirerende dage, hvor branchen sammen blev klogere på Creative Placemaking. Mere end 100 fra mange forskellige hjørner af bygge- og byudviklingsbranchen deltog i konferencen.

Building Green har lavet konferencen sammen med konsulentfirmaet Volcano lancerede Building Green, og den var en stor succes. Ordstyrer Mette Søs Lassesen, executive director, Rambøll, styrede de mere end 100 deltagere godt gennem de to dage og mange indlæg og debatter. Som det allerførste spurgte hun salen om hvor mange der allerede arbejdede med Creative Placemaking og hvor mange der gerne ville arbejde med det. Resultatet var at de færreste arbejdede med det og at alle gerne ville.

Creative Placemaking handler om at bringe kunst og kultur ind i byggebranchens projekter for at skabe stedets fysiske, sociale, kulturelle og økonomiske identitet. Med Creative Placemaking skal byplanlægning ikke bare skabe gode fysiske rammer om by- og boligområder, men også steder med (indbygget) liv, sjæl og identitet, ifølge antropolog og seniorforsker Marie Stender, der holdt et oplæg på konferencen om Creative Placemaking og social bæredygtighed.  

Generelt var konferencen en stor succes, lyder det fra Building Green:

– Jeg er meget glad for at så mange ville være med og at vi har kunnet facilitere så mange spændende dialoger sammen med Volcano. Det virker til, vi har fået profileret Creative Placemaking og sørget for en masse inspiration, så flere forhåbentlig vil arbejde med det fremadrettet. Mange arbejder nok allerede med nogle af principperne, men nu har vi fået et fælles sprog og referenceramme for arbejdet, der gør det mere håndgribeligt, fortæller Anders Nielsen, projektleder for Building Green.

Debatter og spændende cases på programmet

Udover en masse viden fra blandt andre forskere, arkitekter og byudviklere var der også flere spændende debatter. Et af højdepunkterne var en debat om den gode by og hvordan vi bygger den, hvor den garvede Jan Gehl deltog sammen med stadsarkitekt i Gladsaxe Tina Saaby, arkitekt og selvudnævnt urbanist Stephen Willacy og co-founder af Volcano og Home.Earth Kristian Riis. Jan Gehl gav publikum tre ord med på vejen, som vi skal huske at indtænke, når vi bygger den gode by: Livet, vejret og hverdagen.

Derudover var der masser af inspiration at hente i tre konkrete projekter, der alle bygger på principperne for Creative Placemaking; Maltfabrikken i Ebeltoft, Cold Hawaii Thy og Kjøllergaard på Bornholm. Maltfabrikken er en gammel fabrik, der nu fungerer som et kultursted, Cold Hawaii i Thy er opstået gennem kreative fællesskaber og bymiljøer ud af interessen for at surfe og Kjøllergaard er ved at blive transformeret til en hub for musikere, retreats og meget mere. Fælles for alle projekter er inddragelsen af kunst og kultur i det bebyggede miljø.

Se en samling af stemningsbilleder fra de inspirerende dage herunder:

Flere artikler
Ny konference om digital og intelligent byplanlægning
Ny konference om bæredygtig infrastruktur og intelligent byrumsdesign