De gamle vinduer fik nyt liv som isoleringsmateriale

De gamle vinduer fik nyt liv som isoleringsmateriale

Da beboerne i andelsforeningen AB Trekanten ved Søerne i København stod foran et større renoveringsprojekt, valgte de at medvirke i Saint-Gobain ISOVERs recirkuleringsprojekt Fra glas til uld. Vinduesglasset fra 800 gamle vinduer i ejendommen blev dermed del af et cirkulært produktions set-up.

Det er tredje gang, at entreprenørvirksomheden Byens Tag & Facade har indarbejdet Fra Glas til uld i et renoveringsprojekt. Med projektet har de samtidigt erfaret, at den bæredygtige omstilling af byggeriet kan fungere på en travl byggeplads – uden at give forsinkelser eller ekstra omkostninger i det samlede renoveringsbudget.

Fin-sortering på stedet

– Vi har længe undret og ærgret os over, at gamle vinduer havner på genbrugscentralen, hvor de sandsynligvis bliver downcyklet til fx asfalt eller ender på deponi. Fra glas til uld-metoden matcher vores ambitioner om at være en grøn og bæredygtig virksomhed, der lever op til FNs verdensmål og regeringens klimamål, og derfor valgte vi at spørge andelsforeningens bestyrelse, om vi måtte prøve det af på deres renoveringsprojekt. Til alt held var de straks med på idéen, fortæller byggeleder hos Byens Tag & Facade, Rasmus Dalberg Skjoldbanke.

Det lyder måske besværligt at lave affaldssortering på stedet i stedet for at blande alt affald i den samme container. Andelsforeningens gård var da også for lille til at opstille en separat container til indsamling af vinduerne. Derfor måtte Byens Tag & Facade tænke ud af boksen inden projektets opstart. Løsningen blev at sætte de gamle vinduer på de paller, som de nye vinduer var ankommet på, hvilket hverken kostede ekstra tid eller penge. Næste hurdle var at få håndværkerne til at ændre de traditionelle arbejdsmetoder for at få projektets logistikdel til at lykkes, men det krævede ifølge Rasmus Dalberg Skjoldbanke ikke mere end en relativt kort dialog med håndværkerne.

De gamle vinduer fik nyt liv som isoleringsmateriale

Pæn gevinst på klimakontoen

Selv om der er et CO2-aftryk forbundet med transporten, så er den CO2- og klimamæssige gevinst til at tage og føle på. Vinduesglasset fra boligforeningen giver ca. 11 tons brugbart genbrugsglas, som derefter forvandles til så meget glasuld, at der er nok til at efterisolere mere end 2.700 kvadratmeter gavl. Projektet leder til en C02 besparelse på ca. 2.400 kg CO2.

Sponsoreret indhold i samarbejde med Saint-Gobain ISOVER

Fra glas til uld-projektet er udviklet af Saint-Gobain ISOVER i Vamdrup ved Kolding – en af verdens mest moderne glasuldsfabrikker, som producerer glasuld med op til 75 procent genbrugsglas.

Flere artikler
4 til 1 planet
Initiativ vil reducere klimaaftrykket fra boligbyggeri med 75 procent