Se de tre vindere af Det Bæredygtige Element
Vinderne af Personprisen: Anne Beim og Anders Sørensen

Tre vindere af Det Bæredygtige Element 2021

Det Bæredygtige Element kunne i år byde flere vindere velkommen på sejrsskamlen. Personprisen går nemlig både til professor på Det Kongelige Akademi Anne Beim og bæredygtighedschef i Enemærke & Petersen Anders Sørensen. Det digitale værktøj Legacy får Produktprisen for en løsning, der gør det lettere at måle CO2 i bygninger.

Det er to kendte ansigter indenfor dansk byggeri, som løber med Personprisen til årets Bæredygtige Element. Længe før der var fokus på cirkulær økonomi lærte Anne Beim sine studerende at tænke klima og økologi ind i arkitekturen, mens Anders Sørensen har arbejdet dedikeret med bæredygtighed i en af Danmarks største entreprenørfirmaer:

– Anne & Anders har skubbet på den bæredygtige agenda fra hver deres ståsted. Anne har introduceret de studerende til økologiske materialer og lært dem metoder til at nedbringe CO2. Anders har testet nye materialer og introduceret den cirkulære tankegang i flere projekter. Sammen har de skabt flere unikke uddannelsesforløb, hvor studerende arbejder med cirkulær økonomi i praksis. Det er sådanne samarbejder, som bærer den grønne omstilling frem, siger partner i GXN og medlem af juryen Lasse Lind.

Deler prisen med glæde

De to prisvindere Anne Beim og Anders Sørensen er glade for at modtage prisen sammen på scenen i Forum:

– Jeg er megaglad og ydmyg over at få prisen sammen med Anne. Jeg har et meget frit job her hos Enemærke & Petersen, hvor jeg har kunnet række ud til Anne og starte spændende projekter med bæredygtighed og cirkulært byggeri i fokus. Som entreprenører har vi en viden, som vi kan sætte i spil og få mere ud af i samarbejde med andre led i værdikæden, lyder det fra Anders Sørensen.

– Ja, supplerer Anne Beim: At få prisen sammen med Anders er den bedste måde at modtage prisen på. Det her viser, at vi kan skabe et frugtbart samarbejde mellem den akademiske verden og byggeindustrien. Det er skønt, at vi her på Det Kongelige Akademis Arkitektskole kan bidrage med anvendelsesorienteret forskning, som kan bruges i praksis. 

Digitalt værktøj løber med Produktprisen

Produktprisen går i år til det digitale værktøj Legacy, der måler CO2 aftrykket af bygninger, så det bliver lettere at minimere klimabelastningen for investorer og udviklere af fast ejendom. Værktøjet bruger data til at finde de mest CO2 udledende bygninger, så CO2 besparende initiativer kan målrettes de bygninger med det største behov for en indsats.  

– Der er et missing link mellem dem, der bygger og dem, der investerer i fast ejendom. Programmet gør det lettere at kvantificere CO2 og dermed investere i klimavenligt byggeri, siger direktør for bæredygtigt byggeri i Velux og medlem af juryen Lone Feifer.

Legacy er udviklet af Magnus Nørbo, som fik ideen til platformen for 3 år siden. Nu drives virksomheden af fem founders og en CCO, som sammen har udviklet softwaren.

– Produktprisen er en kæmpe anerkendelse af platformen. Den viser, at vi kan gøre en forskel for branchen. Prisen kan hjælpe os med at komme ud over landets grænser med vores løsning. Vi er super glade, slutter han.  

Flere artikler
Politiske vinde blæser i byggebranchens retning
Politiske vinde blæser viden for 50 millioner kr. i byggebranchens retning